Vergi ertelemesi piyasaları rahatlattı

Güncelleme Tarihi:

Vergi ertelemesi piyasaları rahatlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Temizel'in hafta sonunda vergi reform paketinin uygulanmasının 1999'a kalacağını söylemesi piyasaları rahatlattı. Vergi kıskacından kurtulan borsa, haftaya hızlı başladı. Sabah yüksek açılan borsa, günboyu alış ağırlıklı seyretti.

Borsa endeksi, haftanın ilk seansında 105 puan artarak 2 bin 948 puana çıkarken, hisse senetleri da ortalama yüzde 3.7 oranında yükseldi. Vergilerin 1999'a yılına kalacağı açıklamalarının borsada oluşan olumlu beklenti nedeniyle alımlar ikinci seansta da sürdü. İkinci seansta küçük çaplı kâr realizasyonuna karşın endeks, 22 puan daha arttı ve 2 bin 970 puandan kapandı. Vergi ertelemesinin yarattığı olumlu hava nedeniyle borsada yükseliş trendinin sürmesi bekleniyor.

IMF ve bütçe görüşmeleri de piyasada bir beklenti oluşturuyor. IMF ile yapılacak görüşmelerden çok somut bir sonuç çıkması beklenmemekle birlikte 3-4 milayr dolarlık bir mali yardımın gelmesinin bile piyasaları olumlu etkileyebileceği belirtiliyor. IMF ile görüşmeler için Hazine ve DPT müsteşarının da dahil olduğu bir heyet hafta sonunda ABD'ye giderken, Devlet Bakanı Güneş Taner ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, bugün yola çıkıyorlar.

DOLAR 200 BİNİ AŞTI

Maliye Bakanı Temizel'in menkul kıymetlere getirilecek verginin sistemin gelişmesinin engellemeyecek şekilde olacağını ve uygulamanın da ancak 1999 yılından itibaren başlayacağını açıklaması, borsanın yanısıra faiz ve döviz cephesine de olumlu yansıdı. Dolar dün sabah saatlerinden itibaren döviz interbankında 200 bin liranın üzerinde işlem görmeye başladı. Merkez Bankası’nın müdehalesine karşın günü 200 bin liranın üzerinde kapattı. Dolar serbest piyasada da dün ilk kez 200 bin liranın üzerine çıktı ve 200 bin 750 liradan satıldı.

Artışa karşın dövizde spekülatif işlemler hız keserken bono oranları da dün 1-2 puan düştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!