Yalova: Özelleştirme İdaresi Darülaceze gibi

Güncelleme Tarihi:

Yalova: Özelleştirme İdaresi Darülaceze gibi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Yüksel Yalova Özelleştirme İdaresi'nin, özelleştirme kapsamındaki 9 kuruluşa 3 milyar doları aşan parasal kaynak aktardığını, bu kurumların birikmiş zararının ise 9 milyar dolar olduğunu açıklayarak, ‘‘Özelleştirme İdaresi Darülaceze gibi oldu’’ dedi.

Yalova, gelecek yıl Türkiye'nin özelleştirme sorununu geride bırakarak, gerçek gündemine dönmesi gerektiğini söyleyerek, ‘‘Cezaevlerine ayrılan zamanın onda biri, affa ayrılan vaktin ise yüzde biri özelleştirmeye ayrılmalıdır’’ diye konuştu.

Yalova, bu yıla ilişkin özelleştirme uygulamaları ile hedefleri değerlendirdi. Özelleştirme İdaresi'ni, bu yıl 3.1 milyar dolar olarak hedeflenen özelleştirme gelirinin, 2.7 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiğini açıklayan Yalova, 2001 yılı özelleştirme hedefini ise IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nda belirtildiği gibi 6-7 milyar dolar olduğunu söyledi. Yalova, ‘‘Eğer söylendiği gibi (Ver kurtul) politikası uygulansaydı, 3.1 milyar dolarlık hedef aşılırdı’’ dedi.

Yalova, Eti Holding, MKE ve Şeker Fabrikaları'nın 20 Aralık tarihiyle özelleştirme kapsamına alındığına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının birer örneğini basın mensuplarına dağıttı. Karara göre, Eti Holding'in, 6 ay sürecek bir hazırlık işlemi sonunda programa alınıp alınmayacağının kararlaştırılacağını vurgulayan Yalova, bu işlemin Eti Holding'in bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile yapılacağına dikkat çekti.

TDÇİ KAPSAMDA

Yalova, Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında, ÖYK'ya, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri'ni (TDÇİ) de kapsamına alması görevinin verildiğini ve TDÇİ'nin ÖİB'e 127 trilyon liralık yük getireceğini açıkladı. Eti Holding'in daha önce kapsama alınan dört kuruluşunun aylık maliyetinin 7 trilyon lira olduğunu, şimdi de 27 trilyon lira daha borçlu olduğunu söyleyen Yalova, şöyle konuştu:

‘‘Eti Holding kuruluşlarının 4 tanesinin bize getirdiği yükün yaklaşık 40 trilyon lira olduğunu düşünürsek, TDÇİ'nin de alacaklarınıdüştükten sonra 1trilyon lira olduğunu varsayarsanız, toplam 160 trilyon lira. Özelleştirme İdaremiz ekonomiye katkısı olmayan, hiç bir verimliliği olmayan kuruluşları da üstlenmek durumuna gelmiştir. İdare, Darülaceze gibi sosyal bir problemi, ekonomik bir problemi ortadan kaldırmak gibi bir yükümlülükle karşı karşıya kalmıştır.’’

Yalova, gelecek yıl THY ile Telekom'un özelleştirmesinin gerçekleştirileceğini; Tüpraş'ta ise yeni bir özelleştirme işleminin yapılacağını söyledi. Tüpraş'la ilgili modelin ÖİB yetkilileri ve danışmanlık firmalarıyla yapılacak toplantıdan sonra belirleneceğini söyleyen Yalova, Petkim'de ise Yönetim Kurulu'nca yapılan çalışmaların bitmek üzere olduğunu kaydetti.

Yalova, ‘‘Niyet Mektubu'nda başta özelleştirme yasaları olmak üzere pek çok kanunun, belirtilen tarihte çıkıp çıkmayacağı’’ sorusuna, ‘‘Belirtilen süreden önce gerçekleştireceğiz’’ yanıtını verdi. Bakan Yalova, ‘‘Bu kadar kesin taahhütler yasama ve yürütme organının iradesine ipotek koymak değil midir?’’ sorusuna ise, ‘‘Bu ipoteğin Kurtuluş Savaşı sırasında bile konulamayağı’’ karşılığını verdi.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova Özelleştirme İdaresi'nin, özelleştirme kapsamındaki 9 kuruluşa 3 milyar doları aşan parasal kaynak aktardığını belirterek, ‘‘Özelleştirme İdaresi Darülaceze gibi oldu’’ dedi.

İsdemir Erdemir'e gidiyor 6 bin 500 kişi tehlikede

Yüksel Yalova, İsdemir'in Erdemir'e devri konusunda yapılan görüşmelerde de önemli mesafeler alınarak ‘ön anlaşma’ aşamasına gelindiğini açıkladı. Yalova'nın verdiği bilgiye göre, İsdemir'in değişik kalemlerde 300 milyon dolara ulaşan kıdem tazminatı ve banka borçlarına ilişkin ödemesini ÖİB üstlenecek. Erdemir ise Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun uygun göreceği bir tutarı ödeyecek. İsdemir hisseleri Erdemir'e devredildikten sonra, yüzde 10'luk kısmı İskenderun'da çalışanların kurduğu vakfa bedelsiz devredilecek.

2.4 milyar dolarlık zararı bulunan İsdemir'e ÖİB'den 235 milyon dolar aktarıldığını söyleyen Yalova, ‘‘Yatırım yapmadan çarkın döndürülmesi için 1 katrilyonu aşan bir ödeme tablosu oluştu’’ dedi. Erdemir ile İsdemir'in yaklaşık üç aydır ‘‘elele verdiğini’’ belirten Yalova, İsdemir'de çalışan yaklaşık 6 bin 500 kişinin durumunun, sendika ile görüşüleceğini, Erdemir'in 5 yıl içinde asgari 6 bin çalışanı taahhüt ettiğini açıkladı.

Türkiye'nin yassı demir ithali için 1.3 milyar dolar ödediğini kaydeden Yalova, İsdemir'in yassı demir üretimine geçmesiyle 700-750 milyon dolarlık döviz ödemekten kurtulacağını vurguladı.

Kimse, hükümetten kelle isteyemez

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) hükümette revizyon değişikliğine gidilmesi gerektiği yolundaki talebini hatırlatan bir gazeteciye şu yanıtı verdi: ‘‘Türkiye'de hiçbir kurum ve kuruluşun Anayasayla işbaşına gelmiş yüce parlamentonun güvenoyunu almış ve cumhurbaşkanının imzasıyla göreve gelmiş cumhuriyet hükümetlerinin bakanlarının kellesini istemek haddi de değildir, yetkisi de değildir. Bununla ilgili yetkili organlar bellidir. Ama şu bakan, bu bakan diyorsa o da benim haddimi aşar,’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!