Vergi yüzsüzü hayali ihracat da yapmış

Güncelleme Tarihi:

Vergi yüzsüzü hayali ihracat da yapmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Defterdarlığı'nın ‘‘vergi yüzsüzü'' ilan ettiği Show TV, Cine 5 ve Akşam gazetesinin sahibi Erol Aksoy hakkında soruşturma başlatan Gümrük Müsteşarlığı, Aksoy'un 60 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığını ortaya çıkardı. Aksoy'un 1 trilyon liralık usulsüz vergi iadesi almaya çalıştığını belirleyen Müsteşarlık, kanuni takibat yapılmasına karar verdi. Aksoy'un Fransa'daki şirketine, ‘‘program ihraç ediyorum'' diye Show TV'de aylar önce yayınladığı günlük haber bültenlerini bile gönderdiği belirlendi.

İstanbul Defterdarlığı'nın vergi yüzsüzü olarak ilan ettiği Show TV ve Cine 5'in sahibi Erol Aksoy'un başı yine dertte. Aksoy hakkında soruşturma başlatan Gümrük Müsteşarlığı, Aksoy'un 60 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığını ortaya çıkardı. Aksoy'un 1 trilyon liralık usulsüz vergi iadesi almaya çalıştığını belirleyen Müsteşarlık, Aksoy hakkında kanuni takibat yapılmasına karar verdi.

Aksoy'un Aks TV şirketi, İstanbul Defterdarlığı tarafından geçen hafta açıklanan vergi borçluları listesinde 205 milyarlık borcuyla ilk 50 vergi yüzsüzü arasında yer almıştı.

SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Gümrük Müsteşarlığı'nun başlattığı soruşturma sonunda hazırlanan dosyada Erol Aksoy'un hayali ihracat yaptığı ortaya çıktı. Başbakanlık Gümrük Müsteşarı Gümrük Kontrolörlüğü tarafından Aksoy hakkında hazırlanan ve 70 ekten oluşan 32 sayfalık rapor Mayıs 1997 tarihinde İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Müfettişler tarafından hazırlanan rapora göre, Aksoy haksız yere Katma Değer Vergisi iadesi alabilmek için Fransa'da yine kendisinin sahibi olduğu Show TV SA'ya Türkiye'de Show televizyonunda yayınlanan Türkçe programları satarak hayali ihracat gerçekleştirdi. Aksoy'un Fransa'daki şirketine sattığı video kasetlerde Türkçe sinema filmi, dizi film, eğlence, müzik, spor ve tanıtım programları yer alıyor. Hatta, Aksoy'un ‘‘program ihraç ediyorum'' diye aylar sonra günlük haber bültenlerini bile Fransa'ya gönderdiği ortaya çıktı.

TÜRKÇE PROGRAM

Erol Aksoy'un yurt dışına satışını yaptığı TV programlarının Türkçe olduğu ve Show TV'de yayınlanan film ve programların Paris'te oturan bir Fransız vatandaşını hiç ilgilendirmediğine dikkat çekilen raporda, ‘‘Söz konusu programlar arasına reklam veren şirketlerin de Fransız vatandaşı izliyor diye reklam vermediği, bu durumda herhangi bir hizmet ihracatından dolayısıyla KDV ihracat istisnasından bahsetmenin mümkün olmadığı belirlendi'' denildi.

Raporun en ilginç bölümünde ise satışı yapılan program ve filmlerin yıl içinde televizyonda yayınlanmasına rağmen, video kasetlerin satışının yıl sonunda yapılmasına değinildi. Bu satışın ihracat olarak kabul edilemeyeceğinin vurgulandığı raporda, şöyle denildi:

‘‘Aks TV A.Ş. tarafından Show TV'ye satışı yapılan program ve filmlerin yıl içinde televizyoda yayınlanmasına rağmen, faturaların yıl sonunda düzenlenecek bir kopya video kasetlerin gümrük çıkış beyannameleri ile yurt dışına gönderilmesinin, olayın gerçek mahiyetini gizleyerek sanki bir ihracat varmış gibi haksız yere KDV iadesi alabilmek için yapıldığı dikkatimizi çekti. Ayrıca Aks TV tarafından Show TV SA'ya yapılan hizmet ifalarını da gerçek bir ihracat olarak kabul etmek mümkün değildir. Sonuç olarak, Aks TV A.Ş.'nin ihracat istisnasından yararlanmasının mümkün olmadığı, bu nedenle iadesi talep edilen miktarın ödenmesi yapılmamalıdır.''

Bu arada Gümrük Müsteşarlığı Fransız Gümrüğüyle yaptığı yazışmalar sonucunda, Erol Aksoy'un TV programların satışı sırasında Türk gümrüğüne verdiği beyanmamelerdeki rakamlarla, Fransız gümrüğüne verdiği beyannamelerdeki rakamların da farklı olduğunu tespit edildi.

Yüzde 99.9'u ihraç edilmedi

Erol Aksoy'un iki şirketinin hayali ihracatının belgelendiği dosyada şu noktalara dikkat çekildi:

Show TV logosuyla yayın yapan özel televizyon kuruluşunun yayın dili Türkçe'dir. Yapılan yayınların hemen hemen tamamı Türkiye'de yaşanan Türklere yöneliktir. Her ne kadar Show TV SA firmasının merkezi Fransa'da olsa bile bu firmanın uydu yoluyla yaptığı yayınlar Türkiye'de hem çanak antenle hem de normal antenle seyredilmektedir. Dolayısıyla Aks TV ve Digital Prodüksiyon şirketinin Show TV SA'ya yönelik yaptığını iddia ettiği ihracatlarla ilgili kanaatimiz bu firmaların beyanlarından farklıdır.

Aks TV ve Digital Prodüksiyon A.Ş. firmalarının Fransa'da kurulu bulunan Show TV SA firmasına gönderdikleri Türkçe televizyon programı yüklü video kasetler için Atatürk Hava Limanı Çıkış Gümrük Müdürlüğü'ne gümrük çıkış beyannamesi tescil ettirdikleri, ancak kasetlerle gönderilen bu televizyon programlarının uydu yayını vasıtasıyla tekrar Türkiye'ye döndüğü anlaşılmıştır.

Netice itibariyle, anılan firmaların mezkur gümrük çıkış beyannameleri haksız yere KDV mahsubu yaptırmak amacıyla kesin bir ihracat yapılıyormuş gibi tescil ettirdikleri ve beyannamelerde ihraç edildiği beyan edilen kıymetin yaklaşık yüzde 99.9'u (telif hakları bedelleri) ihraç edilmediği kanaatine varılmıştır. (Haksız olarak talep edilen KDV mahsubu miktarının yaklaşık 7 milyon 200 bin dolar-1 trilyon lira olduğu anlaşılmıştır.)

Bu nedenle; Aks TV ve Digital Prodüksiyon A.Ş. firmaları adına bahse konu gerçek dışı gümrük çıkış beyannamelerinin ve ekleri faturaların hazırlanması işlemlerinde görev yaptıkları anlaşılan yetkililer hakkında Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun uyarınca takibatta bulunmasına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!