Vicdansız faize karşı TOBB-banka komisyonu

Güncelleme Tarihi:

Vicdansız faize karşı TOBB-banka komisyonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


Nilgün KARATAŞ, Levent GÖKMEN
Haberin Devamı

TOBB ve bankalar, sorunu birlikte çözmek için anlaştı

TOBB'un ev sahipliğinde dün akşam İstanbul'da bankalarla yapılan zirvede, krizle fırlayap faizle şişen kredi borçlarının ilk taksit dönemi 31 Mart'ı aşmak için ortak komisyon kuruldu. Komisyon, hızla çalışıp, formül üretecek. Bu formül hükümete de sunulacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi bankaların temsilcileri, Türkiye'nin şubat krizi sonrasında karşılaştığı sorunları aşabilmek için 14 kişilik ortak bir komisyon kurdu. Bu komisyonun kuruluşuna ilave olarak TOBB ile TBB üç ana konu üzerinde anlaştı. Sanayicilerin ve bankacıların el ele vererek çözümü için birlikte çalışma kararı aldıkları maddeler, şubat krizi sonrası aşırı yüksek faizlerin sanayici üzerindeki yükünü hafifletmek için ortak çalışma, taze kaynak üretimi ve sanayicilerle bankacıların ortak çalışmalarla tespit ettikleri çözüm yollarını hükümete birlikte aktarmaları olarak sıralandı.

Dün akşam TOBB ile TBB, sanayi ve bankacılık kesimlerinin ‘31 Mart sendromu’ olarak tanımlanan vergi, SSK primleri ve banka borçlarının neden olduğu sıkışıklığı aşma yollarını araştırmak için Çırağan Sarayı'nda 3.5 saat süren bir toplantı yaptılar.

ORTAK HAREKET

Toplantıya mali sektörün ve sanayi kesiminin içinde bulunduğu sorunlara müşterek çözüm belirleyip, hükümete iletmeyi amaçlayarak giren TOBB Başkanı Fuat Miras, bankacılarla ortak hareket etmek için anlaştıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

‘‘Bu zor şartlar altında, her iki kesimin biraraya gelerek, tüm sıkıntıları karşılıklı anlayış içinde tartışması ve çözüm bulunmasına doğru adım atılması, çözüme dönük ümitlerimizi artırmaktadır. Teknik, mali ve hukuki konuları belirleyerek, ilgililer nezdinde çözüm bulmak gayesiyle yarından (bugünden) itibaren çalışmaya başlayacak ortak bir komisyonun kurulmasına karar verdik. Reel sektör ve esnafa daha ucuz maliyetli ve daha fazla kaynak oluşturulması için karşılık kararnamesi başta olmak üzere, çeşitli mevzuat kolaylıkları sağlanmasına dönük olarak beraberce çalışma yapılacak, ilgili merciler nezdinde teşebbüste bulunulacak. 31 Mart dönem faizlerinin ödenmesine yönelik çalışmaları, ortak komisyon sürdürecek. Meselelerin hukuki yola intikal etmeden çözümlerin olabilmesi için hazırlanacak raporlar, hükümete beraber götürülecek.’’

31 MART'A YETİŞECEK

TOBB Başkanı Fuat Miras, kurulacak olan ortak komisyonun yapacağı çalışmaları 31 Mart tarihinde toplanacak olan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına kadar yetiştirileceğini belitti.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplantısına Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katılmasını beklediklerini ifade eden Miras, dün bankalarla yapılan görüşmede ortaya çıkan önerileri, Bakan Derviş'ten randevu alarak kendisine aktarmak istediklerini de söyledi. TOBB Başkanı Miras, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına TBB'nin davet edilmkesi için de TOBB olarak girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

Dün akşam yapılan sanayici-bankacı zirvesinden sonra yapılan açıklamalarda yer alan ortak komisyon geceyarısına doğru tespit edildi. Teknik, mali ve hukuki konuları belirleyerek ilgililer nezdinde çözüm bulmak gayesiyle çalışmaya başlayacak olan ortak komisyon, bugün Akmerkez'de, ilk toplantısını yapacak.

Zirvedeki bankacılar

Osman Tunaboylu (TBB Başkanı), Yenal Ansen (Halk Bankası Genel Müdürü), Altan Koçer (Vakıfbank Genel Müdürü), Ediz Halisçevik (Emlakbank Genel Müdür Yardımcısı), Naci Sığın (Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü), Murat Akpınar (İş Bankası Genel Müdür Yardımıcısı), Ergun Özen (Garanti Bankası Genel Müdürü), Zafer Kurtul (Akbank Genel Müdürü), Nuri Aksoy (Akbank Genel Müdür Yardımcısı), Halil Ergül (Koçbank Genel Müdürü), Bülent Nur Özkan (Dışbank Genel Müdür Yardımcısı), Emre Yalçınkaya (TEB Genel Müdür Yardımcısı), Orhan Emirdağ (Pamukbank Genel Müdürü), Hasan Basri Göktan (Şekerbank Genel Müdürü).

Zirvedeki işadamları

Konsey Başkanları: Ekrem Demirtaş, Ekrem Basmacı, Erelo Öztürk, Cengiz Kaptanoğlu, Kemal Çolakoğlu.

TOBB Başkanlık Divanı Üyeleri: Ali Osman Ulusoy, Hasan Özmen, Yavuz Zeytinoğlu, Rıfak Hisarcıklıoğlu, Bülent Koşmaz.

Sanayi Odası Başkanları: Ümit Özgümüş (Adana), Zafer çağlayan (Ankara), Rona Yüzyılı (Balıkesir), Atıl Akkan (Ege Bölgesi Sanayi Odası), Savaş Özaydemir (Eskişehir), Nejat koçer (Gazinantep), Hüsamettin Kavi (İstanbul), Yılmaz Kanbak (Kocaeli).

Ticarete Odası Başkanları: Mehmet Yıldırım (İTO), Sinan Aygün (ATO)

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz.

Vicdansız faize çözüm komisyonu

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, TEB Genel Müdürü Akın Akbaygil, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, TOBB Başkan Vekili Yavuz Zeytinoğlu, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, TİM Başkanı Okan Oğuz, TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, TESK Başkan Yardımcısı Suat Yalkın ve TİSK'ten bir kişi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!