Üç dev Tekel'i istiyor

Güncelleme Tarihi:

Üç dev Tekeli istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:26

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, dünya tütün ve sigara devleri Reemstma, Imperial ve Altadis'in Tekel'in özelleştirilmesi süreciyle yakından ilgilendiğini bu firmalarla görüşme yapacaklarını söyledi.

TEKEL'in özelleştirilmesi çalışmalarının dünya tütün ve sigara piyasasının büyük ilgisini çektiğini bildiren Özelleştirmeden ve Tekel'den Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, ‘‘Bu yüzden hiç kimse Tekel'in fabrikaları ya da markaları ucuza gider diye endişe etmesin’’ dedi.

Tütün Kanunu ile Tekel'in kamu iktisadi kuruluşu statüsünden çıkarılıp, iktisadi devlet teşekkülüne dönüştürülmesi üzerine dünyanın en büyük firmalarının görüşme talep ettiklerini söyleyen Karakoyunlu, ‘‘Tekel özelleştirme kapsamına alındıktan sonra, dünyanın 3 büyük devi Tekel ile ilgilenmeye başladı. Bunlardan bir tanesi Reemtsma şirketi. Dünyanın 4. büyük şirketidir. Alman sermayelidir. İkincisi çok büyük bir firma olan İngiliz Imperial firmasıdır. Tütün ve tütün mamülleri konusunda dünyanın sayılı ve iddialı firmalarından birisidir. Üçüncü firma da İspanyol ve Fransız firmalarının ortaklaşa teşkil ettikleri dev bir monopoldür. Altadis firması da Tekel'le ilgilidir. Bu konuda iyi niyetlerini ve görüşme isteklerini belirlemişlerdir. Bu yasayla birlikte bu görüşmeler için kendilerini davet edeceğiz ve Tekel'in özelleştirme hedefleri istikametinde kendileriyle görüşmeye başlayacağız’’ dedi.

Dün Tekel Genel Müdürlüğü'nde Cumhurbaşkan Ahmet Necdet Sezer'in 4685 Sayılı Tütün Kanunu'nu iade gerekçeleri hakkında hükümet görüşünü açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Karakoyunlu, ‘‘Haziran 2001 itibariyle tütün alımlarından kaynaklanan görev zararı tutarı 2 katrilyon liradır. Bu usül devam ettiği takdirde Tekel'in üretim fazlası tütün alımından kaynaklanan görev zararları karşılanamaz duruma gelecektir’’ dedi. Karakoyunlu, sözkonusu görev zararı bedelinin Tekel'e ödenmediğini, Tekel'in vergi yükümlülükleri karşılığı mahsuplaşmanın da kabul edilmediğini bildirdi. Karakoyunlu, yılda 180 bin tütünün ihracat dahil tüm ihtiyaçları karşılayacağını ancak bu miktarın üzerindeki tütünün de Tekel'e zorla aldırıldığını, sonuçta 500 bin ton tütün stoku bulunduğunu anlattı.

Karakoyunlu, yeni Tütün Kanunu'nun 2002 yılından itibaren destekleme alımlarına son vereceğini belirten Karakoyunlu şöyle konuştu: ‘‘Herşeyden önce Türkiye'de tütün üretimi, işlemesi konusunda en büyük bilgi birikimi Tekel'dedir ve Tekel 4685 Sayılı Kanuna onay vermektedir. ‘‘Kanun ile ülkenin yabancı sigara cenneti olacağı görüşü de yanlış. Çünkü yılda 2 bin ton sigara imal eden firmalar ithalat yetkisi alabilecek. Bu hüküm 3219 Sayılı 1986 tarihli kanunun 17 Maddesi ve buna dayalı olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile zaten 15 yıldır yürürlüktedir. Ülke ithalat ile yabancı sigara cenneti olamaz çünkü sadece Marlboro, Parlament, Winston ve Monte Carlo bu üretim limitini geçiyor. Bunların da ithalat fiyatları çok yüksek. Free Shop artı vergiler konulduğunda bu sigaraların ithal edildiği düşünülürse 1 paket sigara 5 milyon 800 bin liraya çıkıyor. Halbuki ülkemizde üretim halinde paket maliyeti 1 milyon 500 bin lirdan ibarettir. Bugüne kadar sadece 1999'da nümunelik olmak üzere 60 bin adet sigara ithal edilmiştir. Bu durumda bırakınız ithalatı içerde üretim yapmak karlı olduğu için firmalar ihracata yönelecek.’’

Yılmaz Karakoyunlu ucuz tütün ithalatı olacağı yönündeki görüşlere de karşı çıkarak bu konuda ‘‘Burley ve Virginia tütünlerinin ithalatı da ithalatçıya zarar yazar. Çünkü bu tütünler de en ucuz Türkiye'de üretiliyor. Bu tütünleri ABD fiyatı 15.95, Brezilya Arjantin fiyatı 8.71, Zimbawa fiyatı 6.79, Türkiye fiyatı ise 6.23 dolardır’’ diye konuştu.

Tekel'in peşinde olan yabancılar

REEMTSMA:

100 ülkede faaliyette, sektöründe dünya dördüncüsü. Geçen yıl 5 milyar Mark ciro yapan Alman sermayeli Reemtsma, Davidoff, West, Boss, Astor gibi sigara markalarıyla ünlü.

IMPERIAL-TOBACCO:

İngiliz sermayeli şirket Classic, Richmond, JPS, markalarıyla tanınıyor. Geçen yıl şirketin cirosu 5 milyar 220 milyon Sterlin'e ulaştı.

ALTADIS:

İspanyol-Fransız ortaklığı olan firma yılda 1.6 milyar Euro ciroya sahip. Altadis'in ünlü sigara markaları ise News, Fortuna, Abanos, Gitanes, Ducatos ve Fine.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!