Yeni Doblo ‘kısa çalışma’yı bitirdi Tofaş, 2 milyar doları garantiye aldı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Doblo ‘kısa çalışma’yı bitirdi Tofaş, 2 milyar doları garantiye aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2009 00:00

400 milyon Euro’luk yatırımla yeni Doblo’yu geliştiren Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, “Yeni Doblo’da seri üretim eylül ayında başlayacak. ÖTV indirimi azalarak da olsa sürüyor. İhracat pazarlarımız hareketlendi. 2 milyar dolarlık ihracatı da garantiledik. ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ne ihtiyacımız kalmadı” dedi.

MART ayında yürürlüğe giren ÖTV indirimi sayesinde ‘kısa çalışma ödeneği’ başvurusunu erteleyen ve izine çıkardığı 1000 işçisine iş başı yaptıran Tofaş, bu ödeneği kullanmaktan tamamen vazgeçti. Tofaş CEO’su Ali Pandır, ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ne artık ihtiyaç duymadıklarını belirterek, “Avrupa’daki teşviklerin etkisiyle ihraç pazarlarının canlanması, yenilenen Doblo’nun seri üretimine başlayacak olmamız ve ÖTV indiriminin azalarak da olsa sürmesi üretimimize olumlu yansıdı. Bu yüzden başvurudan tamamen vazgeçtik” dedi.

Büyük atak yapacağız

Global krizden Fiat ve Tofaş’ın güçlü çıkacağını savunan Ali Pandır, şunları söyledi: “Otomotiv dünyasında yeni ürün yatırımlarının ertelendiği kriz döneminde yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Eylül sonu gibi üretimine başlayacağımız yeni Doblo’yla muazzam atak yapacağız. Piyasadaki modellerin yüzü eskirken, biz yepyeni bir modelle gücümüzü artıracağız. Artık Fiat’la birlikte oluşturduğumuz yeni yüzümüzün meyvelerini topluyoruz.”

Alım garantili anlaşma

400 milyon Euro’luk yeni Doblo projesi için krediyi kriz öncesinde bulmalarının büyük avantaj yarattığını da belirten Pandır, şöyle konuştu: “Bugün aynı şartlarda kredi bulmak mümkün değil. Faizler üç kat daha fazla. Krediyi daha önce bulamasaydık proje büyük ölçüde aksayabilirdi.Yüzde 80’i Türk mühendisler tarafından geliştirilen yeni Doblo’nun satışına aralık ayında başlamayı planlıyoruz. Tüm versiyonları devreye girene kadar tüketicilerin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için eski Doblo’nun üretimine devam edeceğiz. Yeni Doblo’dan yılda 140 bin adet üretip, 110 bin adedini ihraç edeceğiz. Minicargo projesinde olduğu gibi yeni Doblo’da da alım garantili üretim yapacağız. Bu sayede Tofaş’ın kasasına yılda 1 milyar dolar ihracat geliri girecek. Süren krize rağmen 1 milyar dolar Doblo, 1 milyar dolar Minicargo olmak üzere 2 milyar dolarlık ihracatı garantilemiş durumdayız.”
Ali Pandır, 8 mühendisle 15 yıl önce kurulan Ar-Ge Merkezi’nde bugün 450 kişinin çalıştığını söyledi. Tofaş’ın Ar-Ge yetkinliğinin her geçen gün arttığını belirten Pandır, “Ar-Ge merkezinin çalışmalarının ilk örneği Linea oldu. Minicargo ve yeni Doblo’da Tofaş’ın katkısı arttı. Baştan aşağı yenilenen Doblo, yüzde 80’den fazla Türk mühendislerinin yeteneği ve çabasıyla geliştirildi. Bundan sonraki araçta katkımız yüzde 100 olacak” dedi.

Teşvik gelirse biz de elektrikli araç yaparız

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı Murat Günak imzalı elektrikli Mindset’i de değerlendiren Ali Pandır, “Gurur duyulacak bir proje. Ancak, önemli olan yatırımcı değil, önemli olan bu aracı kimin satın alacağını bulmak” dedi. Mindset ile birlikte elektrikli araçlara bir teşvik verilecekse, Tofaş’ın da kısa sürede elektrikli araç üretebileceğini belirten Pandır, şöyle konuştu: “Elektrikli araçların maliyetleri yüksek. 10 bin Euro’luk Fiorino, elektrikli olunca fiyatı 30-40 bin Euro’ya çıkıyor. Bu yüzden teşvik gerekiyor. Kamu kuruluşlarının filolarının bu tip araçlara yönlendirilmesi üretimi cazip kılabilir. Yılda 2 bin adetlik talep olursa, üretim rantabl olur. Biz de 1-2 ay içinde elektrikli Fiorino veya Doblo’yu devreye sokarız.”

Fotoğrafa izin yoktu, yeni Doblo’yu kara kalem çizdim
/images/100/0x0/55eb5c00f018fbb8f8bc11b2

GEÇEN hafta Tofaş’ın Bursa fabrikasını ziyaretimiz sırasında Ar-Ge merkezine de uğradık. 400 milyon Euro’luk yatırımla eylül ayında seri üretimine başlanacak yeni Doblo’yu dünyada ilk gören gazeteciler olduk. Tofaş yönetimi, yeni modelin yıl sonunda satışa sunulacağını ve henüz prototip aşamasında olduğunu dikkate alarak, fotoğraf çekimine izin vermedi. Bu yüzden Ar-Ge merkezine girerken cep telefonlarımız bile toplandı. Aracın dış ve iç tasarımını görmenin dışında özellikleri hakkında da bilgi verilmezken, Fiat’ın da koyduğu kurallar çerçevesinde çok hassas davranıldı. Diğer gazeteci arkadaşlarım aracı incelerken, ben de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yeni Doblo’nun kara kalem resmini çizdim. Tofaş yetkilileri, böyle bir şeye hazırlıklı olmadıkları için ne yapacaklarını şaşırdılar ama müdahale de etmediler. İlk kez Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü’nde eğitim görmem, bana gazetecilik mesleğimde böyle bir avantaj sağladı. İşte size benim kalemimden yeni Doblo. Araçla ilgili tüm detayları ambargo kalkınca paylaşmak durumundayız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!