Vekil listesinde Şimşek yok

Güncelleme Tarihi:

Vekil listesinde Şimşek yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 02:00

Partilerin milletvekili listeleri teslim edildi. AK Parti, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’yü listeye koymadı. Diğer ekonomi bakanlarının hepsi farklı illerde 1. sıradan aday gösterildi.

Haberin Devamı

YÜKSEK Seçim Kurulu’na (YSK) milletvekili aday listelerinin verilmesiyle birlikte, partilerin ekonomi kadroları netleşti. AK Parti’nin verdiği listede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yer almadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise milletvekili aday listesinde yer alan isimlerden oldu.

SİSTEM DEĞİŞECEK

AK Parti’nin YSK’ya ilettiği listede, Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 1. sırada yer aldı. Lütfi Elvan Mersin’de liste başı olurken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kars 1. sıradan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu Adana 1. sıradan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri 1. sıradan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatya 1. sıradan, Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa 1. sıradan aday gösterildi. 24 Haziran’da yapılacak seçimler sonrasında, kabine ve meclis cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre faaliyet gösterecek. Bu kapsamda yeni kabinede yer alacak isimler, milletvekili olmaları durumda ancak istifa ederek bakanlık görevine gelebilecekler. Bu nedenle milletvekili listesi dışında kalanlar da, dışarıdan bakan olarak atanabilecek.

Haberin Devamı

KURMAYLAR DA LİSTEDE

AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz Bingöl 1. sıradan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç Isparta 1. sıradan, akademisyen Emine Nur Günay Eskişehir 3. sıradan aday gösterildi. Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Eski Borsa İstanbul Başkanı ve İzmir Milletvekili İbrahim Turhan ise, adaylık başvurusunda bulunmadığı için, listelerde yer almadı.

CHP’DE ERDOĞDU, BÖKE, ÖZTRAK

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise ekonomi kadroları büyük ölçüde korundu. Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu İstanbul 2. bölge 2. sıradan, iktisatçı Selin Sayek Böke de İzmir 2. bölge 2. sıradan aday oldu. Eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ise, Tekirdağ birinci sıradan aday oldu.
Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri arasında bulunan Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve ekonomist Bihlun Tamaylıgil ise, bu dönem milletvekilliği için başvuruda bulunmadı. Kılıçdaroğlu’nun Harvard mezunu ekonomiden sorumlu başdanışmanı Ekrem Kerem Oktay da Ankara 1. bölge 6. sıradan aday oldu. CHP’nin ekonomideki sürprizlerinden biri ise Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener oldu. Şener, Konya 1. sıradan aday gösterildi.

Haberin Devamı

USTA SAMSUN 1. SIRADA

Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) ise, halen grup başkanvekilliği görevini de yürüten Erhan Usta, Samsun birinci sıradan aday oldu. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman yardımcılığı, uzmanlık, daire başkanlığı, genel müdürlük ve müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulunan Usta, Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın A takımındaki isimler arasında yer alıyordu.

İYİ PARTİ’DE ‘YILMAZ’ DÖNEMİ

İlk kez seçime giren İyi Parti’de ise, ekonomi ekibinin başında Durmuş Yılmaz bulunuyor. 2006-2011 yılları arasında Merkez Bankası başkanlığı yapan Yılmaz, 2009 yılında Euromoney dergisi tarafından “Yılın Merkez Bankası Başkanı” seçilmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanlığı yapan Yılmaz, 7 Haziran 2015 - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında MHP’den 25. Dönem Uşak Milletvekili olmuştu. Yılmaz, Ankara 3. bölge birinci sıradan aday oldu.

Haberin Devamı

EKONOMİ PAYLAN’A EMANET

Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) ise, Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, yeni dönemde ekonomi politikalarının koordinasyonunu yürütecek. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğini de yürütüyordu. Paylan, Diyarbakır’dan aday oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!