’Uygun zaman’ diye borsaya kayıt yaptırdılar, yine de ’Akbank ve Sabancı hissesi satmayız’ dediler

Güncelleme Tarihi:

’Uygun zaman’ diye borsaya kayıt yaptırdılar, yine de ’Akbank ve Sabancı hissesi satmayız’ dediler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2009 00:00

Sabancı Holding ve Akbank’ın ortakları arasında yer alıp da yönetiminde bulunmayan aile üyeleri, hisselerini borsada satış için kayda aldırdı. Bu da yüzde 8.4’lük Akbank ve yüzde 15.83 holding hissesinin satılacağı şeklinde yorumlandı. Ancak bu işlemi yapanlardan Emine Sabancı Kamışlı, "Aklı başında kimse böyle bir dönemde hisse satmaz" dedi. Demet Sabancı Çetindoğan da, bu işlemin satış amaçlı olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

SABANCI Holding’in yönetiminde yer almayan Sabancı Ailesi fertlerinin, Merkezi Kayıt Kuruluşu’na yaptığı bildirim, piyasalarda ’büyük ayrılık, aile tamemen birbirinden kopuyor’ gibi yorumlara neden oldu. Şevket Sabancı Ailesi (eşi  Zerin Hayırlı Sabancı, çocukları Ali Sabancı ve Emine Kamışlı) ile merhum Hacı Sabancı Ailesi’nin (Eşi Özcan Sabancı, çocukları Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan) Akbank ve Sabancı Holding’teki hisselerini borsada satış için kayda aldırması bu yorumların nedeni oldu. Bu işlemi yapan hissedarlardan biri olan Emine Sabancı Kamışlı, satışı düşünmediklerini söylerken, "Aklı başında hiç kimse böyle bir dönemde hisse satmaz" diye konuştu.

Sadece kote ettirdik

Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olan Sabancı Holding’te bazı ortakların başka bir şirket kurması, bazılarının da hisse satması ile gündeme gelen ’aile birbirinden kopuyor’ yorumlarına neden olan işlem önceki gün yapıldı. Şevket ve Hacı Sabancı ailelerinin fertlerinin, kurucu ortaklardan Kazım ve Can Köseoğlu’nun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Merkezi Kayıt Kuruluşu’na yaptığı bildirim üzerine görüştüğümüz Emine Kamışlı, "Şirketler halka açılırken aslında bütün hisseleri kote etmek gerekir. Biz de bu iş yapılmamıştı, bunu yaptık" dedi.

Haberin Devamı

Satış anlamına gelmez

Kardeşi Ali Sabancı ile birlikte kurduğu Esas Holding’in Başkan Yardımcısı Emine Kamışlı, bu işlemin satış anlamına gelmediğini vurgularken,  sorularımızı şöyle yanıtladı: "Kesinlikle satışı düşünmüyoruz, bu bir satış kararı değil. Aklı başında hiç kimse böyle bir dönemde elindeki hisseleri satmaz.  Bu hisseler bizim hasletimiz (insanın yaratılışından gelen özelliği, huyu, doğası),  hisselerimizi satmayız."

Maliyet hesabı yaptık

Emine Kamışlı, bu işlemi ’neden şimdi’ yaptıklarını ise şöyle açıkladı: "Yaptırmamız zaten gerekiyordu. Baktık ki en uygun dönemdeyiz, borsa düşmüş, piyasalar düşmüş, tam zamanı. Çünkü bu tür işlemlerde piyasa değerinin binde 2’si kadar komisyon ödemek gerekiyor, biz de maliyetler açısından böyle bir dönemin uygun olduğunu gördük ve işlemi yaptık. Kote etmeden de satardık ama o zaman daha büyük bir iskonto yapmak dumundaydık. Biz de herhangi bir satışı düşünmeden hisselerimizi kayda aldırdık, yani bir eksikliği tamamladık."

