Uzay turizmi hayal değil

Güncelleme Tarihi:

Uzay turizmi hayal değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2022 07:00

Artık uzay daha fazla kişi için erişilebilir durumda. Bunun arkasında özel uzay şirketleri yer alıyor. Günümüzde uzaya erişim için devletler dışında alternatiflere de sahibiz. Bunun etkisiyle uzay turizmi de hayal olmaktan çıkıyor.

Haberin Devamı

Dünya atmosferinin dışına çıkmak yani uçsuz bucaksız uzaya ulaşmak çok uzun bir süre boyunca sadece devlet tekelindeydi. Ancak, bu durum artık geride kaldı. Elon Musk, 2002 yılında kurduğu “SpaceX” firmasıyla özel uzay şirketlerinin gerçek olabileceğini ve sürdürülebilir bir iş yaratabileceğini herkese kanıtlandı.

Birçok olumsuz sonuca ve büyük bir batma riskine rağmen hedefine ulaşmayı başaran SpaceX, şu an dünyanın en büyük özel uzay şirketi konumunda yer alıyor ve herkese örnek oluyor. Uzaya erişim ise günümüzde sürecin sadece devletler tarafından yapılabildiği döneme oranla çok daha ucuz. Çünkü, SpaceX uzay yarışında geri dönüşümü ve yeniden kullanımı mümkün hale getirdi.

ÖZEL ŞİRKETLER KURULDU

Şirketin ürettiği Falcon 9 roketi, yükünü uzaya çıkarıyor ve dikey olarak geriye inebiliyor ve daha sonra bir başka görevde kullanılabiliyor. Bu durumun inanılmaz büyük bir maddi avantajı bulunuyor. Ancak, halen uzay yarışı milyarlarca dolar para gerektiriyor ve bunu sadece milyarderler sağlayabiliyor. Örneğin, Amazon şirketinin kurucusu milyarder Jeff Bezos, “Blue Origin” isimli özel bir uzay şirketine sahip. Dev Virgin şirketler grubunun sahibi milyarder Richard Branson ise “Virgin Galactic” isimli bir uzay şirketine sahip. SpaceX, geliştirdiği Falcon 9 roketler ile sürecin ticari kısmını üstleniyor.

5 DAKİKALIK TUR

Blue Origin, New Shepard isimli roketine aldığı yolcuları uzaya götürüyor ve onlara çok kısa bir süre için de olsa yerçekimsiz ortam deneyimi yaşatıyor. Virgin Galactic firması ise roket yerine VMS Eve isimli bir hava aracı ile beraber normal uçak pistlerinden kalkış gerçekleştiriyor. Belirli yükseklikte VMS Eve tarafından taşınan VSS Unity bırakılıyor ve bünyesindeki roket motorunu ateşleyerek içerisindeki yolcuları uzaya taşıyor. Yolcular burada 5 dakika gibi kısa süreli bir yerçekimsiz ortam deneyimi elde ediyor ve daha sonra geri dönülerek bir uçak gibi iniş yapılıyor.

Haberin Devamı

Uzay turizmi hayal değil

Haberin Devamı

125 BİN DOLARA BALON YOLCULUĞU

Uzayı ticari hale getiren bir başka şirket Space Perspective, 2024 yılında kişilere uzay deneyimini 100 bin feet yükseğe çıkacak bir uzay balonu ile sağlamak istiyor. Bunun için tam 125 bin dolarlık biletler satan firma, 360 derece görüntü sunulacak lüks yaşam alanına sahip balon ile unutulmaz bir deneyim sunmak istiyor. Space Perspective firmasının 125 bin dolarlık bilet ücreti elbette çok yüksek ancak diğer firmalar daha da yüksek rakamlar belirledi. Örneğin Virgin Galactic ile çok kısa bir süre için uzaya çıkış tam 450 bin dolardan başlıyor.

HEDEF YENİDEN AY'A İNSAN GÖTÜREBİLMEK 

Henüz emekleme aşamasında olan uzay turizmi şimdilik hâlâ zenginlerin erişebileceği bir noktada yer alıyor. Ancak, gelecekte uzay turizmi olağan bir şey haline gelecek. Bunu en çok isteyen ve kendisine hedef koyan isim Elon Musk’tan başkası değil. Musk, SpaceX ile Mars üstünde bir koloni kurmak istiyor. Firma Mars’a ulaşmak, kızıl gezegene insan götürmek adına çok güçlü bir Starship isimli roket modeli üzerinde çalışma gösteriyor. Elon Musk’ın ve şirketi SpaceX’in Mars’tan önceki hedefi ise insanoğlunu yeniden Ay’a götürmek olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!