Tuvalet kağıdımızı bile cep telefonuyla alacağız

Güncelleme Tarihi:

Tuvalet kağıdımızı bile cep telefonuyla alacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Beylikdüzü Tüyap'ta açılan Bilişim'99, iletişimde birçok yeniliği gözler önüne seriyor. Bunlardan biri de cep telefonlarının artık internet üzerinden alışveriş yapma olanağı sunması. İsteyen internetten sipariş verip, ödemeyi kredi kartıyla yaparak tuvalet kağıdı bile alacak.

BEYLİKDÜZÜ Tüyap Fuar Merkezi'nde dün açılan Bilişim'99, yakın gelecekte cep telefonlarının günlük hayatımızda sadece bir iletişim aracı olmayacağını gözler önüne serdi. Dünyada, bin yılın son uluslararası bilişim etkinliği olan Bilişim'99'a katılan cep telefonu üreticileri, 2000'li yılların ürünlerini tanıttı. Cep telefonlarındaki yeni teknolojiler sayesinde, artık tuvalet kağıdımızı bile cep telefonu ile sipariş edip, ücretini de yine cep telefonundan ödeyeceğiz.

Dünyanın en büyük mobil iletişim teknolojisi kuruluşlarından Motorola, Bilişim'99'da, ‘‘Motorola Elektronik Ticaret’’ adlı ürün serisinin iki modelini tanıttı. Üzerinde pul büyüklüğünde bilgisayar bulunan akıllı kartları (samrt card) destekleyen bu teknoloji sayesinde, hepimiz cebimizde birer ATM cihazı taşıyacağız. Bunun için Motorola'nın StarTAC D veya Timeport modeli cep telefonlarından birine sahip olmak yeterli. StarTAC D'nin üzerinde, sim kartın yanısıra, akıllı kartların da girebildiği bir yuva bulunuyor. Timeport modeli ise, ilave bir aksesuarla, akıllı kart okuyucusuna dönüşebiliyor.

CEPTEKİ ATM

Eğer, aynı zamanda ‘‘kablosuz uygulama protokolünü’’ (WAP) de destekleyen Timeport telefonuna sahipseniz, kapsama alanında olduğunuz her yerde, İnternet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Ancak, hem Timeport hem de StarTAC D'nin en önemli özelliği, size banka hesabınızdan ‘‘para çekme’’ imkanı vermesi. Akıllı kartınızı telefonunuza taktığınızda, banka hesabınızdan karta para yüklemesi yapabiliyorsunuz.

Mobil elektronik ticaret uygulamalarını destekleyen bu telefonlar konusunda, bankalarla görüştüklerini belirten Motorola Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Erdem Ertay, bankaların akıllı kart yatırımlarını tamamlamaları halinde kısa süre içinde, bu sistemin türkiye'de de uygulanacağını belirtti.

İnternet artık cebe girdi

BİLİŞİM'99'da ürün yelpazesindeki tüm mobil iletişim cihazlarını tanıtan Nokia, kablosuz uygulama protokolünü (WAP) destekleyen 7110 ile büyük ilgi görüyor. Dünyanın WAP sistemini kullanan ilk cep telefonu özelliğini taşıyan 7110, henüz Türkiye'de WAP kullanma imkanı olmamasına karşılık, talep gören bir model. Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Ülkem Gürtuna, bunu 7110'un bin isim hafızasına sahip olmasına ve kullanım kolaylığı sağlayan ‘‘Navi döner tuşuna’’ bağladı. Gürtuna, Türkiye'deki GSM operatörlerinin de yakın zaman içinde WAP'ı destekleyeceğini kaydetti.

Hürriyetim de Bilişim'de

HÜRRİYET Gazetesi'nin habercilikdeki başarısını İnternet ortamına taşıyan ‘‘Hürriyetim’’, Bilişim'99'un en fazla ilgi gören standları arasında. Hürriyetim, elektronik yayıncılık konusunda Türkiye'nin en gelişmiş ve yeni teknik altyapısını kullanıyor.

Bilgi, iletişim, ofis teknolojileri, yazılım ve İnternet dünyası, bilişim ve ev olmak üzere toplam 6 salonda gerçekleştirilen Bilişim'99 Fuarı'na, 700'ü aşkın yerli ve yabancı firma katılıyor. Bilişim'99 etkinlikleri süresince 600 hatlık bir santral ile 80 bilgisayar ve 4 server da 5 gün süreyle Türkiye'nin en büyük geçici bilgisayar ağı olarak kullanıcıların hizmetinde olacak.

Fuar Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan 4 ülkeden yaklaşık 40 şirketin temsilcilerini de biraraya getiriyor. İtalya, Avusturya, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bazı firmalar fuara ilk kez katılıyor.

Kablo TV artık daha eğlenceli

TÜRK Telekom'un, Kablo TV hizmeti için gelir paylaşımı ortaklığı yaptığı 6 kuruluşun bir kısmı da Bilişim'99'da hizmetlerini tanıtıyor. İstanbul'un bir kısmında pilot uygulaması başlayan yeni Kablo TV servisleri, kademe kademe 2000'in Ocak ayı sonuna kadar Türkiye genelinde servise girecek. İşte yeni Kablo TV hizmetlerinden bazıları:

Kablo TV abonesi, istediği filmi, istediği zaman izleyebilecek.

İstenirse, yalnız izlenen filmin parası ödenecek.

Televizyon ile İnternet bağlantısı yapılacak.

Hava durumu, borsa, döviz kurları veya kent aktiviteleri gibi bilgilere anında ulaşılacak.

Sayısal radyo yayını sayesinde, CD kalitesinde müzik dinlenebilecek.

Kasiyersiz kasa dönemi

ARTIK büyük alışveriş merkezlerinde, ödeme yaparken kasiyer göremeyeceğiz. NCR firmasının geliştirdiği NCR Scot adlı ‘‘insansız ödeme sistemi’’ yakın gelecekte Türkiye'de de yaygınlaşacak. Şimdilik pilot olarak Migros'un birkaç mağazasında denen insansız kasa sisteminde, müşteri satın aldığı ürünleri, özel barkod okuyucudan geçiriyor. Tüm satın aldıklarını okuttuktan sonra da, özel bir terminalden kredi kartı veya banka kartı ile ödemesini gerçekleştiriyor.

Sanal Endüstri Fuarı

TÜYAP ve İnterpro tarafından kurulan TİFAŞ, internet ortamında tüm endüstrilere açık sürekli bir fuar hizmeti başlatıyor. Marmara Denizi'nde bir teknoloji adası olarak tasarlanan TİF adası beş bölgeden ayrılmış bağımsız bir mekan üzerinde kuruluyor. 365 gün 24 saat açık kalacak bu fuar tüm İnternet kullanıcılarına açık bir ziyaret olanağı sağlayacak.

Mercedes’te mobil ofis

IBM, Bilişim'99 Fuarı'nda, Mercedes'in Vito modeli için tasarladığı özel mobil ofis sistemini tanıttı. Mercedes Vito'nun arka koltuklarına kurulan özel bir masa ve teknik altyapı sayesinde, işadamları seyahat ederken bile, ofislerinde çalışmanın rahatlığını yaşayabilecekler. IBM'in bu mobil ofis sistemi, GSM hattını kullanarak, hareket halindeki bir araçtan dünyanın heryerine bilgisayar ortamında erişebilme imkanı veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!