Üretim neredeyse durdu

Güncelleme Tarihi:

Üretim neredeyse durdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Giderek artan krizin faturası çıkmaya başlıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün rakamları, sanayi sektöründe ekim ayı üretiminin durma noktasına geldiğini ortaya koydu. Ekim ayında sanayi üretimi artışı sadece binde 5 olarak gerçekleşti. Bunda, tekstil sektöründe üretimin yüzde 21 oranında düşmesi etkili oldu.

Krizin etkileri rakamlara yansımaya başladı. Sanayi sektöründe üretim bu yılın 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 artış gösterirken ekim ayındaki üretim artışı durma noktasına geldi. Sanayi sektörünün ekim ayı üretimindeki büyüme sadece binde 5 olarak gerçekleşti.

DİE'den yapılan açıklamaya göre, bu yılın ocak-ekim döneminde ana sektörler itibariyle madencilik sanayinde üretim yüzde 8.6, elektrik, gaz ve su sektörlerinde yüzde 9.4 ve imalat sanayinde de yüzde 8.6 oranında artış kaydetti. İmalat sanayinde alt sektörler itibariyle en yüksek üretim artışı ise yüzde 11.9 ile makina sanayinde, yüzde 7.5 ile mensucat sanayinde, yüzde 5.7 taş ve toprağa dayalı ürünler sanayinde, yüzde 4.7 ile kağıt ve basım sanayi, 2.6 ile kimya sanayinde yaşanırken, mensucat sanayinde yüzde 14.6, metal ana sanayinde de yüzde 0,5 düşüş saptandı.

TEKSTİL İÇLER ACISI

DİE verilerine göre bu yılın ekim ayında ise, geçen yılın aynı ayına kıyasla sanayi üretimi yüzde 0.5 oranında artış gösterdi.

Aynı dönemler kıyaslandığında madencilik sektöründe yüzde 2.1, elektrik gaz ve su sektörlerinde de yüzde 1.4 ve imalat sanayinde yüzde 0.3 oranında artış gözlendi. Ekim ayında bir önceki yılın söz konusu ayına göre imalat sanayi alt sektörleri itibariyle en yüksek üretimi artış ise yüzde 11.4 ile taş ve toprağa dayalı ürünler sanayinde, yüzde 10.4 ile gıda sanayinde, yüzde 5.9 ile kimya sanayinde ve yüzde 0.2 artış ile de kağıt ve basım sanayinda yaşandı. Aynı dönemler itibariyle en fazla üretim düşüşü ise yüzde 21 ile mensucat sanayinde, yüzde 7.2 ile metal ana sanayinde, yüzde 4 düşüş ile de makina sanayinde görüldü.

Fatura yine çalışana çıktı

Sanayi üretimdeki düşüşün faturası yine çalışana çıktı. DİE'nin rakamlarına göre bu yılın üçüncü üç aylık döneminde imalat sanayii üretiminde çalışan sayısı binde 9, çalışma süresi de binde 7 oranında azaldı. Üretimde çalışan sayısı devlet sektöründe yüzde 6.6 oranında azalırken, özel sektörde binde 3 oranında artış görüldü. Devlet sektöründe en fazla düşüş yüzde 62.5 ile orman ürünleri ve mobilya sanayiinde görülürken, sadece gıda sanayiinde çalışan sayısı yüzde 8.1 oranında arttı. Özel sektörde ise üretimde çalışan sayısı aynı dönemde kağıt ve basım sanayiinde yüzde 8.7 oranında azaldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!