Üçüncü uydu 1999'da

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü uydu 1999da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, Nice'deki Aerospatiale firmasını ziyaret etti. Özel kıyafet giyerek uydu tesislerinde incelemelerde bulunan Menzir, uydu hakkında bilgi aldı.

Türkiye'nin 1999 yılı sonunda uzaya fırlatacağı 3'üncü uydusu Türksat 2-A maliyetinin 3 katı kar getirecek. Yüksek kapasiteli toplam 32 kanalından yüzde 70'inin daha şimdiden pazarlama şansına sahip olduğu belirtilen Türksat 2-A uydusu, 260 milyon dolara malolacak. Uydu 15 yılı aşan ekonomik ömrü boyunca 700-800 milyon dolar gelir sağlayacak.

Geçen haftasonunda Monaco'da düzenlenen törenle uydu anlaşmasına imza atan Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, Türkiye'nin hakkı olan 4'üncü uydunun siparişinin de yakında verileceğini bildirdi. Türkiye'nin, daha önceden sıraya girdiği 3'üncü uydusu Türksat 2-A'yı fırlatmaması halinde, bu hakkın komşu ülkelere geçeceğini söyleyen Menzir, ‘‘Bu fırsatı onlara kaptırmadık’’ dedi. Türkiye, Türksat 2-A uydusuyla radyo-TV yayınından, telefon, İnternet ve data iletişimine kadar, iletişimin her alanında Avrupa'da lider bir kaç ülke arasına girecek. Türksat 2-A uydusunun 32 kanalından 20 tanesi Avrupa, Türkiye ve Asya'yı içine alan iki sabit kaplama alanına hizmet verecek. Diğer 12 iletişim kanalı ise Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Ortadoğu ve Rusya'ya kadar uzanacak. Böylece Türkiye, Türksat 2-A uydusuyla Batı Avrupa'dan Çin Seddi'ne, Orta Asya'dan Güney Afrika'ya uzanan bir bölgede iletişim üstünlüğüne sahip olacak.

Türk Telekom'un yüzde 51 hisseyle Fransız Aerospatiale firması ortaklığında kurduğu Eurasiasat firması, uydunun televizyon ve iletişim kanallarını ve diğer unsurları pazarlayacak. Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom'un firmadaki hisse payını zaman içinde yüzde 95'e çıkarmayı planlıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!