Ufuk Sandık: Japonlar ithal otomobili sevdi

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Japonlar ithal otomobili sevdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Dünyanın en büyük otomotiv sanayiilerinden birine sahip olan Japonya'da ithal araçlara olan talep büyüyor. Japonya Motorlu Araç İthalatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, nisan ayında ithal otomobil satışları yüzde 1.8 artarak 19 bin 382 adete yükseldi.

MERCEDES İLK SIRADA

Japonya'da ithal motorlu araçlar sıralamasında altı aydır ilk sırda yer alan Mercedes-Benz, nisan ayında da ilk sıradaki yerini korudu. Mercedes-Benz, ithal motorlu araç piyasasında yüzde 21 paya sahip. Ardından piyasada yüzde 16 pay ile Volkswagen ve yüzde 9 pay ile BMW geliyor.

Almanya'dan ithal edilen otomobil satışları yüzde 5.5 artarak 11,065 adete, Mercedes satışları yüzde 40.6 artarak 3,949 adete, Opel satışları yüzde 3.1 artarak bin 383 adete, Almanya üretimi Ford otomobillerinin satışı da yüzde 183.6 artarak 431 adete yükseldi.

Amerikan otomobillerinin satışının yüzde 24.2 artarak 4,363'e yükseldiği kaydedildi. Amerikan üretimi Ford'un satışlarının yüzde 2.6 artarak 240 adete, Honda'nın satışlarının da yüzde 371.1 artarak bin 630'a yükseldi. Japonya'da Ka modeline olan güçlü talep Ford'un satışlarının Nisan ayında artmasına yol açtı.

Amerikan üretimi diğer otomobillerin satışının düştüğü Japonya'da; DaimlerChrysler'in satışları yüzde 39.7 düşerek 505'e, GM'in satışları yüzde 8.8 azalarak bin 167'ye geriledi.

Nisan ayında İngiliz otomobillerinin satışı yüzde 15.2 gerileyerek 1282 adet, İsveç otomobillerinin satışı yüzde 19 düşerek 942 adet, Fransız otomobillerinin satışı yüzde 14.5 azalarak 655 adet, İtalyan otomobillerinin satışı yüzde 22.4 düşerek 547 adet, İspanyol omotobillerinin satışı da yüzde 62.9 gerileyerek 49 adet oldu.

FORD ilk üçe girdi. 1999 Türkiye Ralli Şampiyonası sezonunu ‘‘eğitim yılı’’ olarak değerlendirmesine karşın, Ford-Mobil Motosport Türkiye 2'inci yarışında da ilk 3'e girmeyi başardı. Ford, Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 2'inci ayağı, 20. Pirelli Sipahi-Koçibey Rallisi'nde Levent Gür-Macit Gür ile genel klasmanda üçüncü, Grup A'da da ikinci oldu.

PİRELLİ tüketiciyi bilgilendirmek ve lastik kullanımı konusunda bilinçlendirmek amacıyla mayıs ve haziran ayları boyunca yetkili servisli satıcılarında ‘‘Güvenli Lastik Günleri’’ kampanyası başlattı. İki ay boyunca seçilmiş Pirelli Yetkili Servisli Satıcılarına gelen tüketicilerin lastiklerinin diş derinliği ve hava basıncı kontrolü bedelsiz yapılacak.

TOYOTASA yetkili satıcıları Londra'da toplandı. Toyotasa yöneticileriyle birlikte 140 kişinin katıldığı toplantıda ekonomik krizin otomotiv sektörüne etkileri değerlendirildi.

Bravo'nun kardeşi Brava

TOFAŞ-Fiat, Türkiye'de üretmeyi planladığı Brava'yı ilkönce ithal olarak piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Haziran ayında yapılacak tanıtımın ardından satışa sunulacak Brava'nın 1.6 SX modeli Türkiye'ye getirilecek. Brava'nın yerli üretimine ise yılın son çeyreğinde Tofaş'ın Bursa'daki tesislerinde başlanacak. Brava 1.6 SX modelinin 1581 cc. hacmindeki motoru 103 beygir gücünde. Azami hızı 180 km. olan Brava'nın 0'dan 100 km'ye çıkış süresi 11.5 saniye. Şehiriçinde 10.8 litre yakıt tüketen Brava'nın 90 km. sabit hızda 100 km'deki yakıt tüketimi ise 5.6 litre.

Nissan'dan boyun ve bel için esnek koltuk

NİSSAN çarpışma anında bel, baş, boyun yaralanmalarını en aza indirmek için özel bir koltuk geliştirdi. Arkadan bir araç çarptığında sürücü ve yolcunun koltukta ensesini koruyan parça, 5 santimetre öne, 2.5 santimetre yukarıya kayarak enseyi tamamen kavrıyor. Böylece, başın şiddetle savrulmasını önlüyor. Arkadan çarpma anında başın savrulması, boyundaki sinir ve kasların gerilmesi ya da kopması, felçlerin en önemli nedenlerinden biridir. Nissan'ın geliştirdiği ‘‘esnek koltuk’’, 10 kilometre hızla arkadan çarpılan bir araçta bile harekete geçiyor. Nissan bu koltuğu 1998 Ekim'inden bu yana Cima (FY33) modelinde kullanmaya başladı. Aynı zamanda ‘‘esnek koltuk’’ bir yıl içinde ihraç edilecek bütün otomobillere de takılacak.

Ford'un ‘Ranger’’ı geliyor

FORD OTOSAN, Ford Cargo ve Ford Transit'le ticari araçlar pazarında sağladığı başarıyı Ford Ranger'la bir üst noktaya taşımayı amaçlıyor. Ford Otosan tarafından ithal edilen Ranger, Türkiye'de satışa sunuldu. Ford Ranger otomobillerin konforunu, ticari araçların kullanışlılığını ve arazi araçlarının gücünü bünyesinde topluyor. Ford Ranger'ın Regular Cab 4x2 (tek kabin, iki çeker), Double Cab 4x2 (çift kabin, iki çeker) ve Double Cab 4x4 (çift kabin, 4 çeker) olmak üzere üç farklı seçeneği bulunuyor. XL seçeneğinde; hidrolik direksiyon, sürücü hava yastığı, klima, ayarlanabilir direksiyon, merkezi kilit, elektrikli camlar, gündüz ve gece ayarlı iç aynalar, arka kafalıklar, elektrikli aynalar, radyo/kasetçalar, kumaş döşeme, renkli cam, krom ızgara gibi aksesuarlar bulunuyor.

Audi A3'ün 5 kapılısı da var

AUDİ A3'ün talep üzerine üretilen 5 kapılı modelinin Türkiye'de satışına başlandı. Audi'nin en fazla ödül kazanan otomobillerinden olan A3'ün 5 kapılı modeli Ambition, Attraction ve Ambiente olmak üzere farklı sitili temsil eden 3 aksesuar paketiyle satılıyor. A3 5 kapılı versiyonu dört motor seçeneği sunuyor: 150 ph ya da 180 ph'lık motor seçeneklerinin yanı sıra 180 ph güçte Audi A3 1.8 T quattro ve önden çekişli, 180 ph güçte Audi A3 1.8 T. Audi A3 çekici tasarımı, dinamik görüntüsüyle piyasaya sürüldüğü 1996 yılından bu yana büyük beğeni topladı. Audi A3, Londra Tasarım Müzesi ‘‘101. Statement of Design’’, Almanya Ürün Tasarım Ödülü, Westphalia Design Centre tarafından verilen ‘‘1997 Sıradışı Tasarım Kalitesi için Kırmızı Nokta’’ ödüllerinin de bulunduğu birçok ödül kazandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!