Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi: Kasım toplantısı daha önemli hale geldi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar Hurriyet.com.trye değerlendirdi: Kasım toplantısı daha önemli hale geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 22:15

Fed'in varlık azaltımına gelecek aylarda başlayacağına dair açıklamaları üzerine uzmanlar önemli değerlendirmelerde bulundu. Fon yöneticisi Rıdvan Baştürk "Gelecek olan enflasyon ve istihdam verileri kritik öneme sahip. Özellikle istihdam piyasasındaki toparlanma devam ettiği sürece, bu durum şahin Fed olarak algılanacaktır" açıklamasında bulunurken; Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Varlık alımlarında kesinti projeksiyonu bir piyasa etkisi yaratmadı. Fiyatlamalarda daha hissedilir etkilerini gördüğümüz faktör faiz artırım sürecinin zamanlamasına ilişkin mesajlar oldu" dedi. Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy da, “Kasım ayındaki toplantıda bir tahvil geri alım programının azaltılmasının başlanmasına ilişkin bir karar çıkmaz ise bu durumda kasım ayında küresel piyasalarda çalkantılı durumlar yaşayabiliriz”

Haberin Devamı

Hurriyet.com.tr - Piyasaların odaklandığı Fed'in faiz kararı açıklandı ve Fed beklentilere paralel olarak faizi değiştirmedi. Yüzde 0 ile 0.25 arasında sabit tutulan faiz sonrası en çok merak edilen konu ise varlık alımlarının ne zaman azatılacağına ilişkin beklentiydi.

Fed Başkanı Jerome Powell, "Fed, varlık alımlarında azaltım için istihdam hedefini yakaladı. FOMC üyelerinin çoğu varlık alımlarında azaltım için istihdam hedefinin de yakalandığını düşünüyorlar, ancak bazıları hala gidilecek yol olduğunu düşünüyorlar. Fed hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını test edecek ve varlık alımları konusunda bir karar verecek. Test sonuçlarına göre varlık alımlarında bir azaltım kararı gelecek toplantıda da verilebilir" dedi.

Fed'in faiz kararını uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi. İşte o açıklamalar...

Haberin Devamı

ŞAHİN BİR FED GÖRDÜK
Rıdvan Baştürk – Fon Yöneticisi

Fed tapering (varlık alımı azaltımı) açıklamadı, fakat tapering’e yaklaşıldığını ifade etti. Politika metnindeki ‘’may’’ ifadesinin yerini ‘’will’’ aldı. Yani belki durumundan, yapacağız konumuna geldiler. Tapering’in bugün açıklanmaması piyasaları biraz rahatlattı, fakat uzun süreli bir rahatlama olacağını düşünmüyorum.

Üç ayda bir yayınlanan projeksiyonlarda ise, üyelerin faiz beklentilerinin yükseldiğini görmekteyiz. Haziran ayında 11 üye 2022’de faiz artırımı beklemezken, bu üye sayısı 9’a düştü. Kısacası Fed tarafında hem tapering’in yakın zamanda geleceği hem de faiz artırım bekleyen üye sayısının arttığını gördük. Gelecek süreçte bu görüşler fiyatlamalarda etkili olacaktır diye düşünüyorum. Bu süreçte gelecek olan enflasyon ve istihdam verileri kritik öneme sahip. Özellikle istihdam piyasasındaki toparlanma devam ettiği sürece, bu durum şahin Fed olarak algılanacaktır.

Fed Başkanı Powell’in yaptığı konuşmada enflasyonda yukarı yönde riskin olduğunu ve bunun için gerekli aksiyonları alabileceklerini ifade etmesi önemliydi.

Özetlemek gerekirse; ben Fed toplantısını şahin buldum ve ilerleyen süreçte dolar endeksinde değer kazanımlarının kademeli şekilde süreceğini düşünüyorum. Riskli varlıklarda ise, yine kademeli olarak aşağı yönde bir seyir görebiliriz.

Haberin Devamı

PİYASALARDA İLK TEPKİ ILIMLI OLDU
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

ABD Merkez Bankası varlık alımlarında kesinti kararı almasa da bu kararı kuvvetle muhtemel 2-3 Kasım tarihli toplantıda alacağını açıkladı. Merak edilen diğer bir konu azaltımın hızıydı. Var olan bilgi seti ile Başkan Powell 2022 ortasında varlık alımlarının tamamen sonlandırılabileceğini ifade etti ki bu da piyasa beklentiler ile uyumlu.

