'Uludağ Ekonomi Zirvesi' devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Uludağ Ekonomi Zirvesi devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2013 13:45

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, “Uludağ Ekonomi Zirvesi” ikinci gününde devam ediyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak 'Karın peşinden gitmek için doğu veya güneye bakmak gerek' dedi.

Haberin Devamı

Zirvenin ilk gününde, açılış konuşmalarına geçilmeden önce, ihracatın ve ihracatçının rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Faktoring Derneği ve Türk Eximbank arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Daha sonra geçilen açılış konuşmalarında kürsüye gelen Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, “Bireysel emeklilik sigortası projesi, ekonomimiz açısından çok önemli. Projeyi Avrupa'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşına anlatarak, burada biriktirdikleri tasarrufları Türkiye'ye aktarmaya çalışacağız” dedi.

Ardından söz alan Capital ve Ekonomist dergilerinin yayın direktörü Rauf Ateş de zirveyi bundan sonra globalleşen bir çerçevede yapmak istediklerini söyledi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da açılış konuşması yaptı.

Coca-Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent ise “Benim Hikayem” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada,kariyerine 1979'da Atlanta'da başladığını dile getirdi.
Kent, “İlk 10 ayımı kamyonlarda geçirdim. Sabah saat 04.00'te kalktım, kamyonları yükledim ve marketlere ve büyük satış noktalarına kamyonlarda Coca-Cola sattım” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Standard & Poor's'un Türkiye'nin notunu yükseltmesiyle ilgili olarak, “Biz konuştukça kredi derecelendirme kuruluşları olduklarından daha değerli hale geliyorlar” ifadesini kullandı.Türkiye'nin kendi derecelendirme kuruluşu kurması konusunda ise Babacan, “Bankalar Birliğimiz bu konuda ciddi şekilde tartışıyor. Bunun ortaklık yapısı, işleyiş yapısı üzerinde bir ekip çalışıyor” dedi.

’Sürdürülebilir-Sosyal Büyüme’ paneli

Zirvenin ikinci gününde ’Sürdürülebilir-Sosyal Büyüme’ adlı panelde Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, sürdürebilir kalkınmanın çok değişik bir kavram olduğunu söyleyerek, "Tüketici talepleri her geçen artıyor. Tüketici adedi de artıyor. Dünyadaki doğal kaynaklarda hızla tükeniyor. Bu çok büyük bir sorun. Dünyanın nüfusu 7 milyar. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olacağını biliyoruz. Bugün tanıdığımız canlı türlerinin yarısının bu yüzyılın sonunda olmayacağını biliyoruz. Böyle tüketime devam edersek dünyanın 4 ile 6 derece ısınacağını biliyoruz. 2050 yılında bu şekilde tüketmeye ve üretmeye devam edersek 2.3 adet dünya lazım bize" diye konuştu.

Yeni ülkelere bakmak gerek

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, karlılık ve büyümenin, şirketler için olmazsa olmaz bir gerekliliği olduğunu dile getirerek, hedeflerin kısa vadeli fırsatları yakalamak değil, ülke ekonomisine katkı sunacak yatırımları hayata geçirecek stratejik planlar yapmanın önemine değindi. "Karın peşinden gitmek için doğuya ve güneye doğru gitmek, en azından bakmak gerekiyor. Brezilya, Rusya, Çin’de, Hindistan’da belli yavaşlamalar olduğu gözüküyor. Çin’de 10-15 yıl üst üste zarar etmeden kara geçebilen batılı bir ülke yok. Bu durumda yeni ülkelere bakmak gerekiyor. Güneydoğu Asya’ya, girişkenliği bakımından Vietnam, Endonezya önemli ülkeler. Afrika’nın ortasına, kuzey Afrika’ya bakılması gerekiyor. Pazar olarak çok tabi Avrupa’ya ilgiyi azaltmamalıyız ama yeni tarzda ülkelere de odaklanmalıyız." diye konuştu.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul konuşmasında holdingin ana hedefleri ve vizyonu ile ilgili bilgiler verdi. Sabancı Holding olarak sürdürülebilirlik konusunda birinci hedeflerinin ticari karlılık ve büyüme olduğunu anlatan Kurtul, "Net olarak karlılık içinde büyüme.Hem karlılık hem de büyüme. İkinci olarak çevreye duyarlılık, üçüncü olarak da sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmek. Üçünü doğru şekilde yaptığımız taktirde Sabancı Topluluğu hissedarlarına daha fazla değer yaratacak." dedi.  

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ise hayatın sürekli değiştiğini anlatarak, "Büyüme içeride ve dışarıda devam ediyor. Organizasyon yapısında sadeleşiyoruz. Sürdürülebilirlik adına sosyal şirkete dönüşmeye çalışıyoruz. Dünkü modelle başarılı olmak mümkün değil. Sosyal şirket, tüketiciye yakın olmak demek. Ülker olarak çok geniş bir tüketici kitlemiz var kadınlar ağırlıklı 7 bin 200 civarında kadın çalışanımız var. Toplumdan kazanıyoruz topluma ait kaynakları kullanıyoruz ve bunları yerine geri koymamız gerekiyor. Bu kaynakları israf etmeden tasarruflu ve yerine koyacak şekilde bir çalışmanın içinde olmamız gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!