Uluslararası Ticaret İnsiyatifi'nden Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Ticaret İnsiyatifinden Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 10:59

Uluslararası Ticaret İnsiyatifi (ETI) H&M ve Next gibi firmaların tedarikçilerinin Türkiye'de çalıştırdığı işçilere ilişkin bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada Türkiye’nin Çin ve Bangladeş’ten sonra dünyanın en büyük üçüncü tekstil üreticisi olduğuna vurgu yapıldı.

BHRRC’nin Türkiye’deki işçi sorunlarına ilişkin 28 şirketle bir anket düzenlediğini belirten ETI açıklamasında, “2014 yılında bize ulaşan üyelerimiz Türkiye’de Suriyeli işçilerin yasal olmayan yollardan çalıştığına ilişkin duyumlarını aktardılar ve bize kendilerine yol göstermemizi istediler.  Bunun üzerine bir çalışma grubu oluşturduk ve Türk ticaret makamlarıyla işbirliğine gittik” ifadelerini kullandı.

'DAHA SIK DENETLEME'

Mültecilerin emek sömürüsüne açık bir kesim olduğuna işaret eden ETI açıklamasına, “Oluşturduğumuz çalışma grubu Türk makamlarla mültecilerin çalışmasına yönelik iç politikaları güçlendirme, birinci ve ikinci tedarikçileri daha sık denetleme gibi konularda aksiyon aldı.  

Haberin Devamı

FLA ve FWF gibi örgütlerle beraber Türk hükümetiyle görüştük. Suriyeli işçilere çalışma izni verilmesine ilişkin konularda konuştuk. Türkiye’ye yaptığımız ziyarette dünyaca ünlü markaların bazı temsilcileri de bizimle geldi. Firmalar Türkiye’deki durumu ciddi alıyor. Daha çok şey yapılması gerektiği ortada” dedi.

CİDDİ ALIYORUZ

ETI açıklamasının sonunda ise şu ifadeleri kullandı: ETI Türkiye’deki durumu ciddi alıyor ve buna yanıt verebilmek için çalışıyor. Markalar kadınların eşit ve adil şekilde çalışması gerektiğin farkında ve fabrikalarda çocuk işçi olmaması gerektiğini savunuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!