Umut yoksa barış olmaz

Güncelleme Tarihi:

Umut yoksa barış olmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, dünyada küresel düzeyde yaşanan ekonomik ve sosyal adaletsizliğin, bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi. Küresel düzeyde yaşanan sosyal ve ekonomik adaletsizliği önlemek için harekete geçme çağrısında bulunan Wolfensohn, ‘‘Ekonomik umut olmadan barış olmaz. Eşitlik olmadan küresel istikrar olmaz. Daha iyi bir sosyal adalet duygusu olmadan şehirlerimiz güvenli, toplumlarımız istikrarlı olmaz’’ dedi. Wolfensohn, Hong Kong'da devam eden Dünya Bankası Uluslararası Para Fonu (IMF) yarıyıl toplantılarında yaptığı konuşmada, ‘‘Bir saatli bomba ile yaşadığımızı kabul etmemiz gerekir. Şimdi gerekli önlemler almadığımız takdirde saatli bomba çocuklarımızın yüzüne patlayabilir’’ dedi.

Küresel düzeyde halen 3 milyar insanın günde 2 dolardan, 1.3 milyar kişinin de 1 dolardan az para ile yaşadığını ifade eden Wolfensohn, her gün yaklaşık 100 milyon insanın açlık çektiğini, 150 milyon çocuğun da okula gitmek için hiçbir şansı olmadığını söyledi.

Wolfensohn, ‘‘Bu insanlar sadaka değil, kendilerine bir şans verilmesini istiyorlar. Kendilerinin düşünceleri alınmadan dışardan bir çözüm empoze edilmesini istemiyorlar’’ şeklinde konuştu.

Dünya Bankası ve IMF'nin bu yılki yarıyıl toplantılarında gündemin ilk sıralarına yerleşen ‘‘yolsuzluk ve rüşvetle savaş’’ konusuna da değinen Wolfensohn, bu konudaki suiistimalleri, bir kimseye veya bir zümreye has bir olgu'' olarak tanımladı. Wolfensohn, şunları kaydetti:

‘‘Karanlıkta yeşeren yolsuzluğun, büyüme ile sosyal adaleti nasıl olumsuz yönde etkilediği ve sosyal ve siyasal istikrarsızlık yarattığını gördük. Yolsuzluk, toplum içinde çok az sayıdaki insanın çıkarlarını diğerlerinin üstüne çıkartıyor. Bu nedenle yolsuzluğu nerede görürsek orada onunla savaşmalıyız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!