"Ucuz arsa olmadığı için konutlar pahalı"

Güncelleme Tarihi:

Ucuz arsa olmadığı için konutlar pahalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 17:47

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üretimi için arsa temininde sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Arsayı ucuza elde edemediğimiz için mamul pahalı oluyor. Pahalı olunca da konutu gereksiz lüks donatılarla pahalıya üretiyoruz. Önce vatandaş ana konutun sahibi olsun, sonra kendi hesabına göre evini düzenlesin” dedi.

Forum İstanbul kapsamında düzenlenen “Gelişme Stratejilerinde Gayrimenkul Yatırımları ve Finansman Sorunu” konulu oturumda, Türkiye’deki konut ihtiyacı ve daha ucuz konut üretimi masaya yatırıldı.

“DAR GELİRLİ İÇİN KONUT ÜRETİMİ SÜRÜYOR”

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, oturumda yaptığı konuşmada, 2003'den bu yana Türkiye'de konut seferberliği başladığını 81 ilde 313 ilçede 700 şantiye açtıklarını söyledi. 2007 sonu itibariyle konut inşaatında 250 bin sayısını aştıklarını kaydeden Bayraktar, 255 binden fazla konutun inşaatına başladıklarını ve 140 bin konutu bitirme noktasına getirdiklerini ifade etti.

“KONUTLARI LÜKS DONATILARLA PAHALIYA ÜRETİYORUZ”

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, konut üretimi için arsa

temininde sıkıntı yaşadıklarını söyledi. 'Arsayı ucuza elde edemedikleri için

mamul pahalı olduğuna dikkat çeken Durbakayım, “Pahalı olunca da konutu gereksiz lüks donatılarla pahalıya üretiyoruz. Önce vatandaş ana konutun sahibi olsun, sonra kendi hesabına göre, evini düzenlesin. Duvar kağıdı mı, saten mi, kendisi karar versin” dedi.

Durbakayım, fiyatları alınabilir noktaya çekmek gerektiğini, metrekareyi küçülterek yıllık 600 bin konut ihtiyacının 300 bin adete indirebileceklerini dile getirdi. Konut yapımında depremin göz ardı edildiğine işaret eden Durbakayım, “Sivil müteahhitlerle mülk sahipleri el ele vererek, belediyelerle de işbirliğine giderek bu kötü konut depolarından kurtulabiliriz. 9 yıldır yenilenme adına hiç bir şey yok. Deprem gelmeden süratle deprem paranoyasından kurtulmamız lazım” diye konuştu.

Durbakayım, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 200 binin üzerinde firma bulunduğunu, firmaların kendi ölçeklerinde “Kentsel Dönüşüm” projesine imza atabileceğini ifade ederek, “Her biri sadece bir binayı (ortalama 10 daire) yenilerse yaklaşık 30 kişinin hayatını güvenceye alır. Böyle bir çalışma sonunda ise her yıl binlerce kişinin ve konutun risk tehlikesi olmadan hayatta kalması sağlanır” dedi.

Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel ise, yıllık 600-700 bin adet konut ihtiyacı olduğunu, bu grubun ancak yüzde 20'sinin konut alacak finansman gücüne sahip

olduğunu belirterek, “Dar gelirlilerin konut sahibi olabilmesi için uzun vadeli

sürdürülebilir konut stratejisi oluşturulmalı” dedi. Çamlıbel, özel sektörün ucuz konut üretmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bu destekleri vergi, harçlarda birtakım, arsa KDV'si yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesi olarak sıraladı. Bunların hepsinin bir konut satış fiyatının yüzde 25'ini oluşturduğuna dikkat çeken Çamlıbel, bu şekilde konut açığı kapatılabileceğini vurguladı.

Akdeniz İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise, konut ihtiyacının nüfus artışı nedeniyle değil, yılda 680 bin yeni evlenen çiftin konuta ihtiyaç duyması nedeniyle arttığını söyledi.

Arsa maliyetlerinin azaltılmasıyla birlikte dar gelirliye özel sektörün konut üretebileceğini dile getiren Rahvalı, yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin de “Türkiye'de yabancılara 1 milyon civarında konut satabiliriz. Bu 250 milyar euronun faizsiz olarak ülkemize girmesi ve geriye dönmemesi anlamını taşıyor” dedi. Rahvalı, Türkiye'nin yılda 700 bin-1 milyon konut üretimi ile 2023 yılında konut sorununu çözeceğini belirterek, 2023'te konut kredileri stokunun da minimum 200 milyar dolar olacağını kaydetti.

Han Yapı Genel Müdürü Ertuğ Yaşar da, Türkiye'de tüketimin çok körüklendiğini ve insanların gelecekteki kazançlarını harcamaya başladığını söyledi.

Varyap Varlıbaşlar İcra Kurulu Başkanı Erdinç Varlıbaş da, pazara sunulan konut projesinin geçmişe oranla yüksek olduğunu ve haliyle rekabetin arttığını belirterek, artık ön satışlarla başarı elde etmenin oldukça zorlaştığını belirtti. Konut firmalarının kurumsallaşarak profesyonel hale gelmesi gerektiğine dikkat çeken Varlıbaş, mortgage sisteminin işlemesi için de faizlerin düşmesi gerektiğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!