Varlık alımlarında kesinti projeksiyonu bir piyasa etkisi yaratmadı. Fiyatlamalarda daha hissedilir etkilerini gördüğümüz faktör faiz artırım sürecinin zamanlamasına ilişkin mesajlar oldu.

Gerek nokta tahminler gerek Powell’ın soru-cevap bölümündeki açıklamaları ABD Merkez Bankasının 2022 sonunda faiz artırım döngüsünü başlatabileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Refleks fiyatlama diyebileceğimiz ilk etki adına tahvil faizleri ve dolar endeksinde ılımlı yükseliş altın ve gelişen ülke varlıklarında da yine ılımlı değer kayıpları görüyoruz. Toplantının ölçülü şahin bir FED resmi verdiğini söylemek mümkün.

KASIM TOPLANTISI ÇOK DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ
Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı

FED Başkanı Jerome Powell Fed toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, piyasalar tarafından merakla beklenen varlık alım programı azaltılması konusundaki zamanlamayı nihayet açıkladı. Artık rota belirlenmiş oldu diyebiliriz. Powell, eğer iyileşme şu andaki haliyle devam ederse kasım ayındaki toplantıda varlık alım programının azaltılmasına başlanılmasını açıklayabileceklerini ve bu süreci de 2022 yılının ortalarında sonuçlandıracaklarını söylemiş oldu. Bu noktadaki önemli vurgusu ise bu durumun hemen bir faiz artırımına gidileceği anlamına gelmediğini ilave etmesiydi.

Haberin Devamı

Bu yol haritasını açıklarken Powell’ın arz sıkıntılarının halen devam ettiğini belirtmesi ve risklere ilişkin yukarı yönlü baskıların da devam ettiğini eklemeden geçmemesi önemliydi. Enflasyonun yükselme riskinin devam ettiğinden bahsederken darboğazların ve arz kısıntılarının bir iki ay daha devam edebileceğini ancak şu anda hedefe doğru devam ettiklerini belirtmesi dikkat çekiciydi.

Maksimum istihdam konusuna beklenildiği ölçüde sıkça değinen Powell, istihdamdaki iyileşmenin birçok komite üyesi tarafından yeterli olarak görülmesine rağmen kendi görüşünün halen iyileşmenin yeterli olduğu şekilde olmadığını söyledi. Bu noktada Komite üyeleri ile Powel arasında isthidam konusunda bir ayrım olduğunu gözlemledim.

Haberin Devamı

Nitekim eş anlı olarak bu sıralarda hem endekslerde bir geri çekilme ve EuroDolar paritesinde 1.17 üzeri çıkışlar gördük. Konuşma esnasındaki hareketlere baktığımızda ise başlangıçta 93 seviyelerinde olan dolar endeksinin konuşmanın 1 saatlik süresi içerisinde 93.5 seviyelerine kadar hızla yükseldiğini izledik. Euro/dolar paritesi ise 1.16 - 1.17 seviyeleri arasında gitti geldi.

Sonuç olarak, şu ana piyasalar kasım ayındaki toplantıya bugünden kitlendi diyebiliriz. Kasım ayındaki FED toplantısından beklentiler de haliyle oldukça yükselmiş oldu. Eğer işler tahmin edilenden ters giderse ve kasım ayındaki toplantıda bir tahvil geri alım programının azaltılmasının başlanmasına ilişkin bir karar çıkmaz ise bu durumda kasım ayında küresel piyasalarda çalkantılı durumlar yaşayabiliriz. Bu konudak yakın takip edilmesi gereken en öncü gösterge de ABD istihdam piyasasını yakından takip etmek olacak, çünkü Powell’ın açıklamalarından en önemli test aşamasının bunun olduğunu anladık.

Ancak varlık alımlarında kesinti öncesinde yeterince fiyatlandığı, faiz artırım süreç ve fiyatlamasına da daha zaman olduğu için piyasalarda keskin fiyat değişimleri görmüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!