Yanan Kayalar Kimya sektörün devleri arasında

Güncelleme Tarihi:

Yanan Kayalar Kimya sektörün devleri arasında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 11:55

Dün, Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde meydana gelen ve gün boyu süren yangında büyük çaplı maddi hasarın oluştuğu Kayalar Kimya'nın, sektörünün en büyük firmalarından biri olduğu anlaşıldı. 1976’da 150 metrekarelik bir atölyede temeli atılan şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu listesine 243,4 milyon liralık cirosu ile 324’üncü sıradan girmişti.Kayalar Kimya CEO'su Ersin Kenan Kayalar, "Tesiste birşey kalmadı" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'daki çeşitli ilçelerdeki 61 itfaiye aracı ve 235 personelin söndürme çalışmalarına katıldığı yangın, ‘Genç Vernik’, ‘Düfa Boya’, ‘Kayalar Hammadde’ ve ‘Genç Noroo’yu bünyesinde barındıran Kayalar Kimya tesislerinde yaşandı. Yangının çıkış sebebi ile ilgili resmi açıklama henüz yapılmazken, meydana gelen yangında oluşan zararın 20 milyon TL dolayında olduğu iddia ediliyor.

TESİS KULLANILMAZ DURUMDA

Kayalar Kimya CEO'su Ersin Kenan Kayalar, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada tesislerde soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirterek şu bilgileri paylaştı:

/images/100/0x0/55eae8fcf018fbb8f89e830d
"Tesiste birşey kalmadı. Mevcut tesiste üretim yapmak mümkün değil. Bu tesis yıkılacak yerine yeni bir tesisin kurulması gerekir. Bu süreçte üretim yapabileceğimiz alanlara bakıyoruz. 

Haberin Devamı

İspanya'daki üretimimizden Türkiye'ye takviye yapacağız. Pazarı boş bırakma niyetimiz yok. Elbetteki üzüldük ancak en büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Biz aile olarak geçmişe değil geleceğe bakıyoruz. Maddi kayıplar yerine gelir. Buna gücümüz de var." Kayalar, tesisteki zararın boyutunun ise henüz netleşmediğini söyledi.

KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE TEMELİ ATILDI

Yangının meydana geldiği Kayalar Kimya’nın temeli 1976 yılında Yılmaz Kayalar tarafından 150 metrekarelik bir atölyede atıldı. Yılmaz Kayalar, Kartal’daki ilk fabrikasına 1986’da geçti. Şirket yönetimine 1990’lı yılların ortasında itibaren ikinci kuşak geçmeye başladı. Şimdilerde 32 bin metrekarelik alanda üretim yapan Kayalar Kimya, 2005 yılında Alman Meffert AG ile ortaklığa gitti daha sonra Alman ortağın da hisselerini aldı. Kayalar Kimya'nın İstanbul'un yanı sıra İspanya'da da üretim tesisi bulunuyor.

Haberin Devamı

İSO 500 LİSTESİNDE

İSO 500 listesindeki son üç yıllık performansına göre şirketin her geçen yıl daha üst bir seviyeye çıktığı anlaşıldı. 2009 yılında  'İSO 500 Listesi'ne 467’inci sıradan giren şirket bir sonraki yıl 90 basamak yükselerek 377’inci sıraya yükseldi. İSO'nun son açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu listesine ise 324’üncü sıraya 243 milyon 429 bin liralık cirosu ile girdi. Kayalar Kimya, Türkiye’de mobilya vernik ve boyaları üretiminde yüzde 23’lük pay ile pazar lideri konumunda.

İHRACAT YILDIZI

Kayalar Kimya ürünleri iç piyasanın yanı sıra onlarca ülkeye de ihraç ediliyor. Şirket, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği ödül töreninde 24 milyon dolarlık ihracat rakamı ile ‘boya, vernik ve mürekkep kategorisinde’ ihracat yıldızı olarak seçildi.

Haberin Devamı

Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 42'den fazla ülkeye ihracat yapan Kayalar Kimya’nın 2012 ihracat hedefi ise 30 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!