Vestel dünya pazarında

Güncelleme Tarihi:

Vestel dünya pazarında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük elektronik fuarı olan ‘‘Consumer Electronics Showcase 98’’e ilk kez bir Türk firması; Vestel Elektronik de katıldı. Fuarda büyük bir stand kuran Vestel Avrupa'dan sonra ABD pazarına da girmiş oldu.

Vestel Elektronik, Las Vegas'ta yapılan ‘‘Dünya Tüketiciye Yönelik Elektronik Fuarı‘98’’e katılarak ürünlerini ABD’de de görücüye çıkarttı. Avrupa, Afrika ve Güney Amerika'ya televizyon ve çeşitli elektronik ürünler ihraç eden Vestel, dünyanın en büyük elektronik fuarında renkli televizyonlarını, dijital monitörlerini, uydu alıcılarını ve yeni ürünü İnternet TV'yi sergiledi.

1994 yılında Zorlu Grubu tarafından satın alınmasından bu yana, üretimini her yıl iki katına çıkartan Vestel, 1998 yılında 4 milyon televizyon üreterek, dünyanın tek çatı altında en çok televizyon üreten şirketi olmayı hedefliyor. Türkiye'nin toplam televizyon ihracatının yaklaşık yüzde 65'ini gerçekleştiren Vestel, araştırma geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine verdiği önemi, Las Vegas'taki fuara gönderdiği Ar-Ge elemanlarının sayısıyla da gösterdi. Fuara şirketin Dış Ticaret bölümünden katılanların sayısı 5 kişiyken, Ar-Ge departmanından katılan 12 kişi teknolojik gelişmeleri yakından izleme fırsatı buldu.

Dijital TV hâlâ hayal

Fuarın en gözde ürünü dijital TV'lerdi. HDTV (Highdefinition Digital TeleVision) olarak adlandırılan dijital TV'lerin özelliği, dijital yayınları alması ve hem çok kaliteli görüntü vermesi hem de etkileşimli TV yayıncılığına olanak tanıması. Fuarda belli başlı tüm TV üreticilerinin kendi HDTV ürünlerini tanıtmasına rağmen hiçbir üreticinin pazara çıkmaya hazır olmadığı gözlendi. Aralarında Panasonic, Hitachi, JVC, Sony, Sharp, Mitsubishi, Zenith, Samsung ve Thomson'un da bulunduğu 15 kadar ünlü televizyon üreticisi tarafından sergilenen HDTV ürünleri, piyasaya çıkmaya hazır ürünlerden çok teknoloji şovu yapma amaçlı ürünler görüntüsü verdi. HDTV'lerin yaygın olarak satışa sunulması için öncelikle TV yayıncılarının dijital yayıncılığa geçiş yapması gerekiyor.

Gates-McNealy horoz döğüşü

Microsoft Başkanı Bill Gates ve Sun Microsystems başkanı Scott McNealy, ‘‘Consumer Electronics Showcase 98’’ fuarında yaptıkları açılış konuşmalarında birbirleriyle aşık attılar. Büyük birer topluluk tarafından izlenen konuşmalarda iki şirket de, kablo TV devi TCI'la önemli anlaşmalar yaptıklarını duyurdular. Gates 5 milyon İnternet TV'sine Microsoft'un mini işletim sistemi Windows CE'nin yükleneceğini söylerken, McNealy, Sun'ın Java tabanlı işletim sisteminin 12 milyon İnternet TV'sinde kullanılacağını söyledi. Gates ve McNealy'nin konuşmaları, bilgisayar sektörünün iki dev rakibinin gelişmekte olan mini mobil bilgisayarlar sektöründe sıkı bir kapışmaya hazırlandıklarının ipuçlarını taşıyordu. Cep telefonları, avuçiçi bilgisayarlar ve İnternet TV'lerde kullanılacak işletim sistemi dev bir pazar oluşturacak. Microsoft bu pazarda Windows CE işletim sisteminin, Sun ise Java tabanlı kendi işletim sisteminin endüstri standardı olmasını hedefliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!