Varlık alımı nedir? Varlık alımı ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Varlık alımı nedir Varlık alımı ne demek
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2020 16:16

Varlık alımı süreci, Amerikan Merkez Bankası FED'in yaptığı açıklamanın ardından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. FED'in yaptığı açıklamaların ardından 'Varlık alımı nedir?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarına başladı. Peki, varlık alımı nedir ve ne anlama gelir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Varlık alımı, piyasalarda parasal gevşeme olarak da bilinmektedir. Bir ulusun ekonomisini hareketlendirme amacıyla likidite ve enflasyonu artıran ve işletmelerle tüketicileri daha fazla borçlanmaya ve harcamaya teşvik eden bir piyasa operasyonudur (merkez bankaları tarafından yürütülür).  

Genellikle bu operasyon, merkez bankalarının hükümetten ya da ticari bankalardan tahvil satın alarak (örneğin hisse senedi, bono ya da hazine varlığı) ekonomiye para enjekte etmesinden oluşur. 

Merkez bankaları bu üye bankaların rezerve kaynaklarına (kısmı rezerv bankacılık sistemine uygun şekilde tutulan) yeni krediler sunarak ekleme yapar. Bu yeni krediler herhangi bir emtia ya da fiziksel değere sahip bir şeyle desteklenmediği için, parasal gevşeme aslında hiç yoktan para var eder. 

Haberin Devamı

Bu nedenle, parasal gevşeme’nin amacı para arzını yükseltmek ve bunu ekonomik aktiviteyi ve büyümeyi artıracak şekilde daha ulaşılabilir kılmaktır. Ana fikir, faiz oranlarını düşük tutarak şirketler ve bireyler için kredi kullanmayı arttırmak ve genel olarak ekonomiye güveni yükseltmektir. Uygulamada parasal gevşeme her zaman işe yaramaz ve aslında birçok destekçisi ve karşıtı olan oldukça tartışmalı bir yaklaşımdır. 

Parasal gevşeme, görece olarak yeni bir genişleme odaklı para politikasıdır. Bazı akademisyenler gerçek hayatta ilk kullanımının Japon merkez bankası tarafından 1990’ların sonunda olduğuna inanır. Bu iddia tartışmalıdır çünkü birçok ekonomistin bu dönemdeki Japon para uygulamalarının gerçekten parasal gevşeme içerip içermediğine yönelik fikir ayrılıkları bulunur. O zamandan beri, bazı diğer ülkeler de ekonomik sıkıntılarını en aza indirgeme girişimi olarak parasal gevşeme uygulamalarını kullanmaya başlamıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!