Vergiyi kaçıranlar yine teşhir edilecek

Güncelleme Tarihi:

Vergiyi kaçıranlar yine teşhir edilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Vergi Reform Tasarısının 1'inci maddesi ile Vergi Usul Kanununun ‘‘Vergi Mahremiyeti’’ başlığı altındaki 5'inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

‘‘Kamuoyunu aydınlatmak vergi bilincini oluşturmak ve mükellefler üzerinde kamuoyu denetimini gerçekleştirmek amacıyla mükelleflerin vergi mükellefiyeti, beyanları ile mükellef hakkındaki vergi dairesi tarafından yapılan her türlü tarh, tahakkuk, tebliğ, tahsil işlemleri ve vergi borçları ile kesinleşen cezaları Maliye Bakanlığınca açıklanabilir. Maliye Bakanlığı bu yetkisini mahalline devredebilir. Ayrıca kamu görevlilerine istedikleri bilgi ve belgeler verilebilir.

Sahte ve muhteviyatı itibarı ile yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi inceleme raporu ile tespit olunanların, meslek kuruluşları ve meslek odalarına bildirilmesi mahremiyet ihlali sayılmaz.’’

Bugüne kadar yılda bir kez Vergi Daireleri tarafından ilan edilen ve basın tarafından ‘‘Yüzsüzler Listesi’’ adı verilen aslında adının ‘‘Vergi Borçluları Listesi’’ olması gereken (Çünkü gerçek yüzsüzler, o listede bile adı olmayanlar, mükellefiyeti bulunmayanlardır) liste böylece hem yasal dayanak kazanmakta hem de yılda bir kez yerine devamlılık kazanmaktadır.

Yanıltıcı belge kullananların sadece vergi inceleme raporu sonunda ilan edilmeleri ve kesinleşmiş yargı kararı olmadan teşhiri, hukuk devleti ilkeleri ile ters düşmektedir.

SORULAR-CEVAPLAR

Faturanın sureti de geçerli bir belgedir

ZİYA HİSAR / KÜTAHYA: Muhasebecimin kaybettiği alış faturalarımız nedeniyle vergi dairesi indirilmiş KDV'lerimizi kabul etmedi. Alışlarımız büyük şirketlerden. Faturaların suretlerini getirdiğimiz halde, büyük vergi cezası geldi.

CEVAP: Kaybolan alış faturalarınız yerine aldığınız suretler, yargı önünde geçerli bir belgedir ve indirdiğiniz KDV'lerin kabulu gerekir. Vergi Dairesi ikna olmazsa ihtilafı yargı çözer. Bu konuda Danıştay kararı var.

Eski alacak, eski mevzuata tabidir

NECATİ TARHAN / ADANA : Yeni yasa çıkınca, limited şirket ortakları şirketin eski vergi borçlarından da hisseleri oranında sorumlu olacak mı?

- Şirket müdürü ile ortakları arasındaki sorumluluk farkları nelerdir?

- Müdürün sorumluluğu ortağın sorumluluğunu geçer mi?

CEVAP: - Kanunların yürürlük tarihi, kanun metninde özellikle son satırlarda yazılır. Eğer yazılmamış ise, Resmi Gazete yayın tarihi yürürlük tarihidir. Bu nedenle eski yıllara ait alacaklar, o yıllarda geçerli olan mevzuat hükümlerine göre takip edilir.

- Şirket müdürü kendi yaptığı hatalardan öncelikle kendisi sorumludur. Muhteviyatı itibarı ile yanıtlıcı belge almak veya vermek gibi. Bu belgeleri bizzat düzenlemek ve menfaat temin etmek gibi.

- Bu sorumluluklar olaydaki suçlarına göredir. Kıyaslanmaz. Tatbikatta vergi daireleri ‘‘Kimi yakalarsa’’ ondan almaya çalışmaktadır.

DÜZELTME

21 Aralık Pazar günkü yazımızda anlamı zorlaştıran satır kaymaları meydana gelmiş ve ‘‘zorunluluklar’’ kelimesi zorluklar olarak dizilmiştir. Doğrusu ‘‘zorunluluklar’’ olacaktır.

Repo gelirlerinin vergilendirilmesinde de cümlenin aslı, ‘‘Arındırılmış gelirin vergisi verilecek. Beyan mecburiyetinin doğması, enflasyondan arındırılmış repo gelirinin 4 milyar 629 milyon lirayı aşması ile gerekecek’’ olacaktır.

Bu dizgi yanlışlarını düzeltir, özür dileriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!