Ufuk Sandık: 5. vites

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: 5. vites
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Nissan, Amerikan J.D. Power and Associates'den 1998 yılının ‘‘En Kaliteli Pick-up’’ ödülü aldı. Her yıl verilen bu ödülde Nissan, ‘‘Pick-up’’ segmentinde birincilik alarak, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

OPEL'in başarılı bayisi Gedizler Otomotiv yeni plazasını Mersin'de hizmete soktu. Televizyon odasından kütüphaneye, geniş bekleme salonlarından bilardo salonuna kadar her ayrıntının düşünüldüğü plazada, müşteri memnuniyeti ön plana çıkarılmış.

TÜRKİYE Genel Distribütörlüğü Artek tarafından yapılan Hero Puch motosikletleri uygun fiyatlarıyla dikkati çekiyor. Hero Puch, Scooter pazarına Hero Winner, motosiklet pazarına ise Hero Puch Turbosport, Stream, Sherrif ve Envoy modelleriyle giriş yaptı.

SAAB otomobillerine Kanada sigorta şirketlerinden indirim... Kanada'nın önde gelen sigorta şirketi ICBC, Saab Aktif Baş Desteği sisteminin yaralanmaları önemli ölçüde azaltması nedeniyle Saab 9-5 ve 9-3 modellerinde 100 dolarlık indirim uygulamaya başladı.

Otomobile kampanya dopingi

KRİZ nedeniyle satışları bıçak gibi kesilen otomobilciler, krizi düzenledikleri cazip kampanyalarla aşmaya çalışıyor. Yerli üreticiler ve ithal otomobilciler, piyasayı ‘‘kampanya bombardımanı’’na tuttu.

Bazı firmalar, sıfır faizli kredi olanakları ile müşteri çekmeye çalışırken, bazı firmalar da peşin alımlarda, ‘‘güvenlik’’ veya ‘‘konfor paketi’’ adı altında donanımları ücretsiz veriyor, Ek Taşıt Alım Vergisi ve kasko bedelini talep etmiyor.

Türkiye'de iç piyasadaki daralmayı aşmaya çalışan otomobil firmalarının düzenlediği kampanyalar şöyle:

Tofaş: Belli model otomobiller için düzenlenen ‘‘Mavi Boncuk’’ kampanyası sürüyor. Bu kampanyada, camında ‘‘Mavi Boncuk’’ çıkarması bulunan otomobilleri daha uygun fiyatlarla satın alma imkanı bulan tüketiciler, ayrıca diğer modeller için de 12 ay vadeli yüzde sıfır faizli krediden yararlanabiliyor.

Renault: Ekonomik krizi ithalat ile aşmaya çalışan firma, peşin alımlarda kasko bedelini müşteriden almıyor ve vergi artışını fiyatlara yansıtmıyor. Herhangi bir peşinat ödemeden kampanyaya katılanlar, hemen teslim aldıkları otomobilin ücretini Mayıs ayında ödeyebiliyor. Kampanyada ayrıca, Megane, Scenic ve Twingo modelleri 450 dolar taksitle 24 ay vadeli alınabiliyor.

Ford: Firma, Escort ve Fiesta modelleri için uygulanan kampanyada, peşin alımlarda güvenlik veya konfor paketi adı altındaki donanımları ücretsiz veriyor. Bu iki modeli krediyle almak isteyenlere ise, yüzde sıfır faizli kredi imkanı sağlanıyor. Mondeo modeli için sürdürülen kampanyada ise, peşin alımlarda 750 milyon liralık indirim uygulanıyor.

Toyota: Corolla veya Avensis model otomobil alanlara, 5 milyar liraya kadar 3-24 ay arası yüzde sıfır faizli kredi veriliyor. Peşin alımlarda ise güvenlik paketi, otomotik vites veya klima için müşteriden ücret talep edilmiyor.

Mitsibushi: Firma, ‘‘Avrupalı Japon’’ sloganı ile Türkiye'de satışına başladığı Carisma modelleri için yüzde sıfır fazli 6 ay vadeli kredi olanağı tanıyor.

Opel: Vectra, Astra ve Corsa modelleri için düzenlenen kampanyada 5 milyar liraya kadar 3-12 ay arası yüzde sıfır fazli kredi olanağı sağlanıyor. Astra ve Corsa modelleri için de, bir milyar lira 3 ay vadeli yüzde sıfır faizle kredi veriliyor.

