Yedi yıllık Makro oluverdi Macro

Güncelleme Tarihi:

Yedi yıllık Makro oluverdi Macro
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gelir düzeyi yüksek gruplara hitab eden Makro süpermarket zinciri, Antalya'da kendisinden önce Makro adını almış küçük bir zincir tarafından mahkemeye verildi. Bunun üzerine adını Makro'dan Macro'ya çevirdi.

Her şey lüks ürünler satan ve zengin bir kesime hitab eden ünlü Makro süpermarket grubunun, Antalya'da bir başka gıda zincirinin adının da Makro olduğunu farketmesiyle başladı.

İstanbul'da adı sosyete marketine çıkan Makro, Tekfen, Akkök, İstikbal gruplarının ortak şirketi ATİ Dış Ticaret'e aitti. Antalya'daki küçük yerel zincir ise Makro Marketçilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin mağazasıydı.

Büyük Makro, derhal Antalyalı küçük Makro'ya bu adı kullanmaması için bir ihtar çekti. İhtarın konusu 'Makro' adı idi.

Antalyalılar daha eski

Yerel girişimciler bu ihtardan sonra zor günler geçirdiler. O zamana kadar adı Makro olan bir başka market zincirinin bulunduğundan haberdar değildiler. Sonuçta karşılarında Türkiye'nin önemli üç grubunun ortaklaşa kurduğu bir kuruluş vardı.

Antalyalı Makro Marketçilik bir avukata başvurmaya karar verdi ve kendilerini temsil etmek üzere yine Antalyalı olan Avukat Kenan Uysal'a başvurdular.

Avukat Kenan Uysal yaptığı araştırmalar sonucunda farketti ki, Antalyalı Makro, İstanbullu Makro'dan daha önce kurulmuştu. Antalyalı Makro'nun kuruluş tarihi 12.8.1992, İstanbullu Makro'nun kuruluş tarihi ise 9.11.1993'tü. Üstelik, Antalyalı Makro 5.3.1997 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne Makro markasını tescil ettirmişti.

Yargıtay da onayladı

Bunun üzerine silah tersine döndü. Bu defa Antalyalı Makro, İstanbullu Makro'nun sahibi ATİ Dış Ticaret'e bir ihtar göndererek kendi adını kullanmamasını talep etti. Daha sonra da ATİ Dış Ticaret'i mahkemeye verdi.

Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi 10.2.1999 tarihinde Makro adının ATİ Dış Ticaret tarafından haksız olarak kullanıldığına karar verdi. Karar Yargıtay Onbirinci Hukuk Dairesi'ne götürüldü ve Yargıtay tarafından da onaylandı.

Makro ünvanının Antalyalı şirkete ait olduğu kesinleşmişti. Karar gereğince ATİ Dış Ticaret'in Makro adını kullanması yasal değildi.

Makro'nun adı değişiyor

Bunun üzerine İstanbullu büyük Makro da bir formül buldu ve Makro adını Macro Super Center olarak değiştirdi. Fakat Antalyalı Makro her hangi bir şekilde kendi markalarını çağrıştıracak bir ismin kullanılmasını istemiyor. Yerel zincir en son avukatları Kenan Uysal tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ekonomik Suçlar Bürosu'na bir suç duyurusunda bulundu.

Bütün bu kargaşa sürerken, İstanbullu büyük Makro (ya da yeni adıyla Macro), el değiştirdi. ATİ Dış Ticaret, lüks zinciri Doğuş Grubu'na sattı. Şimdi isim sorunuyla Doğuş Grubu uğraşacak.

Antalyalı Makro'nun avukatı Kenan Uysal

Doğuş’la anlaşmak istiyoruz

Antalyalı Makro'nun avukatlığını yapan Kenan Uysal şöyle diyor: ‘‘Biz kimsenin cezalandırılmasını, zarar görmesini istemiyoruz. İsteriz ki sorun iyi bir biçimde çözülsün. Ama yasalardan doğan hakkımız var, bundan da vazgeçmek niyetinde değiliz.’’ Davanın ardından bürosunu İstanbul'a taşıyan Kenan Uysal ‘‘Antalya'da Makro'yu kuranlar çok emek harcadı. Bizim başka bir Makro olduğundan haberimiz bile yoktu. Eğer mahkeme bizim aleyhimize karar vermiş olsaydı, uyardık. Bu konuda yargı yolu da kapandı. Şu anda Doğuş Grubu ile bir sorunumuz yok. Onlara bir ihtar çekmeyi düşünüyorum. Eğer onlar da bu ismi kullanma konusunda ısrar ederlerse aynı süreci onlar için de başlatacağız’’ diyor.

İstanbullu büyük Makro

Tekfen, Akkök ve İstikbal grupları, baş harflerinden oluşan bir ortak şirket kurdular. ATİ Dış Ticaret, ilk Makro şubesini 1993'de Akmerkez'de açtı. Daha sonra Makro'nun şube sayısı 18'e çıktı. Makro, sattığı ürünlerin çeşitleri ve niteliği açısından diğer marketlerden ayrıldı. Daha çok gurme müşterisine hitap eden markette, şarküteri ve ithal ürünler öne çıkıyordu. Hatta marketin adı bu yüzden sosyete marketine çıktı. Antalyalı Makro'nun açtığı davadan sonra Makro'nun adı Macro Super Center olarak değiştirildi ve bu ünvan tescil ettirildi. Geçtiğimiz günlerde zincir Doğuş Grubu'na satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!