Ve dosya yeniden açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ve dosya yeniden açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Erol Aksoy'un AKS şirketinin hem kara para aklamak, hem de devletten haksız KDV iadesi almak amacıyla ‘‘evrakta tahrifat'' yaptığı 1996 yılında belirlendi. Dikkatli gümrük müfettişlerinin araştırmalarıyla ortaya çıkan olay, Haziran 1996'da adli makamlara da yansıdı.

Ancak, kara para aklama olayının arkasındaki güçlü kişiler, olayı tümüyle gümrük işlemlerini yapanlar örgütlemiş gibi gösterip, kendileri hakkında takipsizlik kararı çıkmasını sağladılar.

DİDİK DİDİK İNCELEME

Olayın boyutlarının Türkiye'nin adını kara para cennetine çevirecek bir boyut aldığını farkeden Gümrük Müsteşarlığı, 22 Ağustos 1997 tarihinde bu müthiş dosyayı yeniden açtı. Böylece, Erol Aksoy'a ait AKS TV Reklamcılık ve Filmcilik A.Ş.'nin kurulduğu 1991 yılından bugüne kadarki belgeleri yeniden didik didik incelemeye alındı.

PARALAR İKTİSAT'TA

Gümrük Müfettişleri, tahrif edilmiş Gümrük Çıkış Beyannameleri'nde sahte ihracat bedellerinin Erol Aksoy'a ait İktisat Bankası'nın İstanbul Merkez Şubesi'ne yatırılmış gibi gösterilmesi üzerine de bu bankaya da yazı yazarak, 100 binlerce doların akibetini sordular. Tahrif edilmiş belgelerle gerçekleri karşılaştıran Gümrük Müfettişleri, AKS firmasının 6-10'ar dolar değerinde 100'er adet gibi ‘komik' rakamlarla pamuklu tişört ihraç edilen Alman firmalarının araştırılması için de harekete geçtiler.

GÜMRÜKLERE UYARI

İstanbul Halkalı Gümrüğü'nde başlattıkları inceleme sonucunda ilk bulguları değerlendiren müfettişler, 1000'er dolarlık ‘göstermelik ihracat belgeleri'ni ‘tahrif' ederek milyonlarca dolar ihracat yapılmış gibi düzenlemesinin ‘‘hayali ihracat ve kara para aklama'' girişimi olduğu kanaatine vararak Aksoy'a ait AKS TV Reklamcılık A.Ş. hakkında bütün gümrüklere yazı yazarak, uyarıda bulundular ve talimat verdiler. Müfettişler, Türkiye'nin değişik yerlerindeki 18 Gümrük Başmüdürlüğü'ne yazı yazarak AKS firmasına ilişkin ihracat belgelerinin incelenmesini ve bilgi verilmesini istediler.

MALİ ŞUBE DEVREDE

Gümrük müfettişleri, bu amaçla Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'na başvurarak, söz konusu firmaların incelenmesi ve gerçek olup olmadıkları hakkında bilgi verilmesini istediler. Gümrük Müsteşarlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı da dış temsilcilikleri aracılığıyla söz konusu araştırmanın yapılması kararını aldı.

Gümrük müfettişleri, ayrıca İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şubesi Müdürlüğü'ne de başvurarak bilgi istediler. AKS firmasına ilişkin bazı işlem ve belgelerin, mali şube ekiplerince incelendiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!