‘Yağışlı havalar hububatta verimi arttıracak’

Güncelleme Tarihi:

‘Yağışlı havalar hububatta verimi arttıracak’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 07:00

Hububat ekiminin yoğun olduğu İç Anadolu, Trakya ve Doğu Anadolu Bölgesinde Haziran ayı boyunca havaların yağışlı gitmesi nedeniyle buğday, arpa, yulaf ve çavdar rekoltesinde düşüş olacağı endişelerini Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar değerlendirdi.

Haberin Devamı

Hürriyet’in sorduğu haziran yağışlarının hububat (buğday, arpa, çavdar) rekoltesini nasıl etkileyeceği sorusuna cevap veren Taşpınar, “Bu yağmurlar ve kapalı hava, sıcaklığın yüksek olmaması dolum zamanı gelen danelerin Trakya, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da veriminin artmasını, büyümesini sağlar. Yağmur olmasa bile havanın kapalı olması nem sağlar, bu da verimi artırır. Oysa kuru rüzgar esen sıcak havalarda daneler cılız kalır, büyüyemez. Mevcut havalar bizim mayıs sonunda açıkladığımız 20 milyon ton buğday rekolte tahminimizin gerçekleşeceğini kesinleştirmiş oluyor” dedi.

‘ÇOK FAZLA YER YOK’

Yağışların devam etmesinin rekolteyi olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorumuza ise Taşpınar, 15 güne kadar devam edecek yağışların tane dolumuna olumlu katkısının devam edeceğini ancak buğday sarardıktan sonra meydana gelecek yağışların kaliteyi bozarak, proteini düşüreceğini söyledi. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da sellerin tarlaları bastığına ilişkin videoların sosyal medyada dolaşırken, buğday rekoltesinin 18-19 milyona düşeceği tahminlerinin yapıldığına ilişkin anımsatmamız üzerine Taşpınar, Konsey olarak tüm Türkiye’yi takip ettiklerini, Konya’da selden aşırı zarar görmüş yer bulunmadığını, küçük bazı alanlardaki sellerin tüm buğday tarlalarını etkilemiş gibi sanıldığını söyledi. Taşpınar, “Adam köyündeki tarlaya bakıyor, ‘verim düşük olacak, rekolte 18-19 milyon ton’ diyor. Ama biz konsey olarak Türkiye genelinde nerede ne oluyor haberdarız. Dolunun, selin olumsuz etkilediği çok fazla yer yok” dedi.

Haberin Devamı

Ulusal Hububat Konseyi, 10 Mayıs tarihli raporunda Türkiye’nin 2022 yılına ilişkin hububat rekolte tahminlerini şöyle duyurmuştu: “Yaklaşık 7.1 milyon hektarlık buğday ekim alanında, geçen yıla göre (17 milyon ton) yüzde 17,6 artış ile 20 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Arpada yaklaşık 3 milyon hektar ekim alanında uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 1.25 artış ile 8.1 milyon ton, yulafta 115 bin hektar alanda, yüzde 7 artışla 295 bin ton, çavdarda 112 bin hektar alanda, yüzde 5 artışla 326 bin tona ulaşılabileceği tahmin edilmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!