Ucuz elektriğin sayacı pahalı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz elektriğin sayacı pahalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanlığı'nın, 22.00-06.00 saatleri arasında tüketilen elektrik enerjisi için ucuz tarife uygulaması kapsamında takılması gerekecek ‘‘zaman ayarlı'' sayaçların Türkiye'de üretilmediği, uygulamaya geçilmesi durumunda ithali zorunlu olan bu sayaçların tüketiciye en az 30-40 milyon liraya malolacağı belirlendi.

ANKA'nın görüştüğü sayaç üreticisi firmalar, elektrik enerjisi tüketim bedellerini, kullanım saatleri itibariyle üç tarifeye göre ölçecek sayaçların, mutlaka elektronik ve çok gelişmiş olması gerektiğini, bu tür bir teknolojinin ise henüz Türkiye'de bulunmadığını ifade ediyorlar. Yerli firmalara bu teknolojiyi oluşturması için 2-3 yıl süre tanınması gerektiğine işaret eden yetkililer, Bakanlığın girişimini altyapısı olmadan ‘‘pat diye alınmış bir karar'' olarak nitelendiriyorlar. Türkiye'de üretimi olmayan zaman ayarlı elektrik sayaçlarının dünyadaki üreticilerinin başında Schulmberger ve Siemens firmaları geliyor. Halen kullanılan mekanik sayaçların fiyatı 3 milyon lira dolayında bulunurken, zaman ayarlı ithal sayaçların tüketiciye maliyetinin en az 30-40 milyon lira olacağı, aranacak ekstra özelliklere göre bu maliyetin 80 milyona kadar çıkabileceği vurgulanıyor.

Buna göre Bakanlık yetkililerinin gece yarısından sonra ucuz tarife uygulaması dolayısıyla sayaçların kısa sürede kendisini amorti edeceği görüşü fazlaca isabetli bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!