Üretici iz sürecek, ‘çakma’ zeytinyağı satan marka ve marketi teşhir edecek

Güncelleme Tarihi:

Üretici iz sürecek, ‘çakma’ zeytinyağı satan marka ve marketi teşhir edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 00:00

Zeytinyağı üreticileri çakma zeytinyağına karşı mücadele başlattı.

Haberin Devamı

Başta uluslararası market zincirleri olmak üzere pazarlar da dahil olmak üzere ‘çakma mı, sızma mı’ denetimi başlayacak. Hileli karışıma karşı büyük bir savaş başlattıklarını açıklayan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, “Devletten beklemek yerine kontrolü bu sektörün var olduğu bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarıyla kendimiz yapacağız. Türkiye’de tüm marketlerden alınacak örneklerde testler yapılacak ve uygunsuz yağ satan marka ve marketler teşhir edilecek. Türkiye üretici olduğu halde, kişi başı zeytinyağı tüketimi 1-1.5 kilo civarında kalıyor” dedi.
Pazarda denetim
Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarı Genel Müdürü Ülkü Ülken ise, “Öncelikli olarak pek çok markete işbirliği çağrısında bulunduk. Migros, Şok, Tansaş, Tesco Kipa ve Carrefour bizimle hareket edeceklerini bildirdiler. Projenin ilerleyen aşamalarında, yerel marketlerden bakkalara, hatta pazarlara kadar ineceğiz” diye konuştu. Ülken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimyasal kontroller kendi laboratuvarlarımızda, duyusal kontroller ise Uluslararası Zeytin Konseyi ‘IOC’ tarafından yapılacak. Testler sonrasında hileli ürün olduğu tespit edilen markaların önce raflardan indirilmesini isteyeceğiz. Ardından markayı Tarım Bakanlığı’na şikayet edeceğiz. Hileli ürün market rafına gelmeden tespit edilecek.”
Yurtdışını kaybediyoruz
Sektörün büyük bir mücadeleye girdiğine vurgu yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı ve TİM başkanvekili Ali Nedim Güreli ise, şunları söyledi: “Bu kıymetli üründe tahşiş (hileli karışım) yapılıyor ve marketler para kazanma güdüsüyle buna göz yumuyor. Yurtdışında binbir zorlukla kazandığımız pazarlar bu tarz üretimi seçenler yüzünden kaybediliyor. İlk olarak kendi ürünlerimizi bu kontrollere tabi tutacağız. Zeytindostu Derneği’nin vereceği kalite onay belgesini alana kadar ihracat yetki belgesinden bile feragat edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kısa sürede oksitleniyor aroma ve kokusu kayboluyor

Yüksek asitli zeytinyağlarının asitleri düşürülerek kötü tat ve kokuları bir miktar alınarak piyasaya naturel sızma zeytinyağı olarak satılıyor. Yani 1.5-2 asit zeytinyağı yüksek ısılara tabi tutulup sızma zeytinyağı haline getiriliyor.
Oysa, natürel sızma zeytinyağı ise doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden binde 8’i geçmeyen yağlar olarak sınıflandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!