Ulaştırma Bakanlığı Twitter’ın takipçisi

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma Bakanlığı Twitter’ın takipçisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 00:00

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Twitter’ın Türkiye’de yasal zemini olmadığını belirterek, “Reklam alıyorlar ama Türkiye’de tek kuruş vergi ödemiyorlar.Facebook ve Youtube gibi Türk Ticaret Kanunu’na tabi bir şirket kurmaları gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Gezi Parkı eylemleri soruşturması kapsamındaki Twitter gözaltılarının hukuksuz olduğu savunulurken, sosyal ağın Türkiye faaliyetleri de mercek altına alınacağa benziyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Twitter’ın Türkiye’de yasal zemini olmadığını belirterek, “Reklam alıp Türkiye’ye tek kuruş vergi bile ödemiyorlar” dediler.

KORUNMA YASASI BULUNMUYOR

Gezi Parkı eylemleri için Ankara, İstanbul ve İzmir’de savcılıklar sosyal medyada halkı isyan ettikleri ve propaganda yaptıkları iddiasıyla soruşturma açıp, “twitter gözaltıları” yaparken, Twitter, Facebook, Youtube gibi yurtdışı servis sağlayıcılarının, Kişisel Verilerin Korunması Yasası olmadığı için Türk yargı makamlarından yapılan, “içerik ve erişim bilgilerinin verilmesi taleplerini” reddettikleri de belirtiliyor.

FACEBOOK VE YOUTUBE KURDU

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Twitter’ın Türkiye’de yasal zemini olmadığını belirterek, Hürriyet’e, “Türk Ticaret Kanunu’na tabi bir şirket kurmaları gerekiyor. Facebook ve Youtube da eskiden aynı hukuki statüdeydi. Ancak, bu iki kuruluş şu anda Türk Ticaret Kanunu’na tabi şirket kurdu ve şu anda yasal zeminleri var. Ancak Twitter şu anda bu kapsamda hala değil. Yasal zeminden yoksun durumda” bilgisini verdiler.

SORUŞTURMALAR SÜRÜYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları ise Hürriyet’e, Gezi Parkı eylemleri için sosyal medyada halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları iddiasıyla başlatılan “twitter soruşturmasının” halen sürdüğünü belirttiler. Sosyal medya başta televizyonlar ve polis kameralarındaki görüntüleri ve gazetelerdeki fotoğrafları da değerlendiren savcılık, delil toplama aşamasını yürütürken, savcıların daha sonraki aşamada, Twitter, Facebook, Youtube gibi yurtdışı servis sağlayıcılarından “içerik ve erişim bilgilerinin verilmesi talebinde” Bulunabilecekleri belirtildi. Ancak, yurtdışı servis sağlayıcıları Türkiye’de, Kişisel Verilerin Korunması Yasası olmadığı için Türk yargı makamlarından yapılan bu tip başvurulara daha önce ret yanıtı vermişti.

Haberin Devamı

Koruma duvarı eksik
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu eski savcılarından Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doç Dr Hakan Kızılarslan da Hürriyet’e, şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye’nin Siber Suçlar Sözleşmesi’ni imzaladı. ABD ile aramızda Adli Yardım Sözleşmesi de var. Ancak, Twitter, Facebook gibi yabancı server sahipleri, savcılıklarca talep edilen içerik ve erişim bilgilerini vermiyorlar. Gerekçeleri de Türkiye’de kişisel verilerin korunmasına yönelik kanun olmaması. 1996’dan bu güne kadar bu yasa çıkarılmadı. Şimdi de Meclis’te bekliyor. Savcılıklardan Gezi soruşturmalarıyla ilgili olası içerik ve erişim bilgisi taleplerini Twitter yine ‘Yasanız yok, koruma duvarı eksik’ diye reddedecek.”

Haberin Devamı

E-sabıka dönemi başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Türksat AŞ ile Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, vatandaşlar, sabıka kaydına ilişkin “Adli Sicil Belgelerini” e-Devlet Kapısı’ndan alabilecek. Türksat’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, “www.turkiye.gov.tr” adresli e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak adli sicil kayıt belgelerinde bir barkod numarası da bulunuyor. Vatandaşların e-Devlet kapısından alacakları belgenin ne için kullanılacağı bilgisini, dikkatlice tanımlamaları gerekiyor. e-Devlet Kapısı kullanıcıları, çıktı alarak bu belgeyi ilgili kurumlarla paylaşabilecek.

Paylaşım yapılan kurum yetkilileri, e-Devlet üzerinden giriş yaparak, belge üzerindeki barkod numarası ve belge sahibinin TC kimlik numarası ile belgenin orijinalini görüntüleyerek doğrulayabilecek. Böylece sahteciliğin de önüne geçilmiş olacak. Türkiye’de günde ortalama 45 bin kişinin bireysel adli sicil kayıt başvurusu yapıldığı bildirilen açıklamada, adli sicil belgelerinin e-Devlet üzerinden verilmesiyle, vatandaşların büyük bir zaman kaybından kurtulmuş olacağının altı çizildi. E-Devlet üzerinden belgeyi alabilmek için “e-Devlet Kapısının kayıtlı kullanıcısı” olmak gerektiği kaydedilen açıklamada, bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon kayıtlı e-Devlet kapısı kullanıcısı arasında bulunmayanların, en yakın PTT merkezlerine giderek şifrelerini alıp kayıtlı kullanıcı olabilecekleri ifade edildi. Açıklamada, e-Devlet Kapısı’nın aynı zamanda elektronik imza veya mobil elektronik imza ile de kullanılabildiği hatırlatıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!