Ufuk Sandık: Satılan her 100 otodan 44'ü ithal

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Satılan her 100 otodan 44ü ithal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Yılın ilk dört ayında ithal otomobillerin pazar payı yüzde 44'e yükseldi. Ocak-nisan döneminde pazarda 27 bin 196 adedi ithal, 35 bin 292'si ithal olmak üzere toplam 62 bin 488 adet otomobil satıldı. Buna göre satılan her 100 otomobilden 44'ü ithal oldu. Yerli otoların pazar payı ise yüzde 56 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalatın payı yüzde 33 olarak gerçekleşmişti.

1999 Ocak-nisan dönemi toplam otomobil satışları, üretim ve satışların en yüksek olduğu 1993 yılına göre yüzde 53, 1998 yılına göre de yüzde 28 azaldı. 1998 yılına oranla ithal otomobil satışları yüzde 5, yerli otomobil satışları ise yüzde 39 azaldı.

Satış rakamlarına göre ithal otomobilciler ekonomik krizi yerli üreticilere göre daha hafif atlatıyor. Yerli üreticilerin satışlarında hızlı bir düşüş görülürken, ithalatçıların satışlarında geçen yıla göre sadece yüzde 5 düşüş olduğu dikkati çekiyor. 1998 yılının dört ayında 28 bin 539 adet olarak gerçekleşen otomobil ithalatı, bu yıl 27 bin 196'ya geriledi. İthalat dört ayda AB ülkelerinden yüzde 9, Uzak Doğu ülkelerinden yüzde 1, Doğu Bloku ülkelerinden ise yüzde 77 oranında arttı.

VOLKSWAGEN BİR NUMARA

Volkswagen bu yılın dört ayında da, ithalat liderliğini korudu. Dört ayda 6 bin 888 adet otomobil satan Volkswagen, ithal rakiplerine fark attı. Volkswagen'den sonra en fazla otomobil satan Opel'in dört aylık satışı 4 bin 387 adetde kaldı.

İhracat dört ayda üçe katlandı

TÜRK otomotiv sektörü, yılın ilk 4 ayında ihracatını, geçen yıla göre yüzde 30.32 oranında artırarak, 744.3 milyon dolara ulaştırdı. Geçen yılın aynı döneminde, 571 milyon 174 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. İhracatta en önemli gelişme ise otomobilde yaşandı. Otomobil ihracatı, üçe katlanarak, sektörde uzun süredir hedeflenen ‘‘ihracat patlaması’’nın habercisi oldu. 1998'in 4 ayında 56.4 milyon dolar olan otomobil ihracatı, bu yıl 162.1 milyon dolara tırmandı. Yıl sonunda bu rakamın 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Otomobil ihracatındaki artışta en büyük pay, Oyak Renault'nun oldu. Yıl sonuna kadar 60 bin adede ulaşacağı açıklanan ‘‘Megane Wagon’’ ihracatı, Mudanya ve Gemlik'deki limanlardan Marsilya'ya giden gemilerle devam ediyor. Ancak, oto ihracatında patlama yaşanmasına rağmen, otomotiv sektörü ihracatında en büyük payı 381 milyon dolarla yine yan sanayii ürünleri aldı.

Motosiklet sezonu açıldı

TÜRKİYE'de motosiklet talebi giderek yükseliyor. Öncelikle küçük yerleşim yerlerinde ve tatil yörelerinde yaygınlaşan motosiklet kullanımı, büyükşehirlerde de artmaya başladı. Talepteki bu artışla birlikte, motosiklet pazarında da rekabet kızışıyor. Pazara her gün yeni markalar ve modeller satışa sunuluyor.

METRO MOTOR

Türkiye'nin ilk motosiklet plazasını açan ve Türkiye çapında 30 servis ağı ve satış noktası bulunan Metro Motor, Kawasaki, Aprilia ve Hyosung markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Pazardaki ilk yılında 800 adet motosiklet satışı yapan Metro Motor, bu yıl 1000 adet motosiklet satışı hedefliyor. Metro Motor, ayrıca 2000 yılında Türkiye'de Güney Koreli Hyosung marka motosikletlerin üretimini planlıyor.

HERO PUCH

Avusturya kökenli Puch motosikletlerin, Türkiye distribütörü değişti. Uzun süren görüşmelerden sonra geçen yılın son aylarında yapılan anlaşmaya göre, Hero Puch motosikletlerin Türkiye distribütörü, Artek İç ve Dış Ticaret şirketi oldu. Daimler-Steyr lisansı ile üretilen Puch Hero Türkiye pazarına başlangıç olarak motosiklette Hero Pucsh Stream, Hero Puch Envoy, Hero Puch Turbosport, Hero Puch Sheriff ve Hero Puch Standart modelleri ile scooter'da ise Hero Winner modeli giriş yaptı.