Haberin Devamı

Holding yönetiminde 4 Sabancı bulunuyor

 HALEN Sabancı Holding’in 7 kişilik Yönetim Kurulu’nda Sabancı Ailesi’den 4 isim yer alıyor. Merhum İhsan Sabancı’nın kızı Güler Sabancı, Sabancı Holding’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Sabancı kardeşlerden Erol Sabancı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, merhum Sakıp Sabancı’nın kızı Sevil Sabancı ve merhum Özdemir Sabancı’nın kızı Serra Sabancı ise yönetim kurulu üyeliklerini yürütüyor.

İMKB’nin tarihi zirvesine göre 16.6 milyon dolar kurtardılar

15 Ekim 2007 zirvesinde

Sabancı Holding’in piyasa değeri 14.2 milyar dolardı. 9 ortağın hisselerinin değeri ise 2.2 milyar dolardı.

  Akbank’ın piyasa değeri 26.9 milyar dolar iken 9 hissedarın elindeki değer 7.2 milyar dolardı.

Haberin Devamı

10 Şubat 2009

  Holdingin piyasa  değeri 3.4 milyar dolar 9 ortağın hisselerinin değeri ise 538 milyon dolar oldu.

 Akbank’ın piyasa değeri 7.2 milyar dolara geriledi. 9 hissedarın elindeki değer 703 milyon dolar oldu.

Toplam kazanç

Böylece 9 ortak 16.6 milyon dolar daha az komisyon ödedi.

Sabancı Holding: Kendi takdirleri

YÖNETİM Kurulu Başkanlığını Güler Sabancı’nın yaptığı Sabancı Holding, yaşanan bu gelişmeler üzerine kısa bir açıklamaya yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Sabancı Holding’in kontrolüne sahip olan Sabancı Ailesi üyeleri Sabancı Holding Yönetim Kurulunda temsil edilmekte ve holdingin yönetiminde uzun vadeli değer yaratmak için birlikte hareket etmektedirler. Yönetimde olmayan diğer hissedarların hisse satışına yönelik kararları kendi takdirleridir. Bu tip kararlar, hisse senedi fiyatını kısa vadede etkilemektedir."

Haberin Devamı

Ömer ve Demet kardeşler şimdilik satış düşünmüyor

MERHUM Hacı Sabancı’nın kızı olan Demet Sabancı Çetindoğan, bu işlemin satmak amacıyla yapılmış bir girişim olmadığını vurgularken, "Borsaya kote olmayan hisseleri, piyasa uygunken, maliyet düşüşünden faydalanmak için bunu yaptım" dedi. Annesi Özcan Sabancı ile ağabeyi Ömer Sabancı’nın da aynı düşünceyle hareket ettiğini dile getiren Demet Sabancı Çetindoğan, satış süresini çok uzun tutarak zaten bu niyetlerini açıkça belli etmiş olduklarına da dikkat çekti. Demet Sabancı Çetindoğan, "Bu işlemi kesinlikle yakın vadeli bir satış işlemi için yapmış değilim" dedi.

Satışa niyetli olsaydık 10 yıl, 20 yıl demezdik

EMİNE Kamışlı, her ne kadar satış düşünmüyor olsalar da, hisseler kayda alındıktan sonra satışa sıcak bakıp bakmayacakları konusunda ise şunları dile getirdi: "Bugün satacak olsaydık, niye satış süresi olarak 10 yıl, 20 yıl koyalım. Bunun kanunen 99 yıla kadar vakti var ama o da çok uzun bir süre, 10 yıl, 20 yıl diyerek niyetimizin satış olmadığını gösterdik."

Haberin Devamı

    Hisselerdeki düşüş sadece bu işlemin marifeti olamaz

MERKEZİ Kayıt Kuruluşu’na yapılan bildirim, dün zaten güne iyi başlamayan borsa da Akbank ve Sabancı Holding’te hisselerinin değer kaybetmesine neden oldu. Gün sonunda bu değer kaybı Sabancı Holding’te yüzde 8.97, Akbank’ta ise yüzde 6.61 oldu. Aksigorta hisseleri ise yüzde 11.3 değer kaybetti. Hisselerdeki bu düşüşü sorduğumuz Emine Kamışlı, "İMKB’deki bu göçük sadece bizim yaptığımız bildirimin marifeti olamaz" diyerek, ABD’deki  gelişmelere ve endeksteki genel düşüşe dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!