Yazılımcı, hakları için tek çatıda toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Yazılımcı, hakları için tek çatıda toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2006 00:00

İki meslek birliği bulunan yazılımcılar, tek bir meslek birliği altında toplanma kararı aldı. Yazılım Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (YESAM) ve Bilişim ve Yazılım Meslek Eserleri Birliği (BİYEM) olarak iki meslek birliğine sahip olan yazılımcılar artık Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği’nin (BİYESAM) çatısı altında yer alacak.

Türkiye’deki yazılımcıları kapsayan ilk birlik olması özelliğini de taşıyacak olan BİYESAM, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak yazılım eser sahiplerinin telif haklarının topluca korunmasını sağlayacak.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK: YESAM’ın eski Başkan Vekili Mehmet Akyelli, iki meslek birliği arasındaki birleşmenin kasım ayı sonuna kadar gerçekleşeceğini belirterek, yıl sonuna kadar meslek birliğinin ilk genel kurulunu yaparak diğer bilişim sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte sektörün önünü açacak çalışmaların içine gireceklerini aktardı. Birleşmenin tamamlanmasının ardından sektör için birçok konuda ilkleri gerçekleştirme şansı yakalanacağını ifade eden Akyelli, stratejik öneme sahip yazılım sektörünün gerçek sahipleri tarafından bu kadar kapsamlı şekilde temsilinin ilk defa sağlanacağını vurguladı.

TELİF HAKLARINI KORUYACAK: Akyelli, meslek birliğinin yazılımcıların telif haklarının topluca korunmasında büyük katkısı olacağını dile getirerek, diğer faaliyet alanı konusunda şu bilgileri verdi: "Türkiye yazılım endüstrisinin geliştirilmesi ve dünya çapında rekabet gücü kazanması için çalışmalar yürütecek. Yazılım endüstrisine yönelik destek ve teşviklerin düzenli ve planlı yürütülmesini sağlayacak. Mesleki standartların oluşması, mevcut şartların iyileştirilmesi ve mesleki etik ilkelerin korunup geliştirilmesi için çalışacak. Yazılım ürün ve üretim standartlarının gelişmesini sağlayacak. Yazılım üreticilerinin ve yazılım eser sahiplerinin ürün ve eserlerinin yasal olmayan ve korsan kullanımını engelleyecek. Yurtiçi ve yurtdışı Ar-Ge çalışmalarının izleyerek elde edilen bilgilerin sektöre aktarılmasına katkıda bulunacak."

DİĞER STK’LARLA ÇALIŞACAK: Mehmet Akyelli, kanunla kurulacak olan meslek birliğinde yazılım sektöründeki özellikle üreticilerin sorunlarına çözüm sağlayabilecek faaliyet alanları belirlendiğini aktararak, BİYESAM’ın özellikle TOBB Yazılım Sektörü Meclisi ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) gibi tüm bilişim kuruluşlarıyla da eşgüdümlü çalışacak ilk kapsamlı platform olacağını ifade etti.

2 milyar dolar ihracat hayal olmaz

TÜRKİYE’de yazılım üretiminin sektör olarak kabul edilmesinin 2004’te olduğunu hatırlatan Akyelli, şöyle devam etti: "Hindistan, İsrail, İrlanda örneklerine hatta Romanya, Pakistan gibi örneklere baktığımızda bu ülkelerde yazılımın önemi 1980’li yıllarda anlaşılmaya başlanmış. O yıllardan beri yazılımı destekleyerek, güçlendirdiler ve 2-20 milyar dolar arasında ihracat rakamlarına ulaştılar. Şu anda Türkiye’de sağlıklı yazılım ihracatı rakamlarına ulaşamıyoruz. Ama bu ülkeleri örnek alıp sektörü kalkındırırsak en az yatırımla, en fazla katma değerin elde edilebildiği bu sektörde, 2015 yılına kadar 2 milyar dolar ihracat yapmak hayal olmaz."

Hükümetle daha fazla görüşeceğiz

MEHMET Akyelli, yazılımcıların tek bir meslek birliği altında toplanmasının sektör temsilcilerinin devletle olan görüş alışverişlerini de artıracağına değinerek, "Yazılımcıların kapsamlı STK’sı olmadığı için bu tip görüş almalar daha kısıtlı çevrelerde olabiliyordu. Şimdi hem derneğimiz, hem sektörel meclisimiz, hem de meslek birliğimiz ile sektörün temsilcileri kapsamlı şekilde örgütlenmiş oluyor. CeBIT’te, Kemal Unakıtan’la yapıldığı gibi görüşmeler daha artacak"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!