Ulubaş: 24 bin ithal büyükbaş hayvan gelecek

Güncelleme Tarihi:

Ulubaş: 24 bin ithal büyükbaş hayvan gelecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 18:45

ET ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, et açığının en büyük nedenlerinin kurumun özelleştirilmesi ve terör olduğunu söyledi. Ulubaş, Ege Bölgesinde ithal canlı hayvan kesimi yapılacağını belirterek, Aralık ayında Avustralya'dan gelecek toplam 24 bin ithal tosun ve büyükbaş hayvanın İzmir Limanı'ndan bölgedeki yetkili kesimhanelere gönderileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ulubaş, Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen ‘İthal Hayvanların Satışı ve Pazarlanması’ konulu toplantıya katıldı. Bekir Ulubaş, Türkiye'de son yıllarda oluşan et açığının en önemli sebebinin Et ve Balık Kurumu'nun zamansız özelleştirilmesi olduğunu öne sürdü. Et Balık'ın 90'lı yılların başında özelleştirilen ilk kurum olduğunu hatırlatan Ulubaş, “Ben özelleştirmeye karşı değilim ama bu uygulama ile besicinin ve süt üreticisinin garanti pazarı kayboldu. Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirilmesi yanlış bir karardı” dedi.

Et açığının diğer bir nedeninin de yaşanan terör sıkıntısı olduğunu kaydedie Bekir Ulubaş, “Şu anda Ağrı Valisi Ali Yerlikaya ile görüştüm. Şırnak'ta terörden önce 5 milyon koyun ve 18 yayla olduğunu söyledi. Terörle birlikte yaylaların 16'sı kapatılmış. Şırnak'taki 5 milyonluk koyun sayısı yaylaların kapatılması ile şu anda 100 bine düşmüş. Türkiye'de de şu anda 15- 20 yıl önce 40 milyon olan koyun sayımız 20 milyona düşmüş durumda. Terör hayvancılığın gelişmesi açısından önemli bir sıkıntı. Güneydoğu'da hayvancılığın bitmesi göç demektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

2005 yılı Ağustos ayında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın talimatı ile Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirilme kapsamından çıkarıldığını hatırlatan Ulubaş, geçen süreçte kurumun tüm teknolojisinin yenilendiğini kaydetti. 90'lı yılların başında kurumda 4 bin kişi çalışırken şu anda 680 kişi ile hizmet verdiklerini ifade eden Ulubaş, “Kurumumuzun özelleştirilme kapsamından çıkarılmasının ardından elimizde kalan 8 işletme ile 100 bin sığır kesimi yaptık. Depolarımız şu anda etle dolu. İsteyen herkese ve kuruma istediği kadar et verebiliriz” dedi.

24 BİN İTHAL BÜYÜKBAŞ GELECEK

Ege bölgesinde kesimlere başlayacaklarını ifade eden Ulubaş, “4 Aralık'ta Avustralya'dan İzmir Limanı'na gelecek 6 bin tosun İzmir, Afyon ve Burdur'da bakanlıktan yetki almış kesimhanelerde kesilecek. 16 Aralık'ta yine Avustralya'dan gelecek 18 bin büyükbaş, İzmir Limanı'ndan yetkili kesimhanelere gönderilecek” dedi.

Türk insanının ithal etle doyurulmaması gerektiğini ama yaşanan sıkıntıya karşı acil önlem olarak ithalata gidildiğini anlatan Ulubaş, “Ülkenin kendi üreticisinin eti ile doyması için gerekli hazırlıklar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda yapılıyor. Şu anda besicilik için faizsiz kredi uygulaması mevcut. Ayrıca bakanlığımız doğrudan ete ve besi danacılığına da ayrı bir destek için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Haberin Devamı

ET FİYATLARI YÜKSELMEZ

İthal etin kilosunun 12 lira artı KDV olarak belirlendiğini Ulubaş, Kurban Bayramı'ndan yeni çıkıldığı için ete talebin fazla olmadığını, bu nedenle fiyatlarda da “yükselme olacak” tahminlerine katılmadığını söyledi. İthal hayvanların etinin kalitesi ile ilgili eleştirilerin anlamsız olduğunu söyleyen Ulubaş, “İthal hayvanların eti için simsiyah tabirini kullananlar var. Bu hayvanların etleri, Erzurum yaylasında otlayan hayvanlarımızınki ile aynı. İnanın hayvanlar gelirken, gemilerde bir avuç bile arpa yemiyor. Çünkü yaylada hep otla beslenmiş. Üstelik suni yem yiyen hayvanın eti kırmızı olur. Domuz yemi yedikleri eleştirilerinin de aslı astarı yok. Bu hayvanların bütün tahlilleri hem o ülkelerde hem de Türkiye'de yapılıyor. Tahlil tamamlanmadan kesime izin vermiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!