Vakıflar'da kirayı 6 trilyona çıkarma atağı

Güncelleme Tarihi:

Vakıflarda kirayı 6 trilyona çıkarma atağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kira gelirlerini iki katına çıkarmak için harekete geçti. 19 binden fazla kiracıdan alınan gelir bu operasyonla yıllık 6 trilyona yükselecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kira gelirlerini artırmak için 19 bini aşkın kiracısı ile sözleşme yenilemek istiyor. Yılda yaklaşık 3 trilyon lira kira geliri elde eden Vakıflar Genel Müdürlüğü bu geliri 6 trilyona çıkartmayı amaçlıyor.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü müze ve kütüphane olarak da kullanılan gayrimenkullerin kira sözleşmelerinin yenilenmesi için 28 Nisan'a kadar süre tanıdı. Bu süre içinde kirayı istenen oranda istenen ölçüde artırmayanlar tahliye edilecek. Kira sözleşmesi yenilenecek gayrimenkuller, gazetelere verilecek ilanlarla duyurulacak.

YARISI KADAR

Vakıflara ait gayrimenkullerde halen ödenen kiralar, emsallerinin neredeyse yarısı tutarında olmasından dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kira sözleşmesini yenilemek istemesi, vakıf kiracılarını rahatsız ediyor. Geçen hafta İstanbul Mısır Çarşısı'ndaki birçok esnaf genel müdürlüğün kararını protesto etmek için gösteri düzenledi. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü bu operasyonu, geçen ocak ayında yayınlanan bir kanuna dayandırıyor. 27 Ocak 1998 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanuna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gayrimenkullerine ilişkin kira sözleşmeleri, kanunun yayınlandığı tarihten itibaren üç ay içinde sona eriyor. Bu tarih 28 Nisan 1998'e denk geliyor. Yeniden kira sözleşmesi imzalanması için ise ek bir ay süre daha tanınıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kanunen, rayiç veya emsal bedellerine uygun kira bedelleri ve şartlarını kiracıya tebliğ etmekle yükümlü Her ilde kira tesbitlerinin yapılması için ilgili kurullar oluşturuldu, tebligatlar yapılmaya başlandı. Kanun, eski kiracılara üçüncü şahıslara göre biraz daha avantaj sağlıyor.

Restore et,işlet, devret

Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi ‘‘İpek Yolu’’ üzerindeki han ve kervansarayların restore edilip kullanıma açılabilmesi için de ‘‘restore et-işlet-devret’’ espirisiyle bir model geliştirdi.

Kars'tan başlayan İpek Yolu, Erzurum, Erzincan ve Sivas üzerinden devam edip Kayseri ve Konya'dan sonra Antalya, Burdur, Denizli üzerinden Ege Denizi'ne ulaşıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü şimdi, bu tarihi mekanların yeniden kullanılabilmesi için uğraşıyor. Proje, Turizm Bakanlığı ile ortak yürütülüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!