Vehbi Koç Vakfı Avrupa'nın en büyük 7 vakfı arasında

Güncelleme Tarihi:

Vehbi Koç Vakfı Avrupanın en büyük 7 vakfı arasında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Vehbi Koç tarafından kurulan ve bu yıl 30'uncu yaşını kutlayan Vehbi Koç Vakfı, 650 milyon dolarlık mal varlığı ile Avrupa'nın en büyük 7 vakfından biri haline geldi. Koç Holding'in yüzde 10'una sahip olan ve grup şirketlerinden gelen bağışların geliri ile yatırımlarını sürdüren vakfın yıllık harcaması 100 milyon dolara ulaştı.

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç tarafından 1969 yılında kurulan ve bu yıl 30'uncu yaşını kutlayan Vehbi Koç Vakfı, 650 milyon dolarlık mal varlığı ile bugün Avrupa'nın en büyük 7 vakfından biri haline geldi. 30 yıl önce Vehbi Koç tarafından kurulan vakıf, devlet, sivil toplum kuruluşları gerekirse yurdışındaki kurumlarla işbirliği ile daha yaygın ve geniş kitlelerin eğitimine yönelik büyük projeler üretecek ya da bu tür projelere destek verecek. Şu anda Koç Holding'in yüzde 10'una sahip olan ve grup şirketlerinden gelen bağışların geliri ile yatırımlarını sürdüren vakfın yıllık harcaması 100 milyon dolara ulaştı.

Koç Holding Vakıflardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Evren Artam, ‘‘Bugüne kadar amacımız mükemmeliyet merkezleri kurmak ve liderler yetiştirmekti. Ama artık daha geniş kitlelere ulaşacak projelere destek vereceğiz. 30'uncu yılı tamamladığımız zaman bir arama konferansı yaptık ve bundan sonraki stratejilerimizin ne olması gerektiğine ilişkin bazı fikirler oluştu’’ dedi. ‘‘Biz toplumsal sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz’’ diyen Artam, Vehbi Koç'un, ‘Devletim ve ülkem varoldukça ben de varım’ sözünü hatırlatarak, ‘‘Bu ilkeyi benimsiyoruz. Vakfın temel amacı, insan ve yaşam kalitesini geliştirmek için öncü rol oynamaktır. Varoşlardaki insana, her kesimden insana eğitim götürmek gerekli’’ diye konuştu.

ÖĞRETMEN KALİTESİ

Sekiz yıllık eğitim projesine destek amacıyla Koç Grubu Şirketleri ve Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan ve bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilen 12 Koç İlköğretim Okulu'ndan sonra, şimdi de Vehbi Koç Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteğiyle, öğretmenlerin iş başında eğitimine yönelik büyük bir proje hazırlığına başladı. Yüzlerce öğretmene seminerler ve özel eğitimler verileceğini belirten Artam, Boğaziçi Üniversitesi'nden bir ekibin bu proje üzerinde çalıştığını söyledi. Şu anda 6 bin denekle yüzyüze anketler yapıldığını belirten Artam, ‘‘Buradan bir profil çıkacak. Yapılan anketlerin ilk sonuçlarında ilkokul öğretmenlerinin yüzde 60'ının annesinin ilkokul mezunu veya okuma yazma bilmediği ortaya çıktı. Bu proje daha kaliteli öğretmenler yaratmak amacını taşıyor’’ dedi. Artam bunun dışında şu anda fikir aşamasında olan iki büyük projeleri daha olduğunu da söyledi.

VELİLER DE TİYATRO SEYREDECEK

‘‘Yap Devret Sahip Çık’’ modeli ile yapılan 12 ilköğretim okulun, kurulduğu çevreyi de geliştireceğini belirten Artam, okullarda çok amaçlı salonları gereğinden fazla büyük tutmalarının nedenini; çevredeki insanların bu salonlarda bir takım sosyal faaliyetlere katılması, tiyatro, sinema seyredebilmesi olarak açıkladı. Koç Grubu şirketlerinin de buna destek olacağını söyledi.

HOLDİNG GİBİYİZ

Vakfın bu güne kadar burs verdiği öğrenci sayısının 8 bine ulaştığını belirten Artam, yılda 1862 öğrenci okuttuklarını ve 400 milyar liralık burs verdiklerini söyledi. ‘‘Biz şu anda Koç Holding'in yüzde 10'una sahibiz’’ diyen Artam, bir holding gibi olduklarını ve bir çok işletmeleri bulunduğunu söyledi. Ebru BAKİ

Vehbi Bey'in ilk hayır işi öğrenci yurduydu

Vehbi Koç'un belirli bir servete sahip olduktan sonra, 1940'lı yıllarda ilk hayır işini yaptığını ve Maltepe Öğrenci Yurdunu açtığını anlatan Artam, 1967 yılında Vehbi Koç Vakfı'nın kurulduğunu söyledi. Bağışların istenilen şekilde yönetilmediğini söyleyen Artam, bu nedenle ‘işletici vakıf’ fikrinin doğduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi'nin ardından, 1988’de eğitim alanına yatırım yapma kararı alan Vakıf, Koç Özel Lisesi'ni kurdu. Lise ile birlikte bunun devamı olarak Koç Üniversitesi projesi doğdu. Ankara'da VEKAM'ın ardından, Rahmi Koç Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü kuruldu. Ardından 8 yıllık eğitimle birlikte Koç Özel Lisesi kampüsünde bir ilköğretim okulu açıldı. Harvard'da Vehbi Koç Türkiye Araştırmaları Kürsüsü bulunduğunu belirten Artam, ‘‘Vehbi Bey'in yapmak istediği önemli olaylardan birisiydi. Harvard Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü'nde Türkiye Araştırmaları Kürsüsü'ne sahibiz. Bir fikir olarak da her yıl 25 Şubat Vehbi Koç'un ölüm yıldönümünde bir ödül koyabiliriz’’ dedi.

Koç'un iki okulu daha eğitimin hizmetinde

‘‘Yap, Devret, Sahip Çık’’ anlayışı ile Koç Topluluğu ve Vehbi Koç Vakfı tarafından 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla yaptırılan iki ilköğretim okulu daha dün hizmete girdi. Ankara Elvankent'te yapılan okulun açılışına, Ankara Vali Yardımcısı Tamer Ersoy, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Demirkan, Vehbi Koç Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman ve Sincan Kaymakamı Şener Sarıçiftçi katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Yıldırım,‘‘Yap, Devret Sahip Çık’’ kampanyasını ilk defa kendilerinin başlatıklarını söyledi. Eskişehir'in İnönü İlçesi'nde yaptırılan, okulun açılışında konuşan Vehbi Koç Vakfı Başkanı Evren Artam da, 12 ilköğretim okulunun tamamlandığını belirtti. Artam, 12 okul için 26 milyon dolar harcandığını kaydetti. Düzenlenen törene, Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Saim Hekimoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, Ford Otomotiv Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar katıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!