Yabancılar borsayı coşturdu

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar borsayı coşturdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yabancı alımlarıyla borsa yeni rekorlara koşuyor. Haftaya rekorla başlayan borsa, peş peşe dün dördüncü endeks rekoruna ulaştı. Borsa endeksi dün 34 puan daha artarak 2 bin 294 puandan kapandı. Hisselerin ortalama yüzde 1.5 oranında prim yapmasıyla dün endeks 2 bin 300 direnç noktasına da dayanmış oldu. Özellikle ikinci seans içinde bir süre direnç noktası olarak nitelendirilen 2 bin 300 puanın üzerinde seyreden endeks, ikinci seansın ikinci yarısında artan kar amaçlı satışlarla biraz geriledi.

Borsada endeksin yanısıra işlem hacmindeki artış da sürüyor. Önceki gün 45 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün de bu seviyesinin biraz altında 43 trilyon lira seviyesinde oldu. Borsada dünkü yükselişte yabancı alımlarının etkisinin büyük olduğu konuşuluyor.

Alternatif piyasalardaki gelişmeler de borsadaki artışı körükledi. Döviz cephesinde pariteye bağlı tırmanış durdu. Uluslararası borsalarda önceki gün 1.80 markın üzerinde işlem gören dolar, dün 1.79 marka geriledi. Merkez Bankası da paritenin seyrine paralel olarak doların zorunlu devir kurunu 170 bin 200 liradan 169 bin 700 liraya kadar düşürdü.

Faizlerde hızlanan düşüş de, yabancılar kadar olmasa da borsayı coşturdu. Gecelik repo ve faiz oranlarındaki düşüş dün biraz hızlandı. Önceki gün yüzde 76 düzeyinde gerçekleşen gecelik repo oranları, dün yüzde 70'e kadar geriledi. Bankaların kendi aralarındaki işlemlerde gecelik faiz oranları da yüzde 73'e kadar düştü. İkinci el bono piyasasında da oranlar dün bir puan daha gerileyerek yüzde 115.5'e indi. Faizlerdeki düşüş nedeniyle kısa vadeli repodan mevduatın çözülmeye başladığı ve paranın buradan borsaya kaydığı konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!