Yap-İşlet yönetmeliği eksik imzaları bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yap-İşlet yönetmeliği eksik imzaları bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yap-İşlet modeliyle yaptırılacak 5 termik santral ihalesinin değerlendirmesi bitmesine karşın, yönetmelik çıkmadığı için sonuçlar açıklanamıyor. TEAŞ'ın görevden alınan genel müdürü Afif Demirkıran Hürriyet'e yaptığı açıklamada, birkaç bakanın imzalamaması nedeniyle ihale sonuçlarını açıklayamadığını söyledi.

TEAŞ'ın görevden alınan genel müdürü Afif Demirkıran, görevini yeni genel müdür Zeki Köseoğlu'na devretmeden önce, genel müdür sıfatıyla son açıklamayı Hürriyet'e yaptı. ‘‘Huzurlu ayrıldığını'' söyleyen Demirkıran, yap-işlet modeline göre, dört ay önce ihalesi yapılan termik santrallerde ‘yönetmelik' sorunu olduğunu açıkladı.

Yap-İşlet yasasının ardından çıkması gereken ve ihale usullerini düzenleyen yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan hala beklediğini belirten Demirkıran, birkaç bakanın imzalamaması nedeniyle ihale sonuçlarını kamuoyuna duyuramadıklarını kaydetti.

Toplam bedeli 3.5 milyar dolar olan ve tamamlandığında 5 bin 200 megavat kurulu güce sahip olacak beş santralin, Türkiye açısından yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Demirkıran, şöyle konuştu:

İTHALATLA KURTULDUK

‘‘Hem mevcut sistemi verimli çalıştırarak, ama daha çok ithalat sayesinde karanlıkta kalmaktan kurtulduk. Yılbaşından bu yana Bulgaristan, İran ve Gürcistan'dan toplam 1.5 milyar kilovatsaat elektrik ithal ettik. Bizden sonraki yönetici arkadaşların da bu ithalatı sürdürmesi gerekiyor. Yılsonuna kadar 2.5 milyar kilovatsaati bulur. 1998 yılını kurtarmak çok önemli. DPT araştırmasına göre, kesilen 1 kilovatsaat enerjinin Türkiye'ye maliyet 1 dolar. O nedenle Türkiye'de hiçbir biçimde elektrik kesintisi gündeme gelmemeli.''

HAKKARİ YARASI

Türkiye'nin enerji iletim hattı olmayan tek ilinin Hakkari olduğunu da açıklayan Demirkıran, ‘‘Hakkari kanayan yaramız. Orada vatandaş televizyon izleyemiyor'' dedi. İletim hattının yapımını üstlenen müteahhidin, bölgedeki koşullar nedeniyle iki yıldır çalışamadığını itiraf eden Demirkıran, bölge için ‘‘seyyar jeneratör'' götürme hazırlığı başlattıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!