Vicdansız faiz Derviş’e kaldı

Güncelleme Tarihi:

Vicdansız faiz Derviş’e kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


Nilgün KARATAŞ
Haberin Devamı

Krizle yükselen ticari kredi faizleri konusunda işadamları ve bankacılar topu hükümete attı. Kurulan ortak komisyonda taraflar karşılıklı olarak iyi niyet gösterirken, hazırlanan raporda asıl işin hükümete düştüğü vurgulandı. Komisyonun raporu, bugün Bakan Kemal Derviş'e sunulacak. Böylece konunun YPK toplantısında gündeme gelmesi sağlanacak.

Kamuoyunda ‘‘vicdansız faiz’’ olarak adlandırılan yüksek faiz oranları konusunda işadamları ve bankacılar, sorunun çözümünün hükümette olduğu konusunda görüş birliğine vardı. 31 Mart'taki ödemeler nedeniyle sıkışan işadamlarının yüzde 1000'leri, yüzde 4000'leri bulan faiz oranlarına isyan etmesinden sonra, bankacılarla birlikte oluşturdukları komisyon, çözümün adresi olarak hükümeti gösterdi. Komisyon toplantılarında her iki taraf da iyi niyetli olduğunu ortaya koyarken, hazırlanan raporun Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e bugün yapılacak ziyaret sırasında açıklanması kararlaştırıldı.

31 Mart'ın yaklaşmasıyla birlikte işdünyasından ‘‘Bu vicdansız faizleri ödeyemeyiz’’ isyanını, geçtiğimiz hafta TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Fuat Miras'ın beraberindeki işadamlarıyla Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a aktarmasıyla başlayan, çözüm yolu arayışları bu hafta işdünyasının da, bankacılarında en önemli gündem maddelerinden biri oldu. İş dünyasının temsilcileri ile banka genel müdürlerinin hafta başında İstanbul'da yaptığı toplantıda kurulması kararlaştırılan ve iki gündür Ankara'ya sunmak üzere bir rapor hazırlığında olan ortak komisyon dün çalışmalarını tamamladı.

Ortak bir metin üzerinde birleşen taraflar, ayrıntılı açıklamanın bugün Bakan Derviş'e yapılacak ziyaret sırasında yapılacağını da açıkladılar. Belirlenen programa göre, TOBB-Bankalar Ortak Komisyonu bugün saat 11.00'de önce Ankara'da TOBB Genel Merkezi'nde yeniden biraraya gelecek. Ardından da saat 14.00'de Bakan Derviş ziyaret edilerek alınan ortak görüşler iletilecek. Bu ziyaretle, bugün saat 16.00'da yapılacak YPK toplantısında konunun ele alınması sağlanacak. Reel ve mali sektörün sorunlarının ele alınmasının beklendiği YPK (Yüksek Planlama Kurulu) toplantısında, Derviş üzerinden tarafların beklentileri de aktarılmış olacak. Ardından da buradan gelen mesajlar doğrultusunda konu yarın yapılacak Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında bir kez daha ele alınacak.

ESNEK UYGULAMA

Edinilen bilgiye göre, TOBB'un Akmerkez'deki ofisinde yapılan ortak komisyon toplantılarında, her iki kesimin temsilcileri de iyi niyetlerini ortaya koydular. İşadamlarının ‘‘Bu faizler çok yüksek, bu oranlardan kimse yapamaz, oranları aşağıya çekilsin’’ şeklindeki isteklerine, bankacılar ‘‘esnek uygulama’’ güvencesini verdiler. Bankacılar, kredi kullanan işletmelerle her zaman öncelikli olarak anlaşma yolunu seçtiklerini vurgulayarak, bu dönemde de kredi kullanıcılarıyla tek tek oturup faizlerin olabildiğince esnetileceği sözünü verdiler. İşadamlarının 31 Mart ödemelerinin 15 Nisan'a ertelenip ertelenemeyeceği konusundaki talebine ise, bankacılar bunun mümkün görünmediğini ancak taksitlendirme konusunda da esnekliğin söz konusu olabileceğini kaydettiler.

Bu sözlere rağmen, komisyonun çalışmalarının sadece ‘‘günü kurtarmaya’’ yeteceği konusunda hemfikir olan taraflar, sorunun kökten çözümünün alacağı kararlarla ancak hükümet tarafından sağlanacağı konusunda da birleştiler. Esnek uygulamanın yanı sıra tarafların üzerinde anlaştığı diğer konu da, Karşılıklar Kararnamesi'nde gerekli değşiklikler yapılarak bir an önce çıkarılması oldu. Bu konuda işadamları bankacılardan desteklerini esirgemeyeceklerini vurgulayınca, komisyon raporu da ‘‘hükümetin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması gerektiği’’ şeklinde düzenlendi.

Kim ne, dedi?

TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras:

Biz reel sektörün üretimine devam edebilmesi, istihdam yaratabilmesi için, işten çıkarmaların önüne geçebilmesi için kolaylık istiyoruz. Bu krizden önce imzaladığımız kredi sözleşmelerindeki faiz oranı ne ise onu ödemeye hazırız.

İSO-İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi:

Faizlerde sabit bir noktanın belirlenmesi hiç kolay değil. Kesin olan bir şey var ki, o da buradan ancak ve ancak hep beraber çıktığımız takdirde, faaliyetlerimizi sürdürebileceğimizin bilincindeyiz.

TİM-Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz: Bankaların müşterileriyle sorunun çözümünde karşılıklı anlayış ve esnek davranış içinde bulunacakları teyid edildi. Sorunun kalıcı çözümü için Karşılıklar Kararnamesi'nde gerekli düzenlemelerin ekonomik programda yer alması için birliktelik kararı alındı.

Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ: Prensip olarak üzerinde mutabık kalınan konu, bankaların faiz tahsilatıyla ilgili uygulamalarında belirli esneklikleri göstermesi. Ancak tahsilat ile ilgili esneklikler başka, erteleme konusu başka.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!