Yemcilere ağır ceza

Güncelleme Tarihi:

Yemcilere ağır ceza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2022 07:00

Rekabet Kurumu, ‘satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak’ suretiyle kanunu ihlal eden yem üreticilerine yönelik soruşturmayı tamamladı. 4 büyük yem şirketine 160 milyon lira idari para cezası verildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ise cezanın haksız olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu, yem şirketleri hakkında açtığı rekabet soruşturmasını karara bağladı. Kurul, Türkiye’nin en büyük 4 yem şirketinden Abalıoğlu Yem, C.P. Standart Gıda, Matlı Yem ile Erişler Yem’e yaklaşık 160 milyon lira idari para cezası verdi. Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlalden yani şirketler arası anlaşma ve uyumlu eylemden kesilen cezaların en büyüğü 58 milyon 392 bin lirayla Matlı Yem’e verildi. Rekabet Kurulu, geçen yıl mart ayında 7 yem firması hakkında rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar vermişti.

Haklarında soruşturma yürütülen 7 yem firması yazılı savunma sürecinin tamamlanmasının ardından 12 Nisan 2022’de Rekabet Kurulu üyeleri önünde sözlü savunmalarını vermişlerdi. Yem firmalarının satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatılan soruşturmada, soruşturma heyeti firmalara idari para cezası verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu, 25 Nisan’da yaptığı değerlendirme sonucunda Matlı Yem’e 58.4 milyon, C.P Standart Gıda’ya 44.8 milyon, Abalıoğlu Yem’e 40.5 milyon ve Erişler Yem’e 15.8 milyon; toplamda 159 milyon milyon 392 bin lira idari para cezası verdi. Gürsoy Yem, E.R. Yem ile Rtm Tarım’a ise kanunu ihlal ettiklerine ilişkin bilgi ve belgeye ulaşılamadığından ceza verilmedi.

MALİYETLER DOLAR BAZINDA ARTTI

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye genelinde 580 yem fabrikasının kendi içinde serbest rekabet koşullarını tam olarak uyguladığını bildiğini belirterek, bu cezanın haksız olduğunu söyledi. Firma saha elemanlarının kendi aralarındaki yazışmaları ihbar kabul edip, çok fazla dayanağı olmamasına rağmen bu kararın verilmesini yadırgadıklarını kaydeden Karakuş, “Dünyada olağanüstü bir kriz var, bunu çözmek yerine yönetmeye çalışıyoruz. Asıl sıkıntı buğday, arpa, ayçiçeği, soya gibi temel hammaddelerde dolar bazında yüzde 100 artışlar oldu. Biz havayla suyu karıştırıp yem yapmıyoruz. Ukrayna krizi sürüyor. Navlun fiyatları 3-4 kata çıktı, hammadde maliyeti de öyle. Elektrik, doğalgaz 4-5 kat arttı. Pirinç pilavı maliyetinin yüzde 90’ı pirinçtir; yemin de öyle hammadde. Türkiye’de yem fiyatları dünyadan daha pahalı değil; bu haksız bir ceza olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

GDO İÇİN YENİ KARAR

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Biyogüvenlik Kararıyla kırmızı et, tavuk, balık beslemekte kullanılan genetiği değiştirilmiş 4 mısır türü yürürlükten kaldırılırken; GDO’lu 5 yeni mısır türünün dana, tavuk, balık üretiminde 10 yıl süreyle kullanılmasına izin verildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, 2010 yılında yürürlüğe giren Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde bazı genlerin mısır ve soya üretiminde kullanılmasına risk değerlendirmesi ve sosyo ekonomik değerlendirmeleri yapılıp, bilim insanlarının yer aldığı Biyogüvenlik Kurulu ile ilgili bakanlıkların onaylaması durumunda izin verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dünkü kararla eskiyen GDO’lu 4 tohumun yürürlükten kalktığını; ihtiyarlayan bu genlerin yerine 5 yeni genin ilave edildiğini anlatan Karakuş, “Sadece tavukta değil, bütün yemlerde dana, balık, tavuk beslemek için yani hayvan yeminde GDO kullanılabiliyor. Avrupa ve ABD’de gıda amaçlı da kullanılmasına rağmen bizde sadece yem amaçlı kullanılabiliyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!