Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu

Güncelleme Tarihi:

Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını ve net asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğunu açıkladı. Yapılan bu zammın ara zam olduğunu ve esas zammın aralık ayında kararlaştırılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşlarımızın günlük hayatlarında fahiş fiyat artışları ve enflasyon sebebiyle yaşadığı sıkıntıları asla görmezden gelmedik. Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek pek çok tedbiri devreye aldık” dedi.

Haberin Devamı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret ara zam oranı belli oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yaptığı açıklamada ücreti açıkladı. Açıklamaya Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında özetle şunları söyledi: “Enflasyon sadece ülkemizin değil gelişmiş devletler başta olmak üzere tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Bizim kendi gerçeklerimiz ve alışkanlıklarımız sebebiyle ülkemizde enflasyon rakamları elbette farklı tezahür etmektedir. Ancak fiyat artışlarının oranları değişik olsa da ekonomik işleyişe ve insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır.

Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu

Haberin Devamı

‘SIKINTILARI GÖRMEZDEN GELMEDİK’

Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ihracatıyla elindeki imkanları herkesle paylaşan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Karadeniz’in kuzeyindeki savaşın başından beri de tüm taraflarla diyaloğu, iş birliğini, barışa katkı vermeyi hedefleyen politikamızla ülkemizi bu büyük güvenlik krizinden de yine pozitif yönde ayrıştırmayı başardık. Tabii tüm bunları yaparken vatandaşlarımızın günlük hayatlarında fahiş fiyat artışları ve enflasyon sebebiyle yaşadığı sıkıntıları asla görmezden gelmedik. Çalışanlarımız başta olmak üzere her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek pek çok tedbiri devreye aldık. Almaya devam ediyoruz. En başta her alanda üretimi destekleyerek çarkların durmasına, istihdamın gerilemesine müsaade etmedik. İstihdamın 30 buçuk milyona yaklaşması, ihracatın yıllık 250 milyar dolar eşiğine gelmesi bu çabalarımızın ürünüdür. Ayrıca sosyal destek programlarımızın hem kapsamını genişletmek hem miktarını arttırmak suretiyle hiç kimseyi yalnız, çaresiz, sahipsiz bırakmadık. Engellisinden yaşlısına, kimsesinden ihtiyaç sahibine kadar tüm dezavantajlı kesimlerin üzerine titriyor, hepsine gözümüz gibi bakıyoruz.”

Haberin Devamı

Bir diğer tedbirin çalışanların sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp hayat pahalılığı karşısında daha güçlü bir şekilde desteklemek olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu amaçla yılbaşında hem asgari ücrette hem memur maaşlarında, hem emekli maaşlarında çok ciddi artışlar yapmıştık. Asgari ücret tespit komisyonumuzun takdire şayan çabalarıyla emekçilerimizin ücretlerinde yüzde 50 gibi tarihi bir artışı gerçekleştirmiştik. Tabii asgari ücreti yükseltirken yapılan artışın getirdiği yükün tamamını da işverenin üstüne yıkmadık. Devlet olarak çok ciddi bir fedakarlıkta bulunarak asgari ücret yanında tüm maaşların asgari ücret kadarki kısmından aldığımız vergilerden sarfı nazar ettik. Ancak geçtiğimiz aralık, ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun bu artışların bir süre sonra yetersiz kalmasına sebep olduğunu da tespit ettik. Bunun üzerine arkadaşlarımızdan hemen gereken hazırlıkları yapmaya başlamalarını istedik. Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40’ın üzerinde bir enflasyon farkı artışı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerimizin de kayıtlarını telafi etmek gerektiğini gördük” dedi.

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu

İŞÇİ BAŞINA 100 TL DESTEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatlarıyla hemen asgari ücret komisyonu toplantıya çağırdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bakanlığımızın tüm taraflarla görüş ve anlayış birliği içinde yürüttüğü çalışma sonunda yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere 100 lira destek verecektir. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza ve geliri buna endeksli tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Biraz önce de vurguladığım gibi bu bir ara artıştır. Asıl asgari ücret tespitini inşallah yılbaşında yeniden gerçekleştireceğiz. Diğer yandan yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulaması sebebiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. Bu artışın da faydalanacak herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Türkiye büyüdükçe geliştikçe hedeflerine doğru ilerledikçe, kazandıkça elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir.”

Haberin Devamı

BELİRLENEN ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ VERİN ÇAĞRISI

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin açıkladığı toplantıda şunları söyledi: “Biliyorsunuz aralık sonunda bir rakam belirlendi. Bu rakam 2022 yılının asgari ücreti olarak tespit ve ilan edildi. Fakat gelinen konjonktürde hem devletimiz, hem işçi kesimimiz, hem de biz işverenler olarak bu seneye özel, asgari ücrette yıl sonunu beklemeden bir güncelleme yapalım istedik. Ama samimiyetle bilinmesini isterim ki, bütün imkanlarımızı zorlayarak hem çalışanlarımızı hem işletmelerimizi, hem de istihdamımızı gözeten bir dengeyi bulmaya çalıştık. Şunu da tekrar hatırlatmak istiyorum. Asgari ücret bir başlangıç ücreti. Esas hedefimiz ortalama ücretin artması olmalı. Bu nedenle, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize, ilave atılabilecek adımları atma çağrısında bulunuyorum. Açıklanan rakam yıl sonu itibariyle tekrar değerlendirilecek. Biz, bu üçlü sac ayağı olarak, bu süreçlere “birbiriyle mücadele eden iki tarafın pazarlığı” şeklinde bakmıyoruz. Bu konuya, ülkemiz için, en iyisini hep beraber nasıl yapabiliriz diye bakıyoruz. Çalışanlarımızın refahını ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğini en büyük önceliğimiz olarak kabul ediyoruz. Yıl sonunu beklemeden bu üçlü sac ayağı burada bir araya geldi. Bu çok olumlu bir resimdir.  Yine bu üçlü sac ayağı, üçlü mutabakatla asgari ücreti güncelledi. Bu da çok olumlu bir resimdir. Bu birlikteliğin ne kadar kıymetli olduğunu da iyi anlatmamız lazım.” Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, “15 gün evvel yaptığımız ziyarette taleplerimizi ilettik, siz de komisyonu topladınız. İnşallah bugün toplumu memnun edecek bir rakam olur da toplum rahat eder biz de dua ederiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!