Uzakdoğu tekstilinde kanserojen boya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Uzakdoğu tekstilinde kanserojen boya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hıfzıssıhha Enstitüsü, Uzakdoğu'dan gelen tekstil ürünlerinde yüksek miktarda kanserojen boyalara rastlandığını açıkladı. TİM Başkanı Okan Oğuz, ‘‘Üretimde azo boyar maddelerinin kullanılmasının yasaklanmasını'' istedi.

Türkiye'ye çeşitli yollardan giren Uzakdoğu kaynaklı tekstil ürünlerinin tamamında yüksek miktarda kanserojen boyalara rastlandı. İstanbul Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü adına Bölge Müdürü Prof. Dr. Salih Cengiz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, bu ürünlerin çarşı ve pazarlarda çok ucuza satılması nedeniyle hızla tüketildiği ve halk sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi: ‘‘Sağlık Bakanlığı'nın 29.12.1994 gün ve 15488 sayılı genelgesine dayanarak, bölge müdürlüğümüzce yapılan araştırma ve incelemelerde ülkemize çeşitli yollardan giren albenili renklere sahip, Uzakdoğu kaynaklı tekstil ürünlerinin tamamında yüksek miktarda kanserojen boyalara rastlanmıştır. Durumun tüketicilerin dikkatine sunulması halk sağlığı ve ülke ekonomisinin selameti bakımından gerekmektedir.''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, AB'nin kansorejen etki yapan boyar maddelerin tekstil ve konfeksiyon sektöründe kullanılmasının yasaklanacağı yönünde görüş belirttiğinde, bu konuda harekete geçen ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. ‘‘Üretimde ve ihracatta azo boyar maddelerin kullanılmasının ve bu maddelerin kullanıldığı ürünlerin satılmasının yasaklanmasını talep ettiklerini belirten Oğuz, ‘‘Sağlık Bakanlığı talebimiz üzerine gereken önlem ve kararları alarak 1995 yılında bu boyar maddelerin kullanılması yasaklandı'' dedi. Aynı şekilde bu ürünlerin ithalatının da yasaklandığını vurgulayan Oğuz, ‘‘Sanayicilerin ve ihracatçıların insan sağlığını yakından ilgilendiren bu konuya gereken hassasiyeti gösterirken ithalat da bu tür kaçakların ortaya çıkmasının üzüntü verici olduğu'' değerlendirmesini yaptı. Oğuz, ‘‘Bu ürünlerin ithali aşamasında kesinlikle testler ve laboratuar çalışmaları yapılmalıdır. Aksi halde hem insanımızın sağlığı tehlikeye girmekte hem de sanayicimiz haksız rekabetle karşı karşıya kalmaktadır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!