Citroen’den yan kapılı dizel Berlingo

GEÇEN yıldan itibaren Citroen Türkiye distribütörü Baylas Otomotiv tarafından ithal edilen Berlingo'nun yeni bir versiyonu satışa sunuldu. Berlingo 1.9 D Multispace PLC, yandan açılan sürgülü kapısıyla giriş çıkış kolaylığı sağlıyor. Yakıt tüketimi düşük olan Berlingo'nun 1868 cc. hacmindeki dizel motoru 80 beygir güç üretiyor. Binek bir otomobil olan Berlingo 1.9 Multispace PLC, gerektiğinde katlanabilen koltuklar sayesinde 650 kg. yük taşıyabiliyor. Yan kapılı Berlingo'nun ticari versiyonu da binek versiyonu ile aynı anda satışa sunuldu. Yan kapılı ticari Berlingo 800 kg. yük taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

Oto radyoları gülümsüyor

GÜNÜMÜZDE otomobilin dış çizgilerindeki aerodinamik yapı otomobilin içinde ve ön panellerde de etkisini gösterdi. Yeni VW Beetle, Renault Twingo, Ford Ka, Mercedes A serisi, bu değişimin öncüleri arasında yer alıyor. Bu düşünceden yola çıkan Blaupunkt, ‘‘Funline’’ adını verdiği yeni ön panel çizgilerine uyumlu bir oto radyo teybi üretti. Blaupunkt'un yeni radyo teybi cesur çizgileriyle dikkat çekiyor. Blaupunkt'un klasik çizgisinin dışında daha estetik ve fonksiyonel ön panel dizaynına sahip olan ‘‘Funline’’ serisi hem ses hem de görünüşte keyif vermeyi amaçlıyor. Funline serisindeki bir diğer özellik ise ön panelde en çok kullanılan fonksiyonların simetrik olarak panelde en uygun noktalara yerleştirilmesi. Sesi kontrol eden ses kontrol düğmesi ile istasyon arama düğmesi ön panelde sağ ve sol uçlara yerleştirilmiş.

DaimlerChrysler'inkár patlaması

ALMAN Daimler Benz ile ABD'li Chrysler firmalarının birleşmesiyle oluşan otomotiv devi DaimlerChrysler bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre kárını yüzde 23 arttırarak, bu yıl kár patlaması yapacağının işaretini verdi. DaimlerChrysler yetkilileri, 1999'un ilk üç ayında aldıkları olumlu sonuçla 1999 yılı satış hedeflerini 131.8 milyar dolar'dan 137 milyar dolara çıkarttıklarını söylediler.Yılın ilk üç aylık döneminde şirket kárındaki artışın yarısı Amerikan pazarından geldi.

ORHAN Ülgür, Genoto Pazarlama A.Ş.'nin Genel Müdürlüğü görevine atandı. Uzun yıllardır Doğuş Otomotiv bünyesinde çalışan Orhan Ülgür Doğuş Grubu'ndaki görevine yine Doğuş Holding kuruluşu olan Genoto Pazarlama'da devam edecek. Genoto Pazarlama, Volkswagen, Audi ve Seat markaları ile satış ve satış sonrası hizmetlerde bulunuyor.

NİSSAN Motors'un tüm distribütörleri arasında düzenlediği ‘‘Servis Teknisyenleri Yarışması’’ için geri sayım başladı. Nissan Otomotiv Türkiye finalinde birinci olan Nissan 4S Plaza Ganioğlu Otomotiv'den Cihan Deniz, Dubai'de yapılacak Orta Doğu Finali'nde Türkiye'yi temsil edecek. Türkiye birincisi bu finalde ilk iki derece arasında yer alırsa, Japonya'da yapılacak yarışmanın son etabında yarışabilecek.

DAEWOO uzun süredir üzerinde çalıştığı karma yakıt ile çalışan otomobilin test çalışmalarında son aşamaya geldi. Nubira modeli üzerinde uygulanan karma sistem halen Matiz'de kullanılan MPI enjeksiyonlu 3 silindirli motor ve alternatif akım bataryalarından oluşuyor. VOLKSWAGEN Grup içinde yer alan İspanyol Seat’ın yeni kurumsal kimliği şirketin 21'inci yüzyıl imajını yansıtıyor. Seat'ın yeni kurumsal kimliği ‘‘Automotive joy of life’’ temasını prensip alarak hazırlandı ve yeni renkler tutku, sportif kişilik, dinamizm, teknoloji, kalite ve prestiji simgeliyor.

BMW ve Land Rover Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv'in İstanbul Avcılar'daki servis bölümü artık cumartesi günleride tam kapasite çalışıyor. Buna göre, çalışma saatleri hafta içi 08.30-19.45, cumartesi ise 08.30-17.30 olmak üzere değiştirildi.

FULDA, müşteri odaklı pazarlama anlayışı çerçevesinde ‘‘hizmeti müşterinin kapısına götürme’’ uygulaması başlattı. Anadolu ve Avrupa yakasında iki ayrı ekiple başlatılan çalışmada, özel olarak hazırlanan servis minibüsleri müşterilere evlerinin veya işyerlerinin kapısında lastik değiştirme hizmeti veriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!