Honda: Civic 4 kapı modeli için düzenlenen kampanyaya katılanlar, 1.5 milyar liraya kadar 6 y vadeli yüzde sıfır faizli kredi kullanabiliyor, ayrıca klimaya da ücretsiz sahip olabiliyor.

Nissan: Primera Special Edition modeli için yüzde sıfır faizli 4 ay vade kolaylığı sağlanıyor.

Alfa Romeo: Alfa almak isteyenlere iki büyük fırsat sunuyor. Kredili alımlarda 3 milyara kadar 12 ay vadeli ve sıfır faizle kredi fırsatı sunan Alfa Romeo, peşin alımlarda ise büyük indirim avantajları veriyor. Alfa Romeo'nun şubat ayında başlattığı kampanya tüm Alfa Romeo modelleri için uygulanıyor.

Ocak'ta 15 bin yeni araç trafiğe kaydoldu

OTOMOBİL'de yaşanan krizi Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) rakamlarında görmek mümkün. (DİE) verilerine göre, ocak ayında trafiğe 15 bin 65 adet motorlu taşıtın kaydı yapılırken, 393 adet motorlu taşıtın ise trafikten kaydı silindi. Buna göre, trafikte artan toplam araç sayısı 14 bin 672 adet oldu. Geçen yıl aynı ayda 28 bin 366 adet taşıtın trafiğe kaydı yapılmış, 495 adet taşıtın ise silinmişti. Buna göre ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, trafiğe kaydı yapılan araç sayısında yüzde 46.9 oranında gerileme oldu. Ocak ayında, trafiğe kayıt yaptıran araçlar, markalarına göre değerlendirildiğinde en çok tercih edilenin Tofaş marka otomobiller olduğu bildirildi. Söz konusu ayda, trafikten ilk defa tescil belgesi alan otomobillerin, yüzde 36.6'sını Tofaş, yüzde 19.6'sını Renault, yüzde 7.2'sini Opel, yüzde 6.6'sını Hyundai, yüzde 5.5'ini Toyota, yüzde 5'ini Volkswagen ve yüzde 19.5'ini ise diğer markalar oluşturdu.

Mitsubishi L200 hem yola hem araziye uyuyor

MİTSUBİSHİ'nin yeni modeli L200, Temsa Otomotiv tarafından Türkiye pazarına sunuluyor. Ticari araç kullanıcılarına ve 4x4 tutkunlarına yeni zevkler tattıracak olan yeni Mitsubishi L200'ün reklam kampanyasında sanatçı Erol Evgin yer aldı. 1998 yılına ait resmi istatistiklere göre Avrupa pazarı pick-up sınıfında yüzde 36,7'lik payla birinci sırada bulunan yeni Mitsubishi L200 modelinin üç versiyonu var. Yeni Mitsubishi L200 Tek Kabin 1125 kg'lik taşıma kapasitesi, 3 tarafa açılan kasa yan kapakları ile yükleme ve boşaltmada kullanım kolaylığı sağlıyor. Mitsubishi L200 Çift Kabin hem iş hem özel kullanım için uygun. Hafta içi işte kullanılabilen Mitsubishi'nin bu modeli hafta sonu ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Yeni Mitsubishi L200 4x4 Çift Kabin de gerçek macera duygusunu 4 çeker sistemiyle bütünleştiriyor.

Monreo'dan yeni Monotüp amortisör

1985 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan amortisör firması Monroe, gazlı amortisör ve sıvama kapatma teknolojisinden sonra Monotüp (tektüplü) amortisörü üretti. Mototüp gazlı/yağlı bir amortisör olup, 3-5 bar basınçtaki konvansiyonel gazlı/yağlı amortisörlede gaz ve yağ birbirleriyle temas ederken, 23-25 bar basınç taşıyan monotüpte bu ikisi birbirlerinden ölü bir pistonla ayrılıyor. Monotüp amortisörlerin avantajları şöyle: Çift tüplü bir amortisör 45 dereceden fazla bir eğimde çalışmazken, Monotüp amortisör her yönde hatta ters bile çalışabilen bir mekanizmaya sahip. Konvansiyonel amortisöre göre yüzde 30 hafif. Yüksek ömrü ve üstün yol tutuşu var.

