Varufakis'ten Nazi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Varufakisten Nazi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 09:19

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis bugün Almanya Maliye Bakanı Schaeuble ile görüştü. İkilinin görüşmesinden Yunanistan'ın borç durumu olumlu bir tablo çıkmadığı bilridildi. Schaeuble ile ortak basın toplantısı düzenleyen Varufakis, toplantıda "Yunanistan'ın hali bugün ikinci dünya savaşından evvel Naziler iktidara gelmeden önceki Almanya'nın hali gibi" dedi. Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan önce ağır ekonomik yaptırımlarla yoksullaşan halk Adolf Hitler'i iktidara taşımıştı. Hitler'in başlattığı İkinci Dünya Savaşı'nda milyonlarca insan hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığı bildirildi. Böylece Yunanistan'ın borçlarını ödemek için yeni kredi alması zorlaşacak. Özetle Avrupa Merkez Bankası fonlama için Yunan tahvillerini 'istemiyoruz' dedi. Bu SYRIZA'ya ekonomik olarak gelen en kötü haber oldu. Artık Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis'in işi biraz daha ağır. Öte yandan Varufakis'in Avrupa turuna çıkarken ağır tempodan dolayı uçakta uyuyakalması Yunanistan'da günün olayı oldu. AMB'nin tahvil kararı ise Atina Borsası'nı yüzde 9.3 düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığı bildirildi. Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan tahvillerinin Eurosistem para politikası işlemlerinde teminat olarak kullanımına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Konseyi, Yunanistan tarafından ihraç edilen ya da tamamen teminat altında olan menkul borçlanma araçlarını etkileyen muafiyeti kaldırma kararı aldı" ifadesi kullanıldı. Kurul kararının, mevcut Eurosistem kuralları çerçevesine uygun olduğu belirtilen açıklamada, "Söz konusu karar, programın gözden geçirilmesinin başarılı bir sonuca varmasının mümkün olmadığı ve mevcut Eurosistem kurallarına uygun olduğu gerçeğine dayanır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberin Devamı

ÇOK SERT DÜŞTÜ
Avrupa Merkez Bankası (ECB), fonlama karşılığında Yunan tahvillerini kabul etme uygulamasını ani bir kararla iptal etti. Ülke bankalarını finanse etme yükünü Yunanistan Merkez Bankası'nın üzerine yıkan bu karar, yeni bir reform anlaşması yapana kadar Atina'yı yalnız bırakıyor. Bu karar, Yunanistan Merkez Bankası'nın gelecek haftalarda bankalara on milyarlarca euro ek acil likidite sağlamak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Yunan bankalarının hisseleri bu kararın ardından yüzde 22.6 düşüşle açılırken, Atina borsasındaki düşüş ise yüzde 9.3 oldu. Yunanistan'ın üç yıllık devlet tahvillerin faizi 3 puan yükselerek yüzde 19.82'yi gördü.Kararın ardından sert değer kaybederek 1.1304 dolara kadar gerileyen euro ise kısmen toparlanarak 1.1366'ya kadar yükselmesine karşılık, Salı günü gördüğü iki haftanın zirvesi olan 1.1534'ün altında yer alıyor. ECB'nin bu adımı ayrıca Yunanistan'ın mali yardım karşılığında reformlar yapmasını öngören programı terk etmesine bir cevap olarak yorumlanıyor. ECB'nin bu kararının açıklanmasından birkaç saat önce Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ECB Başkanı Mario Draghi ile görüşmüş ve ardından ECB'nin Yunanistan gibi üyelerini desteklemek için "gereken her şeyi yapacağını" söylemişti.

BİZİ DE ETKİLEDİ
Öte yandan bugün doların 2.4680 ile tarihi rekorunu kıran doların yükselişinde AMB’nin aldığı Yunanistan kararının da etkisi bulunuyor. Karar sonrasında euroda 2.80'e dayandı.

Varufakisten Nazi açıklaması

Varufakis uçak yolculuğunda Alman ZDF'ye konuştu.

Varufakisten Nazi açıklaması

Ağır bir tempoda çalışan Bakan uçakta kısa bir süre de olsa kestirdi.

11 ŞUBAT'TA GEÇERLİ OLACAK

Yunan bankalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın Acil Kredi Desteği programı aracılığıyla fonlara erişiminin sağlanacağı aktarılan açıklamada, yeterli alternatif teminatı olmayan Eurosistem taraflarının likidite ihtiyaçlarının, Acil Kredi Desteği yoluyla ilgili ulusal merkez bankası tarafından Eurositem'in mevcut kuralları dahilinde karşılanabileceği kaydedildi. Ayrıca, söz konusu düzenlemelerin 11 Şubat itibarıyla geçerli olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Varufakisten Nazi açıklaması
YUNANİSTAN BORÇLARIN SİLİNMESİ TALEBİNDEN VAZGEÇTİ

DRAGHI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Söz konusu muafiyet, bu araçların Eurosistem para politikası operasyonlarında minimum kredi derecelendirme gereklerini yerine getirmemesine rağmen kullanılmasına imkan tanıyordu. Öte yandan, söz konusu kararın Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerle kurtarma programıyla ilgili anlaşma yapması bakımından yeni hükumeti daha fazla baskı altına alması bekleniyor. Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırılması için temaslarda bulunan Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, sabah saatlerinde Frankfurt'taki ECB'yi ziyaret etmiş ve Başkan Mario Draghi ile görüşmüştü.

BORSA YÜZDE 9 DÜŞTÜ 'ETKİ YOK' DEDİ

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Yunanistan'ın tahvillerini teminat olarak kabul etmeme kararının ülkenin finans sektörüne hiçbir olumsuz etkisi olmadığını bildirdi. Varufakis, yazılı açıklamasında ECB'nin bu konudaki kararını sadece Yunanistan'a değil her yöne karşı bir baskı politikası olarak değerlendirerek, "ECB bu kararı almakla ve bunu açıklamakla, bir an önce Yunanistan'ın ortaklarıyla karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma sağlanması için Eurogroup'a baskı yapıyor" ifadelerini kullandı. Varufakis, Yunanistan'da son iki günde finans alanında özlü bir istikrar sağlandığını ve bankacılık sisteminin "Acil Nakit Ödemeleri" (Emergency Liquidity Assistance) aracılığıyla tamamen güvence altında bulunduğunu belirterek, bunun ECB tarafından da teyit edildiğini ifade etti. AMB'nin tahvil kararı ise Atina Borsası'nı yüzde 9.3 düşürdü.

Haberin Devamı

Varufakisten Nazi açıklaması

Varufakis bugün Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile görüştü. İkilinin pek çok noktada uzlaşamadığı bilgisi verildi.

Schaeuble ile yaptığı basın toplantısında konuşan Varufakis"Yunanistan'ın hali bugün ikinci dünya savaşından evvel Naziler iktidara gelmeden önceki Almanya'nın hali gibi" dedi. Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan önce ağır ekonomik yaptırımlarla yoksullaşan halk Adolf Hitler'i iktidara taşımıştı. Hitler'in İkinci Dünya Savaşı'nda milyonlarca insan hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!