Venizelos: Ekonomi bakanlığını vatanseverlik için kabul ettim

Güncelleme Tarihi:

Venizelos: Ekonomi bakanlığını vatanseverlik için kabul ettim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 00:00

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’un Pasok’taki en yakın rakibi iken Ekonomi Bakanı olan Evangelos Venizelos, bu görevi istemediğini, ancak bir vatansever olarak kabul ettiğini söyledi. Venizelos, Yunan halkından sabır ve metanet istedi.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da, Başbakan Yorgo Papandreu’un, lideri olduğu Pasok partisinde en büyük rakibi olmakla birlikte iktidarını koruyabilmek uğruna “süper yetki” verdiği yeni Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, aslında bu görevi istemediğini açıkladı.
‘Vatansever’ olanak üstlendi
Bugün Lüksemburg’daki Eurogroup toplantısı ile “siftah” yapacak olan Venizelos, Mega TV’ye yaptığı açıklamada, şu itirafta bulundu: “Papandreu’ya benim ekonomik konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı olmamı, Ekonomi Bakanlığı’na ise Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Lukas Papadimas’ın getirilmesini önerdim. Bu mümkün olamadı. Bir vatansever olarak, görevim Ekonomi Bakanlığı’nı da üstlenmemi gerektirdi.”
Paketi abartmamak gerek
Bu arada Venizelos, yeni görevini üstlenir üstlenmez Yunan halkına ekonomik kriz için iyimserlik mesajları verdi. Haziran ayı sonuna kadar Yunan parlamentosunda oylanması gereken 28.2 milyar Euro’luk tasarruf, kemer sıkma ve özelleştirme paketinde (orta vadeli planda) bazı değişiklikler yapılabileceği sinyalini veren Venizelos, “Halk nereye kadar fedakarlık edeceğini bilmek istiyor. AB ve IMF ile sürekli temas halindeyiz. Bu paketi fazla abartmamak gerek” diye konuştu.
‘Dipsiz varil’ benzetmesi
Venizelos Yunan ekonomisini dipsiz bir varile benzetti ve “Önce varile bir dip bulmak gerek” dedi. Yunan hükümetinin, toplumla temasının kesildiğini de itiraf eden Venizelos “Bunda çok şey suçlu” diyerek, meydanlarda 24 gündür protesto gösterileri yapan bıkkın-öfkeli onbinlerce Yunanlı’ya diyalog çağrısında bulundu. Venizelos, hükümetin mali krizle mücadelede bazı yanlışlar yaptığını, ancak mali hedeflerin tutturulması için başka yöntemler bulunduğunu da söyledi.
“Halkın ve piyasaların ne durumda bulunduğunun bilincindeyim. Tüm dikkatim gerçek ekonomiye ve halkın bıkkınlığına yönelik olacak” diyen Venizelos, “Yunan halkına sabır ve metanet diliyorum” dedi. Öte yandan Yeni Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ise görevi üstlenmesinden daha 24 saat geçmeden ilk dış ziyaretini Kıbrıs Rum Kesimi’ne gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

5’inci dilim gelmezse emekli maaşları ödenemeyecek

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’ın yeni Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos’un da katılacağı Lüksemburg’daki Eurogroup toplantısında, AB-IMF ile geçen yıl imzalanan 110 milyar Euro’luk kredinin 12 milyar Euro düzeyinde 5’inci dilimi için yeşil ışık yakılması bekleniyor. 12 milyar Euro’nun temmuz ayının ilk 10 günü içinde Yunanistan’a verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Yunanistan’da devlet memurlarının ve emeklilerin maaşları ödenemeyecek.

Ateşle oynanıyor, İtalya ve Belçika’ya da sıçrar

EURO Birliği Başkanı Jean-Claude Junker da bölgedeki krizin Yunanistan’dan sonra İtalya ve Belçika’yı da sarabileceğini belirterek, “Ateşle oynuyoruz” dedi. Aynı zamanda Luxemburg Başbakanı olan Juncker, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’i finansal destek almak zorunda bırakacak krizin İspanya’dah önce Belçika ve İtalyayı vurabileceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek alan Yunanistan’daki kriziin ikinci destek paketi ile yatıştırılacak olması bazı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından borç yapılandırma gibi görülebilir. Bu Euro üzerinde kalıcı zararlara neden olabilir. Ateşle oynadığımıza dikkat çekmek istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!