Avrupalı Japon Space Star Türkiye'de

MİTSUBİSHİ Motors'un Avrupa'da tasarlayarak ürettiği en yeni modeli Mitsubishi Space Star, Türkiye'de satışa sunuldu. Avrupa'da ilk kez geçen yıl ekim ayında pazara sunulan çok amaçlı aile otomobili Space Star, Pilsa tarafından ithal ediliyor. Mitsubishi Space Star'ın Türk pazarına girmesiyle birlikte, Mitsubishi Carisma'yı, Ağustos 98'den bu yana Türk otomobil pazarına sunan Pilsa Otomotiv'in ürün gamı da genişlemiş oldu. Mitsubishi Space Star'ın yüksek tavanı, sürücüye mükemmel bir görüş alanı sağlarken, otomobile biniş ve inişlerde de maksimum rahatlığı temin ediyor. Hareketli, yatabilen ön ve arka koltukları, önde ve arkada geniş ayak boşluğu ve bagaj hacmi ile kullanıcılarına maksimum yaşam alanı sağlıyor.

Mitsusibhi Space Star, 1.3 ECI-MULTI ve 1.8 GDI olmak üzere iki tip motor seçeneğine sahip. Space Star, Türk otomobil kullanıcısına ilk etapta 1.3 motor seçeneğiyle ulaşacak. Daha sonra 1.8 GDI versiyonu da ithal edilecek.

Volkswagen'den iki yeni station wagon

VOLKSWAGEN'in iki yeni kompakt staion wagon modeli, Golf Variant ve Bora Variant'ı ilk kez Cenevre Motor Show'da sergiledi. Polo Variant ve Passat Variant'tan sonra bu iki yeni modelle birlikte Volkswagen'in geniş kullanımlı ve konforlu staion wagon modellerinin sayısı dörde yükseldi. Golf Variant 100 beygirlik motor seçeneğiyle yakında Türkiye'de de satışa sunulacak. Volkswagen'in fuarda ilgi çeken diğer yeni modelleri 3 lt'lik Lupo ve New Beetle'ın RSI spor modeli ise Almanya'da bu yaz piyasaya çıkacak. VW'in ürün gamındaki yenilikler arasında hemen her modelin yeni motor ve ekipman seçenekleri bulunuyor. Golf ve Bora'nın 204 beygir V6 motorlu modeli de bu yıl içinde Avrupa'da satışa sunulacak modeller arasında bulunuyor.

Subaru 98 yılının en iyisi

SUBARU Legacy Staion Wagon modeli Japonya'da ‘‘1999 Yılının En İyi Yeni Otomobili’’ seçildi. ‘‘Yılın Japon Otomobili’’ ödülüyle birlikte, Japon otomotiv sanayinin en önemli iki değerlendirilmesinden biri olarak kabul edilen ve ‘‘Japon Otomobil Muhabirleri ve Araştırmacıları Kurumu’’ tarafından verilen ödül de, sürüş konforu nedeniyle Subaru'ya verildi. Subaru, Legacy Staion Wagon modelini genel station wagon üretim tekniklerini tamamen değiştirerek, dünyada ilk kez sedan modelinin üzerinden değişiklik yaparak üretmek yerine orijinal ‘‘station wagon’’ olarak tasarladı.

Shell Helix Cup 99 başlıyor

SHELL Türkiye'nin sponsorluğunda düzenlenen ve her yaştan motorsporu tutkununun içindeki pilotu keşfetmeye yönelik Shell Helix Cup'99 start aldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Shell Helix Cup tüm amatörlere açık. Üç litre Shell Helix alarak katılabileceğiniz organizasyonda yarışmacılar, teknik organizasyonu üstlenen Apeks Motorsport tarafından yapılacak mülakat ve fiziksel seçimler sonucunda belirlenecek. Ana sponsorluğu Shell Türkiye tarafından üstelinen Shell Helix Cup'a son başvuru tarihi ise 2 Mayıs 1999. Belirlenen 36 finalist güvenlik ağırlıklı özel yarış eğitiminden geçirildikten sonra, toplam 6 yarışmadan oluşan Shell Helix Cup 99 finaline kadar tüm yarışmalara İzmit Körfez pistinde, final yarışına ise İzmir’de katılacaklar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!