Yener: Elektrikte TRT payını kaldırmak olmaz

Güncelleme Tarihi:

Yener: Elektrikte TRT payını kaldırmak olmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2002 02:06

TRT Genel Müdürü Yücel Yener, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Yusuf Günay'ın ‘‘elektrikte TRT payını kaldırma’’ girişimine karşı çıktı. Bu yönde kararname hazırlanırken Yener, ‘‘Bu iş olmaz. TRT'nin kamu hizmeti yaptığını unutmamak gerekiyor’’ dedi.

ELEKTRİK gelirlerinden TRT'ye aktarılan yüzde 3.5'luk payın kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi imzaya açıldı. Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) talebiyle gündeme gelen bu değişiklik, hükümet içinde yeni bir krizin habercisi oldu.

TRT Genel Müdürü Yücel Yener Hürriyet'in konuyla ilgili sorusunu, kesin bir dille ‘‘Bu iş olmaz’’ diye cevapladı. Elektrik payının, TRT'nin toplam gelirlerinin yüzde 75 gibi çok önemli bir kısmını oluşturduğunu açıklayan Yener, şunları söyledi:

‘‘Herhalde TRT'nin çok köklü ve yaygın bir kamu hizmeti yaptığını hatırlatmak gerekiyor. Üstelik bu payın aktarılmaması için hazırlanan kararnamede, bizden kesilecek gelirin, nereden sağlanacağı gösterilmemiş.’’

Yener, TRT'nin gelirlerinin genel bütçeye de konulamayacağını vurgulayarak, ‘‘TRT, gelirini bütçeden de alamaz. Çünkü Anayasa'ya aykırı’’ dedi. Hürriyet, EPDK Başkanı Yusuf Günay'ın, enerji piyasasında 3 Eylül'de başlayacak yeni rejim dolayısıyla maliyeti etkileyecek ‘piyasa dışı’ hiçbir kalemin tarifeye yansıtılamayacağını ilişkin açıklamasını geçen hafta duyurmuştu. Günay, ‘‘TRT'ye pay aktarılacak diye neden sanayici pahalı elektrik kullansın?’’ demişti.

EPDK'nın, elektrik gelirlerindren TRT'ye aktarılan payın kaldırılmasını öngören Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapılması yönündeki talebi, geçen hafta sonuna doğru Hükümetin gündemine geldi. Kararname bakanların imzasına açıldı. Ancak başta TRT'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu olmak üzere, kabinedeki bazı bakanların, bu kararnameyi imzalamayacağı konuşuluyor.

SANAYİCİ EPDK'YI DESTEKLİYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), EPDK'nın yüzde 3.5'lik TRT payının kaldırılması yönünde Bakanlar Kurulu'na sunduğu teklifin, 3 Eylül'e kadar imzalanmasını istedi. Elektrik gelirlerinden TRT'ye geçen yıl 91 trilyon, bu yıl da bugüne kadar 42 trilyon lira kaynak aktarıldığını açıklayan TOBB, bu durumun elektrik maliyetlerini yukarıya çektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!