Ve Volkswagen Rolls Royce'u BMW'ye sattı

Güncelleme Tarihi:

Ve Volkswagen Rolls Royceu BMWye sattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rolls Royce'u almak için uzun süre uğraş veren BMW, sonunda hedefine ulaştı. Rolls Royce'u BMW'nin ‘‘motor ambargosu’’na rağmen alan Volkswagen, bu otomobilin isim hakkını BMW'ye sattı. BMW, 2003 yılında Rolls Royce adlı şirket kuracak. Volkswagen ise Bentley marka otomobili üretecek.

İngiliz sermayeli Rolls Royce ile Bentley'i üreten Vickres PLC firmasını Volswagen'e (VW) kaptıran BMW, VW'den Rolls Royce'un ismini satın aldı. VW firmasından yapılan açıklamada, BMW şirketi ile Rolls Royce'un isim hakkının satışı üzerine sürdürülen görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığı bildirildi.

İki firma arasında varılan anlaşma uyarınca VW, 2003 yılında Rolls Royce'un ismini BMW firmasına devrederken VW, Rolls Royce'un kardeş markası Bentley'in geliştirilmesi, üretimi, dağıtımı üzerinde yoğunlaşacak.

MOTOR AMBARGOSU

Geçtiğimiz aylarda Rolls Royce'u almak için Volkswagen'le yarışan BMW, ‘‘Eğer tesisleri biz alamazsak, bundan sonra Rolls Royce otomobillere motor ve yedek parçaları vermeyiz’’ demişti.

Bu pazarlıklar sırasında BMW, Rolls Royce için 570 milyon dolar dolayında teklifte bulunurken, Volkswagen 760 milyon doların üzerine çıkmıştı.

BMW'nin bu tehdidi üzerine, Rolls Royce'un satışı konusu uzun süre netlik kazanmamıştı. Pazarlıklar sırasında zaman zaman BMW, zaman zaman da Volkswagen ön plana çıkmıştı. Sonuçta ortaklar kurulu, Rolls Royce'un Volkswagen'e satışı yönünde oy kullanmıştı.

VW, 2002 yılı sonunda Rolls Royce otomobil firmasının ismini Bentley otomobil firması olarak değiştirirken, BMW aynı tarihte Rolls Royce otomobil firması adında yeni bir şirket kuracak.

İki firma arasında varılan anlaşma uyarınca BMW, Rolls Royce'un motor ve yedek parça aksamını, 2002 yılı sonuna kadar VW'ye satmaya devam edecek.

Açıklamada, VW'nin Rolls Royce'nin isim hakkını BMW firmasına ne kadara sattığı konusunda bir bilgi verilmedi.

Almanya'nın ünlü iki otomobil firması VW ve BMW, İngiliz sermayeli Rolls Royce'u satın almak için kıyasıya mücadele vermişti.

İlk Rolls Royce 1904'te üretildi

Yoksul bir değirmencinin oğlu olarak doğan Henry Royce ile aristokrat bir ailenin üyesi olan Charles Rolls, ortak bir ideal için biraraya geldiler. Rolls, kendi adı ile anılacak bir otomobil hayal ederken, Royce ise satın aldığı otomobilin çalışmaması üzerine, yeni bir otomobil üretmeyi planlıyordu. Üretilen ilk otomobil 1904 Aralık ayı başında Paris Fuarı'nda sergilendi. Bunun ardından, üretilecek otomobillere Rolls Royce adı verilmesi konusunda anlaştılar.

Hangi marka kimin?

BMW: Rover, Rolls Royce, Land Rover

FORD: Jaguar, Lincoln, Mercury

VOLKSWAGEN: Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley

GENERAL MOTORS: Opel, Cadillac, Vauxhall, Buick, Oldsmobile, Chevrolet, Isuzu, Saab

FIAT: Lancia, Alfa Romeo, Ferrari

CHRYSLER: Jeep, Dodge, Plymouth, Eagle






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!