Vergi avantajı tatlı geliyor futbol kulüpleri şirketleşmiyor

Güncelleme Tarihi:

Vergi avantajı tatlı geliyor futbol kulüpleri şirketleşmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE S.Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), ‘‘Avrupa Birliği'ne Giriş Sürecinde Türk Futbolunun Geleceği’’ konusunu bir panelde tartışmaya açtı.

Düzenleyen kuruluş TÜRMOB ve panelistlerin uzmanlık alanı olması nedeniyle, futbol ve futbol kulüplerinin organizasyonu, hukuki yapısı, şirketleşmesi, halka açılması, vergilenmesi gibi bütün sorunlar masaya yatırıldı ve altı saate yakın bir süre bilimsel, demokratik ve özgür bir ortamda tartışıldı.

DSP İstanbul Milletvekili, TÜRMOB Eski Başkan Vekili YMM Masum Türker, ‘‘Futbolda yeni düzenin ancak yeni bir hukuk sistemi ile sağlanabileceğini, eskimiş mevcut hukuk sistemi ile yeni bir düzen kurulamayacağını’’ söyledi. ‘‘Futbolcuların vergilendirilmesinde haksızlık var. Futbolcular 20-30 yaş arası futbol oynayıp bu sürede iki üç kez transfer ücreti alıyorlar. Her an sakatlanma riskleri var. Sosyal güvenlikleri yok. İşten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almıyorlar. Kıdem tazminatları neden vergilendirilmiyorsa, alınan transfer ücretinin bir kısmı da peşin alınan bir kıdem tazminatı niteliğinde olması nedeniyle, o kısmı vergi dışı kalmalıdır. Futbolcu aylıkları ise, gayet tabii vergilendirilmelidir’’ dedi. ‘‘Futbolcuların yüzde 15 olan vergilerinin 4369 sayılı yasanın çıkarılması sırasında bir gecede kimse farkına varmadan alelacele verilen bir önerge ile yüzde 40'a çıkarıldığını, bunun da spor kulüplerine kaldıramayacakları bir yük getirdiğini’’ vurguladı.

‘‘Türkiye'de Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi ve Halka Açılması’’ adı ile bu konudaki ilk kitabın yazarlarından Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Şakir Dorukkaya tebliğinde dünya ve ülkemiz futbolundan örnekler verdi. ‘‘Belçikalı Bosman'ın Avrupa Adalet Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanması sonucu; futbolculara serbest dolaşım hakkı verildi. Kulüplerin aldığı bonservis bedelleri sınırlandı. Futbolcu kendini daha özgür hissedip, daha çok transfer ücreti istemeye başladı. Transfer ücretleri arttı. Kulüpler de buna karşı bir tedbir olarak 5 yıl gibi daha uzun süreler için sözleşme yapma eğilimine girdi. Bunun nedeni, 2 veya 3'üncü yılda futbolcuyu satarak bonservis geliri elde edebilmek. Şirketleşmenin ilk ve başarılı örnekleri İngiltere'de görüldü. Bu sefer de ortaya bazı TV kuruluşlarının M. United örneğinde olduğu gibi futbol kulüplerini satın almak arzuları belirdi. Bu da rahatsızlık yarattı. Şirketleşmenin amacı, kurumlaşmak olmalı. Dernek olmanın vergisel avantajı var. Yöneticiler, şirketleşerek bu avantajı kaybetmek istemiyorlar. Ürün satışı için kurulan şirketlere, derneklerin ortak olması kár amacının varlığı nedeniyle acaba yasak mı veya muvazaa var mı sorularını akla getiriyor. Ayrıca bir kişinin birden fazla kulübe sahip olabildiklerini de görüyoruz. Bunun da sınırlanması gerekir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!