Uzan kardeşlerin şifreli operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Uzan kardeşlerin şifreli operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2004 01:44

Polis, Cem Uzan’ın da gözaltına alındığı son operasyonda, hortumlanan İmar Bankası’nın bugüne kadar bulunamayan karar defterini ele geçirdi.

Hürriyet Cem Uzan'a dönük son operasyonun perde arkasında yatan şifreli telefon konuşmalarının zabıtlarını yayımlıyor. Cem Uzan ile kardeşi Hakan Uzan uydu telefonuyla konuşurken rüşvet gizli evrak temini ve rüşvet operasyonuna karışan aracılarla aile yakınları için kod isimleri kullandı.

"İhtiyar" kodunun Ürdün'de bulunduğu sanılan baba Kemal Uzan için kullanıldığı varsayılıyor. Polis Cem Uzan'ın kardeşi Hakan Uzan'a yolladığı gizli dosyaları temin eden Sibop'un kim olduğunu tespite çalışıyor. "Barbi" ise polise göre genç, güzel ve Cem Uzan'a yakın bir kadın.

Homeland'e başhekim doktor raporu yazdı

CEM: Şimdi ‘baseball homeland’ı (İdare Mahkemesi kast ediliyor.) anlatmıştım sana değil mi?

HAKAN: Yani, dün en son bana söylediğin şey doktor raporu yazılıyor diye, üstüne şey yapmak lazım diyorlar felan diye.

CEM: Bak şimdi dün akşam geldiler ufak bir sorun var, şöyle sorun; bu üç tane doktordan başhekim, şimdi bunlar raporu yazmışlar hastalığı.

HAKAN: Eee...

CEM: Hangi hastaneye havalesini yazmışlar imzalamışlar tamam mı, ondan sonra amcam adli tatilde nöbetçi diye pazartesi günü tatile gitmiş izne gitmiş Amerika’ya.

HAKAN: Eee...

CEM: Dördüncü adam nasıl olsa bunu gerekçenin altına imzayı atar diye.

HAKAN: Hayır demiş.

CEM: O da hayır demiş, diyorlar ki biz size şeyi yapalım, ‘without compensation’ (karşılıksız olarak) heyet, bir dakika, şey doktor raporunu size resmi olarak aslı gibidir diye verelim, sonra biz iki kişi de bu raporu imzalayalım, ondan sonra, sonra adam dördünde geldiğinde üçüncü imzayı tamamlasın, sonra dördünde de gönderelim, zaten pazartesi ayın cumaya kadar demiş dokuzu, pazartesi on ikisi, ‘two weeks delay’ iki hafta gecikme tamam mı? Normal. Dedim ki olmaz, niye? Çünkü bu üçüncü kişi reddetti ya, kararı dosya kapağının üzerine yazmışlar anayasaya diye yirmi beşbin dolara üç tane ‘Inspector Agent’ müfettiş gelir.

HAKAN: Kıllanır.

CEM: Kıllanır. 2 tane de tayin çakarlar.

HAKAN: Şimdi sen nasıl yapalım diyorsun?

CEM: 2-1 gönderelim dedik. Yani biz beklemeyiz demiyoruz.

Umarım askere gitmemle ilgili iyi haber verirsin

CEM: Umarım bir hafta sonra gardiya’ya (askere?) gitmemle ilgili iyi bir haber verirsin.

HAKAN: Pazardan sonra, pazardan sonra.

CEM: Biliyorum, biliyorum, kalış süresi ile ilgili spesifik bir şey içermiyor, şeyi biliyorsun sen değil mi? Evraklar var sende yani, Haziran 83’ün kaçıncı gününden itibaren 85’in kaçıncı gününe kadar diye.

HAKAN: Tabi abiciğim, var var.

CEM: Tabi şey de var, tabi kaldığı yıllar da var.

HAKAN: Senin şey hassas, adamların istediği gibi çocuklar yazmıştı ya, taslak.

CEM: Endeco’nun yazısı var ya, senin aldığın.

HAKAN: Tabi onlar da var bende.

9 sayfa imzasızı getirdi yarın 50 gr vereceğim

CEM: Kısa bir şey söyleyecem, bizim Cevat’ın yanında çok güvenli avukat bir arkadaşımız var, Cevat kadar sağlam bir adam, iyi bir hukukçu, güvenilir bir adam, AIM, ondan sonra, o geldi bana bugün homeland’la (İdare Mahkemesi kast ediliyor) ilgili olarak ... 9 sayfa imzasızı getirdi.

HAKAN: Tamam.

CEM: Ki imzalısı da masanın çekmecesinde duruyor, orda ben gittim kendi gözlerimle gördüm dedi, yarın, önden 50 gram vericem. Çünkü, karar verildi ve deftere yazıldı.

HAKAN: Onu söylemiştin önceden.

