Yabancıların borsaya dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Yabancıların borsaya dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siyasetin ülke gündeminden şimdilik düşmesinin piyasalara yaradığı kesin. Uzun bayram tatili ve sonrasında, siyaset ikinci planda kalınca piyasalar kendi rotalarını daha kolay çizmeye başladı.

Keza tatil sonrasında piyasalardaki bayram havası hala devam ediyor. Faiz ve döviz cephesindeki durgunluk sürerken dün 158 puan birden artan borsa 3 bin 821 puandan kapandı.

Borsada dün endeksteki tırmanışın yanısıra işlem hacmindeki artışta dikkat çekiciydi. İlk seansta 55 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi ikinci seansta alım emirlerinin hızlanmasıyla 70 trilyon liranın üzerine çıktı. Borsada dün toplam 125 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti. Bu başka bir ifadeyle, 508 milyon dolarlık bir hacmin ifadesi. Bayram öncesinde günlük 25-30 trilyon liralık işlem hacimleri hatırlandığında, işlem hacmindeki son artış oldukça sevindirici.

Bu artışta yabancılar başı çekiyor. Yabancı işlemlerinin başta Erdemir olmak üzere Koç ve Sabancı hisselerinde yoğunlaştığı gözlendi.

Aslında yatırımcılar herşeyi uzun bayram tatili sonrasına ertelemişti. Tatil öncesinde, ‘‘burası Türkiye, 10 günde neler olmaz ki’’ deyip takas avantajına karşın çoğunluk paralarını repoya yatırıp, borsadan uzak durmaya özen göstermişti. Bayram öncesi borsadan alım yapanların kazançlı çıktığı ortada. Keza parasını repoya yatıranların 10 günlük kazancı, yüzde 2 civarında kalırken, hisse senedi yatırımcıları, daha haftanın ilk gününde ortalama yüzde 6'lık kazanç sağlamışlardı. Borsa yatırımcısının son üç günlük kazancı ise ortalama yüzde 11'i buldu. Hisse bazında ise son üç günde yüzde 25'in üzerinde kazanç sağlayanlar da var.

Fakat yılbaşından bu yana bakıldığında borsa yatırımcısının henüz artıya geçtiğini söylemek zor. Yılbaşında İMKB endeksi 3 bin 500 puan düzeyindeydi. Bugün ise 3 bin 321 puanda. Yılbaşından bu yana borsadaki artış yüzde 10 düzeyinde. Repocunun ise yılbaşından bu yana kazancı ortalama yüzde 25'i buluyor. Buradan hareketle borsanın yüksek olduğunu söylemek zor. İMKB'nin yüzde 50'sinin yabancıların kontrolünde olduğu düşünülürse, yabancılar da dolar bazında zararda görünüyor. Keza yılbaşında dolar bozdurup İMKB'ye giren yabancının, borsadaki kazancı ortalama yüzde 10 düzeyinde kaldı. Oysa dolar yılbaşından bu yana yüzde 20 oranında arttı. Bu yüzden borsanın gidecek daha yolu var.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!