Yabancı avukata kapı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı avukata kapı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE, yabancı yatırımcıyı çekmek için hukuk devrimine hazırlanıyor. TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Avukatlık Yasası'na, ‘Yabancı avukatların Türkiye’de büro açıp çalışmalarına olanak veren' hüküm konuldu. Buna göre yabancı avukatlar, herhangi bir Türk barosuna kayıt yaptırmadan Türkiye'de avukatlık yapabilecek.

Devrim niteliğindeki bu değişiklik, Tahkim Yasası'ndan sonra Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırlanan yabancı sermaye için önemli bir ‘güvence’ oluşturuyor. Yeni Avukatlık Yasası bu şekliyle çıkarsa, yabancı şirketler Türkiye'deki anlaşmazlıkları kendi avukatlarıyla çözme yoluna gidecek.

Tasarının en önemli maddelerinden biri olan 27'nci madde ile avukatlara olağanüstü büyüklükte bir iş potansiyeli yaratıldı. Bu madde Türkiye'deki bütün anonim şirketlerle, üye sayısı 50'nin üzerinde olan bütün konut yapı kooperatiflerine, hukuk müşaviri olarak bir avukat çalıştırma yükümlülüğü getiriyor. Bu maddeye göre kadrosunda hukuk müşaviri olarak bir avukat bulundurmayan şirket ve kooperatifler, her ay için bir asgari ücret tutarında para cezası ödeyecek.

Yasayla avukatlara dokunulmazlık zırhı da getiriliyor. Buna göre ‘Ağır cezayı gerektiren suçüstü’ halleri dışında avukatların üzeri aranamayacak. Suç işleyen bir avukatın bürosu ve evi, ancak cumhuriyet savcısının talebi üzerine, ancak mahkeme kararıyla aranabilecek. Ama bu arama sırasında da avukatın bağlı olduğu barodan gözlemci bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!