Yabancı sermayeyi borsaya Türk gençleri gönderiyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı sermayeyi borsaya Türk gençleri gönderiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Londra, Avrupa para piyasalarının kalbi. Londra'daki çeşitli finans kurumlarında 150 dolayında Türk genci çalışıyor. Bunlar, yabancıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gelişinde önemli rol oynuyor. Ekonomist Dergisi, bu gençlerle konuştu. Hepsinin ortak görüşü şu: ‘‘İstikrar olsa, İMKB dünyanın gözbebeği olur.’’

AVRUPA piyasalarının kalbinin attığı Londra'da, gerek Türk bankalarında, gerekse yabancı sermaye piyasası, kurum ve kuruluşlarında çalışan 150 Türk çalışıyor. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, bunların 20'si, İMKB ile ilgilenen yabancı yatırımcıların portföylerini yönetiyor.

Derginin haberine göre, Londra'da çalışan genç Türkler, Türkiye'de siyasi istikrarın sağlanması halinde İMKB'nin dünyanın gözbebeği olacağına inanıyor.

Haziran ayında İMKB'de yükselme bekleyen Türkler, ‘‘Yabancı yatırımcılar için en favori sektörlerin başında finans ve beyaz eşya geliyor. Doğan Holding, Koç Holding, Sabancı Holding ve Enka Holding de yakından izleniyor’’ dediler. Londra'da çalışan genç Türkler, firmaların altı aylık bilançolarının iyi çıkmasını bekliyor, bunun da İMKB'ye olumlu yansıyacağını düşünüyorlar.

Londra'da çalışan ve yaşları 23 ile 30 arasında değişen genç Türkler, Türkiye'de iyi üniversitelerden mezun olmuşlar. Genelde Boğaziçi ve ÖDTÜ mezunu olan gençler Türkiye'de, ABD veya İngiltere'de işletme masterı yapmışlar.

Bu gençlerin büyük bölümü iş hayatına Türkiye'de atılmış. Çeşitli banka ve aracı kurumların, özellikle yabancı işlemler bölümünde çalışmış. Bu süre içinde kurdukları ilişkiler ve eğitim düzeyleri, onlara Londra yolunu açmış. Londra'da çalışan gençler aldıkları ücretleri söylemiyor. Ancak, Türkiye'deki bir banka müdürü ve yardımcısının aldığı kadar maaş aldıkları öğrenildi.

ARAŞTIRMA ÖNEMLİ

Müşterilerini yönlendiren bu gençlerin sunduğu bilgilerin tamamı araştırma ve raporlara dayalı. İMKB ve Türkiye ekonomisi ile ilgili araştırmalarını raporlar halinde müşterilerine sunuyorlar. İMKB'de yabancı yatırımcıların işlem yapması için birçok aşama söz konusu.

Londra'daki banka ve aracı kurumlar, müşterilerinden gelen emirleri yerine getirmenin dışında, farklı çalışmalar da yapıyor. Araştırma servisinin, herhangi bir şirketle yaptığı araştırma olumlu sonuçlandığında, bu, satış bölümüne bildiriliyor. Satış bölümü görevlileri hemen müşterileriyle diyaloga geçiyor. Müşterileri 'tamam' dedikten sonra, satış bölümü trader'a, o hisseyi almasını söylüyor.

Londra'dan İMKB'yi etkileyenler

Birol Atikol: Donaldson, Lufkin and Jenrette

Şerafettin Güneş: Donaldson,

Lufkin and Jenrette

Esin Celasun: Donaldson, Lufkin and Jenrette

Hakan Mitrani: SBC Warburg

Feyza Şensoy: SBC Warburg

Ozan Turan:

Banco Santander

Afa Baran: CS First Boston

Haydar Acun: Scroders

Emre Yiğit: UBS

Ünal Kurtaran: Salomon Smith Barney

Haluk Akdoğan: Salomon Smith Barney

Ali Kerim:

Morgan Stanley

Sait Arda:

R. Flemeing

Nur Pekin:

Merrill Lynch

Talip Kuris: Caspian

Funda Ayhan:

ING Barings

Osman Akıman:

Capital Rearsch

Kaan Ceran:

Fidelity Fund

Arzu Akkemi:

HBS Midland

Ebru Özsezgin: Goldman Sachs

Ahmet İplikçi: Cargill

Levent İşhanlar: BT Alex Brown

Çağla Bekbölet: BT Alex Brown

Okan Pekin: Citibank

Teoman Sevin: Banco Santander

Osman Semerci: Merrill Lynch

Kubilay Cinemre:

Merrill Lynch

Uzay Kozak:

Lehman Brothers

Ahmet Ratif:

Morgan Stanley

Ersin Akyüz: Morgan Stanley

Azmi Dölen:

Credit Suisse

Dalinç Arıburun: Bankers Trust

THY kolay özelleşir

Londra 'da çalışan genç Türkler, Türkiye'deki özelleştirmeden de oldukça umutlu görünüyor. Bu gençler, özelleştirilecek şirketler arasında özellikle Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesinde büyük problem çıkmayacağını düşünüyorlar. THY'nin özelleştirilmesinde bazı zorluklar çıkacağını, fakat iyi bir çalışmayla problemlerin aşılacağına inanıyorlar. THY'nin halk arz yoluyla belli oranda hissesinin satılmasının, sonra ise blok satış yapılmasının daha kolay olacağını düşünüyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!