CEM: Adamların kendisi görmüş. Aradaki halledecek kişi, 20 yıllık dostu. Ondan sonra, cuma belki en geç pazartesi bitmiş olmalı.

Sibop'un dosyalarını mail'ledim

CEM: Naber Hako, şimdi, üç yüzaltmış megabaytlık bir mail attım sana.

HAKAN: Amerikan e-maili?

CEM: 360 Amerikan. Bunlar Sibop’un getirdiği dosyaların tamamı oluyor. Şimdi Barbi geliyor, Şakir geliyor.

HAKAN: Yani bir 140 daha ileteceksin değil mi? Bitirmek için.

CEM: İletiriz.

HAKAN: Barbi niye geliyor?

CEM: Çünkü bu sekizinci maçın; alabalık eee kadrosu var ya, onun şimdi kabul edeceğini ihtiyarla konuşman lazım.

HAKAN: Konuştum ben. İhtiyar tamam dedi.

CEM: Onun ‘compensation’unu bedelini o mu verecek?

HAKAN: Tabi biz şey yapıcaz o siz şey yapabilirsiniz dedi. Ben onu beraber çözmemiz lazım dedim, tamam dedi.

CEM: Maç 2-1 bitecek mi bakalım? Hadi görüşürüz.

İlaç reçetesinde doktor imzası yok

HAKAN: Bu şeyden bir haber çıktı mı Abi?

CEM: Yok, daha ondan bir şey çıkmadı, bir de konuşman gereken önemli başka bir şey var, o da şu; bu 13’ündekilerin şeyi var ya, ‘affidavit’lerini (Yeminli Beyanlarını) hazırlayacak olan büyük takım, tamam mı?

HAKAN: Evet, evet.

CEM: Sekiz kişiden oluşan bir takım var. Bu sekiz kişiye, üç fil ve iki yavru fil.

HAKAN: Anladım. Büyük değil mi?

CEM: 3.2 aylık oldu yani, demek.

HAKAN: 3.2 aylık değil, 3.2 kilo oldu.

CEM: Bir aylıktı, 3.2 kilo oldu.

HAKAN: Anladım.

CEM: Biz onsuz yapamayız.

HAKAN: Hayır, hayır.

CEM: Buradaki şey şu; bugün eczaneden ilacın tanımı gelecek, ama bu reçetede doktorun imzası olmayacak, bu reçeteyi doktora gönderecekler, doktor bakacak, belki değişiklik yapacak, eğer doktor kontrolünden sonra, tüm ilaçlar tamam ise, biz de hazırız, imzaladığında biz de devam edeceğiz.

Rüşvet birimi ya gram veya fil

UZAN kardeşlerin görüşmelerinde yargıda iş takibi yapıldığı izlenimini uyandıran ifadeler de geçti. Polise göre İdare Mahkemesi için "baseball homeland" şifresi kullanıldı. Rüşvet birimi olarak "gram" veya "fil", "yavru fil" şifresine başvuruldu. Cem Uzan, askerlik hizmeti için "gardiyaya gideceğim" diyerek teknik takibi aşmak istedi.

Cem Uzan son anda bankadan ayrılmış

İMAR Bankası soruşturması çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturmada Uzanlar'ın mallarını kurtarabilmek için yaptıkları defter kurnazlığı polis tarafından deşifre edildi. Daha önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) kaybolduğu bildirilen İmar Bankası'nın yönetim kurulu sahte karar defterinin noter tasdikli fotokopileri operasyonda ele geçirildi.

23 ayrı yere düzenlenen operasyonlarda Uzan Ailesi'nin resmi evrakta sahtecilik yaparak düzenlediği evraklarda İmar Bankası'na el konulmasından bir saat önce Cem Uzan, Hakan Uzan ve babaları Kemal Uzan'ın yönetimden çıkarıldığına ilişkin gerçek dışı ifadelere yer verildiği anlaşıldı.

Bu arada, Uzanlar'ın Şişli'de bulunan bir noter aracılığıyla sahte karar defterini noterden onaylamaya çalıştıklarını belirledi. Uzanlar'la işbirliği yapan adı açıklanmayan noterin ise, geçtiğimiz ay sonunda bankaya el konulmadan bir saat önceki tarihi ve saati taşıyan belgeleri onayladığı öğrenildi. Böylece geçmişe dönük hazırlanan karar defterini Cem Uzan, Hakan Uzan ve babaları Kemal Uzan, bankaya el konulmasından bir saat önce yönetim kurulundan ayrılmış gibi gösterilerek, tüm malvarlıklarına el konulmasına engel olunmak istendi. Polis, Cem Uzan'a belgeleri göstererek, "Bunları niçin hazırladınız" sorusunu sordu. Uzan gözaltında susma hakkını kullanırken, dosyada bulunan resmi evrakta tahribat, devletten mal kaçırmak, sahte evrak tanzim etmek suçlarına ilişkin hazırlanan belgeleri şaşkınlıkla izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!