Vadeli formül tuttu İş Güvencesi geldi

Güncelleme Tarihi:

Vadeli formül tuttu İş Güvencesi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 01:56

İşveren kesiminden büyük tepki gören İş Güvencesi Yasas Tasarısı, 15 Mart 2003'ten itibaren yürürlüğe girmek üzere yasalaştı. Böylece, Türk çalışma hayatında işçi ve işveren ilişkilerinde yeni ve farklı bir dönem başlıyor.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ı istifaya götüren İş Kanunu ile Sendikalar Kanununu ve Basından Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun'da Değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda dün sabaha karşı kabul edildi. 15 Mart 2003 yılında yürürlüğe girecek olan yasa ile birlikte çalışma hayatında yeni bir dönem de başlayacak.

GEÇERLİ NEDEN ŞARTI

Yasaya göre, 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık işçiyi çıkaran işveren, geçerli bir nedene dayanmak zorunda olacak.

Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında sendikal faaliyetlere katılmak, sendika temsilciliği veya işçi temsilciliği yapmak, mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak, iş akdinin feshi için geçerli neden sayılmayacak.

Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, din, siyasi görüş, etnik köken nedeniyle iş akitleri feshedilemeyecek.

İşveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorunda olacak.

İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Hizmet akdi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesine dava açabilecek. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait olacak. Dava iki ay içinde sonuçlandırılacak, mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verecek.

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edilerek feshin geçersizliğine kararverildiğinde, işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorunda olacak.

BASIN ÇALIŞANLARI

Yasa ile getirilen güvencelerden kıyas yolu ile basın çalışanları da yararlanacak. Ayrıca verilen önergenin kabulü ile basın sektöründe çalışanlara İş Kanunu'nun toplu işçi çıkarmayı düzenleyen 24. maddesinin de kıyasen uygulanması hükmü getirildi. Buna göre basın sektöründe toplu işten çıkarmalar da (en az 10 işçi) ancak belirli kurallar çerçevesinde yapılabilecek. Düzenleme ile tarım işçileri de İş Güvencesi kapsamına alındı.

Yasa neler getiriyor?

Geçerli neden göstermeden işçi atılamayacak.

Dava açılırsa, işveren geçerli nedeni ispat edecek.

İşverenin nedeni kabul görmezse, atılan işçi işine dönecek.

Sendikal faaliyet işten atma nedeni olamayacak.

İşverene dava açmak, işten atma nedeni sayılamayacak.

Irk, din, siyasi görüş işten atma nedeni olamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!